
Passagiers van vliegtuigen worden stelselmatig blootgesteld aan levensbedreigende zenuwgassen die door de motoren met verse lucht worden binnengezogen.
Onderzoekers van het AMC in Amsterdam leveren binnenkort bewijs voor ‘één van de grootste doofpotaffaires in de luchtvaart ooit’. Het onderzoek zal worden gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Brain Imaging & Behavior.
Mensen die vaak vliegen en de gifstoffen niet goed kunnen afbreken, lopen het risico ziek te worden of te sterven. Dat schrijft De Telegraaf. “We hebben Nederlandse piloten en cabinepersoneel met ziekteverschijnselen onderzocht met autocoureurs als controlegroep,” aldus arts Michel Mulder die zelf piloot is. “Veel vliegers hebben aantoonbaar beschadiging van de witte stof in de hersenen. Dat is ook oorzaak van bijvoorbeeld MS en alzheimer.”
Radiologe Liesbeth Reneman leidt de studie naar het zogeheten aerotoxisch syndroom dat in alle soorten vliegtuigen kan voorkomen, behalve in de nieuwe Boeing 787 Dreamliner. Volgens Mulder verzwijgt de luchtvaart het probleem omdat aanpassingen van vliegtuigen vele miljarden gaan kosten. Ook dreigen er hoge claims als een beroepsziekte wordt vastgesteld. Zembla sprak eerder van het best bewaarde geheim van de luchtvaart.
KLM heeft eigen onderzoek laten doen, waaruit volgens de luchtvaartmaatschappij blijkt dat de hoeveelheid giftige TCP’s in de cabine- en cockpitlucht verwaarloosbaar klein is.
[Nieuws]
Ook bestuurders verzetten zich tegen coronamaatregelen: ‘Absurd, dit’
Lauren produceert al 2 jaar geen afval. Zo ziet haar leven eruit
Het verzet groeit: Provinciale Staten van Zeeland vinden 2G en coronapas op werk helemaal geen goed idee
Arts wekt mensen tot leven na doodverklaring (video)
Waarom in vredesnaam liepen prominente politici met pedo-organisatie mee in haatdemonstratie tegen Baudet? Dit zijn ze
Feike Sijbesma trad vlak voor rol als coronagezant toe tot toezichtsraad WEF: ‘Er is geen belangenverstrengeling’
Premier van Israël: ongevaccineerden vormen bedreiging voor de samenleving
Brits parlementslid keert zich tegen coronabeleid: ‘Er schuilt iets veel ergers in de schaduw’
De Parmezaanse kaas die je over je pasta strooit bestaat mogelijk uit hout