Homepagina » Gezondheid » GlaxoSmithKline schikt ‘grootste farmafraude in geschiedenis VS’

GlaxoSmithKline schikt ‘grootste farmafraude in geschiedenis VS’

De Britse geneesmiddelenreus GlaxoSmithKline (GSK) heeft voor 2,4 miljard euro een schikking getroffen na schuld te hebben bekend in de ‘allergrootste fraudezaak in de Amerikaanse farmaceutische sector’.

Het farmacieconcern betaalde Amerikaanse artsen om mogelijk gevaarlijke medicijnen voor te schrijven aan jongvolwassenen en kinderen.

GSK deelde naast geld ook kaarten uit voor concerten van Madonna en nodigde medisch personeel uit om op fazantenjacht te gaan.

Seroxat

De autoriteiten hebben GSK bestempeld als een ‘valsspeler die dacht gemakkelijk geld te verdienen ten koste van de volksgezondheid, belastingbetalers en miljoenen Amerikanen’.

De megaschikking is naar verluidt de grootste ooit voor een medicijnproducent en heeft betrekking op enkele van de best verkochte medicijnen van GSK tussen 1997 en 2004.

GlaxoSmithKline betaalde artsen riante sommen geld om Paxil voor te schrijven aan kinderen alhoewel het middel niet was bedoeld voor kinderen jonger dan 18 jaar. Het controversiële antidepressivum dat in Europa wordt verkocht als Seroxat is zowel hier als in de Verenigde Staten in verband gebracht met een verhoogd risico op zelfmoord.

Wellbutrin

De belangrijkste beschuldigingen hebben betrekking op Wellbutrin (Bupropion), een ander medicijn om depressie te behandelen, en Avandia, een antidiabeticum.

Een woordvoerder van de Britse belangenvereniging Mind zei dat patiënten die last hebben gehad van bijwerkingen mogelijk een rechtszaak gaan aanspannen. De moeder van een 18-jarige die zelfmoord pleegde en Seroxat gebruikte zei dat ze juridische stappen overweegt. Jean Bambrough (51) liet weten dat haar zoon Jamie Hoole er nog geweest zou zijn als hij de medicijnen niet had genomen.

De marktwaarde van het in West-Londen zetelende GSK wordt geschat op ruim 90 miljard euro. Het farmacieconcern is onder meer de producent van Lucozad, Aquafresh, Ribena en Horlicks. GSK vertegenwoordigt zo’n 5 procent van de FTSE 100, de belangrijkste graadmeter van de effectenbeurs van Londen. Veel pensioenfondsen investeren hun geld in de geneesmiddelengigant.

Hawaï

Algemeen directeur van GSK Sir Andrew Witty, die afgelopen jaar ruim 8,5 miljoen euro verdiende, bood zijn excuses aan zich en liet weten dat de schuldige werknemers inmiddels zijn ontslagen.

“GSK kocht artsen om, stuurde ze op vakantie naar Hawaï en betaalde ze miljoenen dollars om lezingen te geven,” zei openbaar aanklager Carmen Ortiz.

Misleidend artikel

GSK gaf ook toe een misleidend artikel over Paxil in een medisch tijdschrift te hebben verspreid. Zo werd verzuimd data uit andere studies te publiceren waaruit bleek dat het medicijn niet het beoogde effect had.

GSK financierde luxe diners, lunches, kuuroordarrangementen en nog vele andere activiteiten om artsen over te halen Paxil voor te schrijven aan kinderen en jongvolwassenen. In het geval van Avandia werden de bijwerkingen verzwegen.

In 2009 betaalde farmaceut Pfizer, de uitvinder van Viagra, een boete van ruim 1,7 miljard euro na het aanbevelen van medicijnen aan patiënten voor wie de middelen oorspronkelijk niet waren bedoeld. In 2010 betaalde GlaxoSmithKline een klokkenluider bijna 77 miljoen om besmettingsproblemen bij een medicijnfabriek in de doofpot te stoppen.

GSK is momenteel bezig op grote schaal tegoeden weg te sluizen uit bepaalde eurolanden om zichzelf in te dekken tegen een eventuele instorting van het Europese monetaire systeem. Het geld wordt geparkeerd in Groot-Brittannië.

Bron: Dailymail.co.uk

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • San schreef:

  Oplichting, poging tot doodslag, omkoping en misleiding, het bewust toebrengen van letsel en het veroorzaken van gevaar voor anderen en de topman komt weg met een excuus en de medewerkers worden ontslagen…..als wij als burger ons schuldig maken aan dergelijke misdrijven gaan we gewoon de gevangenis in. En deze mensen komen er mee weg. Schande!

  0 likes
 • sneaky schreef:

  pillen als deze werken dus precies het tegenovergestelde als was gezegd? waarom verbaast me dat nou niks? het is nu hopelijk wel duidelijk dat je geen industrie moet maken van iets wat levens moet redden. wanneer mensen geld gaan verdienen op het beter maken van de zieken, zal het nooit gebeuren dat alle ziektes makkelijk of goedkoop beter te maken zijn. immers dat zou niet goed voor hun zaken zijn toch? hoe minder zieken hoe minder pillen de pharmacy kan verkopen.

  0 likes
 • Marcel schreef:

  Elke instantie die een dergelijke schikking accepteert is ook uitsluitend bezig mnet geld binnen te harken ipv gerechtigheid laten te gelden.

  Wederom het bewijs; gerecht en gerechtigheid zijn twee heeeeeel verschillende dingen…

  0 likes
 • silversurfer schreef:

  Ik vraag me af als ze niet geschikt hadden wat het resultaat van de rechtzaak was geweest.
  Mischien was dan wel, de deksel definitief van de beerput.
  Schikken doen ze alleen uit lijfbehoud, en om te zorgen dat ze minder geld kwijt zijn.
  Zo te ruiken ettert de wond nog steeds.
  Amputeren en desinfecteren die hap!

  0 likes
 • dacross schreef:

  Schikking??? Met wie?? Met de overheden die dit allemaal hebben toe gestaan en er waarschijnlijk nog steekpenningen voor hebben gekregen om deze rommel goed te keuren. Een groot toneelspel. De mensen blijven de dupe van dit, die hebben die rommel ingenomen en zien daar geen cent van. Ik hoef geen geld, ik wil alleen maar dat de makers van deze rotzooi voor altijd vast komen te zitten of volgestopt worden met de medicijnen die ze zelf gemaakt hebben. Tuig!

  0 likes
 • Biff schreef:

  Een schikking is één ding, maar natuurlijk niet genoeg.
  de verantwoordelijke criminelen moeten naar de maatstaven van ons huidige rechtsysteem worden opgepakt en berecht.

  lange straffen lijken me logisch

  0 likes
 • TOMAAT schreef:

  goed nieuws laat ze maar eens op gepakt worden , ze verdienen al veel , en dan nog eens feesten ook mee ons geld !!!!!!! en ins maar verplichten om pillen te slikken ….nee dit slik ik niet meer !!!!! en als wij de mensen een wiet-plantje hebben staan worden de kinderen af gepakt of een boeten of een rechtzaak aan uw broek als ge er een aan heeft

  0 likes
 • Mark schreef:

  Oplichting is niet zuiver en mag worden bestraft. Maar ook mogen alle patiënten die naar de dokter gaan en pilletje verlangen voor hun ongemakken eens in de spiegel kijken. Als we inzien dat met onze afhankelijke opstelling de macht van de farmaceutische industrie heeft kunnen groeien dan is de sleutel voor werkelijke genezing binnen handbereik.

  0 likes
 • Equinox schreef:

  een boete van 2.4 miljard… poe poe.. nou nou…

  dat is waarschijnlijk een schijntje van wat ze hebben verdient… wat waarschijnlijk meer in de buurt ligt van 200 to 400 miljard (per jaar)

  7 jaar lang fraude plegen en dan maar 2.4 miljard boete betalen..

  en nou moet jij eens fraude plegen. Dan ben je er voorlopig wel een paar jaar zoet mee.

  0 likes
 • M. Brandenburg schreef:

  Wat mij telkens opvalt is dat we hier op de site constant breaking news hebben die maar mondjesmaat ergens anders te vinden is. Ja wanneer je de koning van het googlen bent kan je wel eens wat terug vinden. Wat ook opvalt is dat het nieuws constant zeer eenzijdig is. Objectiviteit is blijkbaar iets dat niet past in dit soort berichten. Wat er bijvoorbeeld mist is wat er gebeurd met de frauderende artsen, die blijven wonderwel buitenschot. Niemand die artsen aanpakt die willens en wetens bepaalde zaken voorschrijven die toch fout schijnen te zijn. Hypocrisie noemen we dat. Zonder corrupte artsen is het namelijk onmogelijk om alsnog het product aan de man te brengen.

  Het is als klagen over bouwfraude, maar de ambtenaren die het mogelijk maken om te frauderen blijven constant buitenschot of krijgen een nietszeggende straf.

  0 likes
 • dymph schreef:

  http://www.consumed.nl/medicijnen/2476/Seroxat%C2%AE

  Vreemd niks hier over zelfmoordnijgingen en dat terijl heel het inernet bol van staat.

  0 likes
 • Incy schreef:

  [quote name=”dymph”]http://www.consumed.nl/medicijnen/2476/Seroxat%C2%AE

  Vreemd niks hier over zelfmoordnijgingen en dat terijl heel het inernet bol van staat.[/quote]
  I.d.d. klopt. Maar wel deze vermelding bij “correct gebruik”: “Vertrouwen in de medicijnen

  Voor een goed resultaat is het van groot belang dat u vertrouwen heeft in de medicijnen die u krijgt. Wanneer u denkt dat u het verkeerde medicijn heeft gekregen, bang bent voor bijwerkingen of denkt dat de medicijnen die u heeft gekregen niet helpen, kan dat uw vertrouwen in de medicijnen ernstig ondermijnen.
  Bespreek eventuele problemen met betrekking tot uw medicijnen altijd met uw arts of apotheker. Deze kunnen dan uw ongerustheid weg nemen of bekijken of u misschien andere medicijnen nodig heeft.”
  Over ernstige misleiding gesproken…

  0 likes
 • Incy schreef:

  Waar gaat die 2,4 miljard Euro eigenlijk naar toe? Naar de slachtoffers of naar het OM/justitie die de onderzoeken hebben gedaan en de zaak aanhanging hebben gemaakt?

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  coronamaatregelen

  Duitse advocaten strijden tegen coronamaatregelen: ‘We staan niet alleen, we zijn met velen’

  De Duitse advocate Beate Bahner baarde begin ...

  facebook

  ‘Onafhankelijke’ factcheck-raad van Facebook gedomineerd door miljardair George Soros

  Sinds kort heeft Facebook een toezichtsraad, een ...

  >