Homepagina » Universum » ‘Baanvlak aarde gekanteld door andere ster’
Baanvlak aarde gekanteld door andere ster

‘Baanvlak aarde gekanteld door andere ster’

Een nieuwe theorie stelt voor dat een jonge ster invloed kan uitoefenen op de evolutie van een zonnestelsel, met als resultaat dat het baanvlak van planeten begint te kantelen.

Dit zou de kleine hoek van ongeveer 7 graden tussen de rotatieas van de zon en het baanvlak van de aarde kunnen verklaren.

In 1995 ontdekten Zwitserse astronomen de eerste ‘hete Jupiter’, een gasreus die zeer dicht rond zijn ster draait. Theoretici meenden dat de planeet diep in het zonnestelsel was gevormd, maar uiteindelijk meer naar het centrum migreerde.

Migratie

Ze moesten hun theorie herzien toen sterrenkundigen in 2008 hete Jupiters begonnen te ontdekken met de meest uiteenlopende omloopbanen. Mogelijk werd hun opvallende reis door het zonnestelsel beïnvloedt door de zwaartekracht van andere planeten.

Astronoom Konstantin Batygin van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics in Cambridge, Massachusetts stelt dat de vreemde omloopbanen een natuurlijk gevolg zijn van de migratie. Volgens hem worden de meeste planetaire systemen geboren in de nabijheid van meerdere sterren.

In tijdschrift Nature berekent Batygin hoe een protoplanetaire schijf van een jonge ster kan worden beïnvloed door een tweede ster. Wanneer een enorme planeet deze schijf passeert, begint het baanvlak van de planeet ten opzichte van de rotatieas van de ster te kantelen, aldus Batygin.

Metgezel

Hij denkt dat er ergens in de Melkweg een ster moet zijn die verantwoordelijk is geweest voor de kanteling van het baanvlak van de aarde. Hij vermoedt dat de zon ooit een metgezel heeft gehad, die zijn eigen weg is gegaan toen de planeten zich begonnen te vormen.

Er zijn vele andere zonnestelsels met twee of drie sterren. Zo vormt dubbelster Alpha Centauri samen met de veel zwakkere Proxima Centauri een drievoudig stelsel, dat zich van alle sterren het dichtst bij ons zonnestelsel bevindt. Batygin voorspelt ook daar onregelmatigheden aan te treffen.

Bron: Huffingtonpost.com Foto: ESO

Gerelateerd:

 Vond je dit artikel waardevol? Denk er dan aan het op je social media te delen
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

4 reacties

 1. Wat heeft dat filmpje met het onderwerp te maken? Dit gaat over sterren en niet over dwalende planeten die 100 lichtjaar van ons verwijderd zijn. (En nee, het is niet NIBURU!)

  0 likes
 2. Bron bovenstaand artikel (niet afbeelding linksboven en youtube-filmpje):

  http://phys.org/news/2011-05-flipping-hot-jupiters.html

  0 likes
 3. Om je angst weg te nemen, voor een evt. NIBIRU…zou je kunnen gaan zoeken op rode dwerg sterren, en niet op de bruinen!!! Deze heeft maar rond de 30% power dan de zon…De zon is voor een aarde veel krachtiger dan een dwergster!!!
  http://www.astroblogs.nl/2012/11/14/33156/#comment-55099

  Hier meer:
  http://www.universetoday.com/98469/closely-orbiting-stellar-companions-surrounded-by-mystery-dust/

  0 likes
 4. Mijn vorige post heb ik een rode dwergster laten zien, die veel op Nibiru lijkt…deze ster is er en staat rond de 440 lichtjaar hier vandaan! De zon staat hier 8.0 lichtmin. vandaan. Dit kan dus niet NIBIRU zijn! Nibiru is er niet, bestaat niet!!! De aarde kantelt heus niet vanwege zo’n ster!! Onzin!!!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

ghislaine maxwell

Ghislaine Maxwell & Jeffrey Epstein zijn slechts het topje van de ijsberg. Dit gaat veel dieper

Ghislaine Maxwell heeft in de jaren negentig ...

farrakhan

Farrakhan beschuldigt Bill Gates ervan ‘de aarde te willen ontvolken’ met coronavaccin

De Amerikaanse politiek leider Louis Farrakhan was ...