Gezondheid

GlaxoSmithKline schikt ‘grootste farmafraude in geschiedenis VS’

Help ons door dit met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Britse geneesmiddelenreus GlaxoSmithKline (GSK) heeft voor 2,4 miljard euro een schikking getroffen na schuld te hebben bekend in de ‘allergrootste fraudezaak in de Amerikaanse farmaceutische sector’.

Het farmacieconcern betaalde Amerikaanse artsen om mogelijk gevaarlijke medicijnen voor te schrijven aan jongvolwassenen en kinderen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/09/banner8.png

GSK deelde naast geld ook kaarten uit voor concerten van Madonna en nodigde medisch personeel uit om op fazantenjacht te gaan.

Seroxat

De autoriteiten hebben GSK bestempeld als een ‘valsspeler die dacht gemakkelijk geld te verdienen ten koste van de volksgezondheid, belastingbetalers en miljoenen Amerikanen’.

De megaschikking is naar verluidt de grootste ooit voor een medicijnproducent en heeft betrekking op enkele van de best verkochte medicijnen van GSK tussen 1997 en 2004.

GlaxoSmithKline betaalde artsen riante sommen geld om Paxil voor te schrijven aan kinderen alhoewel het middel niet was bedoeld voor kinderen jonger dan 18 jaar. Het controversiële antidepressivum dat in Europa wordt verkocht als Seroxat is zowel hier als in de Verenigde Staten in verband gebracht met een verhoogd risico op zelfmoord.

Wellbutrin

De belangrijkste beschuldigingen hebben betrekking op Wellbutrin (Bupropion), een ander medicijn om depressie te behandelen, en Avandia, een antidiabeticum.

Een woordvoerder van de Britse belangenvereniging Mind zei dat patiënten die last hebben gehad van bijwerkingen mogelijk een rechtszaak gaan aanspannen. De moeder van een 18-jarige die zelfmoord pleegde en Seroxat gebruikte zei dat ze juridische stappen overweegt. Jean Bambrough (51) liet weten dat haar zoon Jamie Hoole er nog geweest zou zijn als hij de medicijnen niet had genomen.

De marktwaarde van het in West-Londen zetelende GSK wordt geschat op ruim 90 miljard euro. Het farmacieconcern is onder meer de producent van Lucozad, Aquafresh, Ribena en Horlicks. GSK vertegenwoordigt zo’n 5 procent van de FTSE 100, de belangrijkste graadmeter van de effectenbeurs van Londen. Veel pensioenfondsen investeren hun geld in de geneesmiddelengigant.

Hawaï

Algemeen directeur van GSK Sir Andrew Witty, die afgelopen jaar ruim 8,5 miljoen euro verdiende, bood zijn excuses aan zich en liet weten dat de schuldige werknemers inmiddels zijn ontslagen.

“GSK kocht artsen om, stuurde ze op vakantie naar Hawaï en betaalde ze miljoenen dollars om lezingen te geven,” zei openbaar aanklager Carmen Ortiz.

Misleidend artikel

GSK gaf ook toe een misleidend artikel over Paxil in een medisch tijdschrift te hebben verspreid. Zo werd verzuimd data uit andere studies te publiceren waaruit bleek dat het medicijn niet het beoogde effect had.

GSK financierde luxe diners, lunches, kuuroordarrangementen en nog vele andere activiteiten om artsen over te halen Paxil voor te schrijven aan kinderen en jongvolwassenen. In het geval van Avandia werden de bijwerkingen verzwegen.

In 2009 betaalde farmaceut Pfizer, de uitvinder van Viagra, een boete van ruim 1,7 miljard euro na het aanbevelen van medicijnen aan patiënten voor wie de middelen oorspronkelijk niet waren bedoeld. In 2010 betaalde GlaxoSmithKline een klokkenluider bijna 77 miljoen om besmettingsproblemen bij een medicijnfabriek in de doofpot te stoppen.

GSK is momenteel bezig op grote schaal tegoeden weg te sluizen uit bepaalde eurolanden om zichzelf in te dekken tegen een eventuele instorting van het Europese monetaire systeem. Het geld wordt geparkeerd in Groot-Brittannië.

Bron: Dailymail.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
San
San
12 jaren geleden

Oplichting, poging tot doodslag, omkoping en misleiding, het bewust toebrengen van letsel en het veroorzaken van gevaar voor anderen en de topman komt weg met een excuus en de medewerkers worden ontslagen…..als wij als burger ons schuldig maken aan dergelijke misdrijven gaan we gewoon de gevangenis in. En deze mensen komen er mee weg. Schande!

sneaky
sneaky
12 jaren geleden

pillen als deze werken dus precies het tegenovergestelde als was gezegd? waarom verbaast me dat nou niks? het is nu hopelijk wel duidelijk dat je geen industrie moet maken van iets wat levens moet redden. wanneer mensen geld gaan verdienen op het beter maken van de zieken, zal het nooit gebeuren dat alle ziektes makkelijk of goedkoop beter te maken zijn. immers dat zou niet goed voor hun zaken zijn toch? hoe minder zieken hoe minder pillen de pharmacy kan verkopen.

Marcel
Marcel
12 jaren geleden

Elke instantie die een dergelijke schikking accepteert is ook uitsluitend bezig mnet geld binnen te harken ipv gerechtigheid laten te gelden.

Wederom het bewijs; gerecht en gerechtigheid zijn twee heeeeeel verschillende dingen…

silversurfer
silversurfer
12 jaren geleden

Ik vraag me af als ze niet geschikt hadden wat het resultaat van de rechtzaak was geweest.
Mischien was dan wel, de deksel definitief van de beerput.
Schikken doen ze alleen uit lijfbehoud, en om te zorgen dat ze minder geld kwijt zijn.
Zo te ruiken ettert de wond nog steeds.
Amputeren en desinfecteren die hap!

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x