Universum

‘Baanvlak aarde gekanteld door andere ster’

Help mee door dit met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een nieuwe theorie stelt voor dat een jonge ster invloed kan uitoefenen op de evolutie van een zonnestelsel, met als resultaat dat het baanvlak van planeten begint te kantelen.

Dit zou de kleine hoek van ongeveer 7 graden tussen de rotatieas van de zon en het baanvlak van de aarde kunnen verklaren.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

In 1995 ontdekten Zwitserse astronomen de eerste ‘hete Jupiter’, een gasreus die zeer dicht rond zijn ster draait. Theoretici meenden dat de planeet diep in het zonnestelsel was gevormd, maar uiteindelijk meer naar het centrum migreerde.

Migratie

Ze moesten hun theorie herzien toen sterrenkundigen in 2008 hete Jupiters begonnen te ontdekken met de meest uiteenlopende omloopbanen. Mogelijk werd hun opvallende reis door het zonnestelsel beïnvloedt door de zwaartekracht van andere planeten.

Astronoom Konstantin Batygin van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics in Cambridge, Massachusetts stelt dat de vreemde omloopbanen een natuurlijk gevolg zijn van de migratie. Volgens hem worden de meeste planetaire systemen geboren in de nabijheid van meerdere sterren.

In tijdschrift Nature berekent Batygin hoe een protoplanetaire schijf van een jonge ster kan worden beïnvloed door een tweede ster. Wanneer een enorme planeet deze schijf passeert, begint het baanvlak van de planeet ten opzichte van de rotatieas van de ster te kantelen, aldus Batygin.

Metgezel

Hij denkt dat er ergens in de Melkweg een ster moet zijn die verantwoordelijk is geweest voor de kanteling van het baanvlak van de aarde. Hij vermoedt dat de zon ooit een metgezel heeft gehad, die zijn eigen weg is gegaan toen de planeten zich begonnen te vormen.

Er zijn vele andere zonnestelsels met twee of drie sterren. Zo vormt dubbelster Alpha Centauri samen met de veel zwakkere Proxima Centauri een drievoudig stelsel, dat zich van alle sterren het dichtst bij ons zonnestelsel bevindt. Batygin voorspelt ook daar onregelmatigheden aan te treffen.

Bron: Huffingtonpost.com Foto: ESO

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Paardenliefhebber
Paardenliefhebber
11 jaren geleden

Wat heeft dat filmpje met het onderwerp te maken? Dit gaat over sterren en niet over dwalende planeten die 100 lichtjaar van ons verwijderd zijn. (En nee, het is niet NIBURU!)

Bert
Bert
11 jaren geleden

Bron bovenstaand artikel (niet afbeelding linksboven en youtube-filmpje):

http://phys.org/news/2011-05-flipping-hot-jupiters.html

mirakel
mirakel
11 jaren geleden

Om je angst weg te nemen, voor een evt. NIBIRU…zou je kunnen gaan zoeken op rode dwerg sterren, en niet op de bruinen!!! Deze heeft maar rond de 30% power dan de zon…De zon is voor een aarde veel krachtiger dan een dwergster!!!
http://www.astroblogs.nl/2012/11/14/33156/#comment-55099

Hier meer:
http://www.universetoday.com/98469/closely-orbiting-stellar-companions-surrounded-by-mystery-dust/

mirakel
mirakel
11 jaren geleden

Mijn vorige post heb ik een rode dwergster laten zien, die veel op Nibiru lijkt…deze ster is er en staat rond de 440 lichtjaar hier vandaan! De zon staat hier 8.0 lichtmin. vandaan. Dit kan dus niet NIBIRU zijn! Nibiru is er niet, bestaat niet!!! De aarde kantelt heus niet vanwege zo’n ster!! Onzin!!!

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x