Gezondheid

Bijen kunnen ’tijd terugdraaien’ en verjongen

Help anderen door deze informatie met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers van de Universiteit van Arizona hebben ontdekt dat de hersenveroudering bij oudere honingbijen wordt teruggedraaid op het moment dat ze larven verzorgen.

Hoewel het onderzoek naar dementie zich alleen richt op nieuwe medicijnen kan sociale interventie de hersenaandoening mogelijk behandelen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Het team onder leiding van Gro Amdam liet de oudere, foeragerende bijen sociale taken verrichten in het nest waarop veranderingen in de moleculaire structuur van hun hersenen werden gemeten. Het onderzoek is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Experimental Gerontology.

Leervermogen

“Op basis van eerder onderzoek weten we dat de mentale gesteldheid van bijen die in het nest blijven en zorgen voor de larven stabiel blijft,” zei Amdam. “Na enige tijd verlaten de bijen het nest om voedsel te verzamelen. Vanaf dat moment verouderen ze in hoog tempo. Na slechts twee weken zijn de vleugels van de foeragerende bijen versleten, vallen hun haren uit en gaat hun hersenfunctie zienderogen achteruit. We wilden zien wat er zou gebeuren als we de bijen opnieuw lieten zorgen voor larven.”

Op het moment dat de oudere bijen terugkeerden naar het nest werd een aantal dagen weinig activiteit gemeten. Daarna begonnen enkele van de oude bijen naar voedsel te zoeken terwijl andere de larven verzorgden. De onderzoekers ontdekten dat ongeveer de helft van de oudere bijen na 10 dagen beter in staat was om nieuwe dingen te leren.

Het team van Amdam zag niet alleen hoe het leervermogen van de bijen herstelde, ze ontdekten ook een verandering in de eiwitten in het brein van de bijen. Na analyse bleek dat twee eiwitten aanzienlijk waren veranderd.

Sociale interventie

Het ging om Prx6, een eiwit dat ook in mensen wordt gevonden en kan helpen beschermen tegen dementie en ziektes als alzheimer, en een eiwit dat andere eiwitten beschermt tegen schade wanneer het brein of ander weefsel wordt blootgesteld aan stress.

“Misschien kan sociale interventie – veranderen hoe je omgaat met je omgeving – helpen om ons brein jong te houden,” zei Amdam. “Omdat de genoemde eiwitten in zowel bijen als mensen worden gevonden kunnen ze mogelijk spontaan reageren op bepaalde sociale ervaringen.”

Amdam stelt voor om meer onderzoek te doen naar zoogdieren om te kijken of dezelfde moleculaire veranderingen die de bijen ervaren ook kunnen worden bewerkstelligd in mensen.

Bron: Sciencedaily.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Louis
Louis
11 jaren geleden

De vernietiging van bijen is een onderdeel van de suicide op de mensheid. Door zoveel mogelijk natuurlijke recources voor de mensheid ontoegankelijk te maken wilde de “Elite” de mensheid reduceren met de inzet van door hun speciale teams die bezig zijn de aantallen van mensen te reduceren. Daarom is het voor onze eigen interesse, meer ernaar toe te werken de teelt van groente en fruit in eigen tuin, balkon, kortom op elk stuk beschikbare grond op te zetten in eigen regio, stad en dorp! Alleen met Bio-zaadgoed, wel te verstaan!

c r
c r
11 jaren geleden

zou kunnen maar er zijn er niet veel meer door de chemtrail’s en gsm straling .het moet allemaal anders veel gezonder , ik ga voor frisse lucht en geen verwart hoofd , door straling want heb hier en soms nog last van je kunt gewoon merken dat het niet gezond is .

Mariel
Mariel
11 jaren geleden

Het is toch algemeen bekend: Voor je kleinkinderen zorgen houdt je jong! En als je geen kleinkinderen hebt, dan wordt je toch gezellig oppas oma, en/of opa.

Juul
Juul
11 jaren geleden

In Spanje is (of was tenminste) heel gewoon om een groot deel van de zorg van de kinderen aan oma te laten. Ik kom uit deze Spanje en heb veel oma’s gekend, onder anderen mijn eigen oma. Geen één was dement

Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x