Homepagina » Mens en Dier » Bijen raken door pesticiden de weg kwijt
bij23947389274942

Bijen raken door pesticiden de weg kwijt

Als ze iets verkeerds eten kunnen bijen niet langer hun weg naar huis vinden. Twee studies bevestigen dat een veelgebruikte soort pesticide het gedrag van de insecten op zeer subtiele wijze beïnvloedt en verantwoordelijk kan zijn voor de sterfte van de bijenvolken.

Pesticiden die neonicotinoïden bevatten worden wereldwijd gebruikt om gewassen als bijvoorbeeld koolzaad te beschermen.

Maar studies hebben aangetoond dat ze schadelijk zijn voor bijen. Zo worden ze kwetsbaar voor darmparasieten. Bij het onderzoek naar 75 gewone aardhommelvolken (Bombus terrestris) ontdekten David Goulson en zijn collega’s van de Universiteit van Stirling in Groot-Brittannië dat de aanwas van de volken drastisch wordt teruggedrongen wanneer het voedsel van de insecten met één neonicotinoïde, genaamd imidacloprid, is behandeld.

Koninginnen

Kolonies die de pesticide kregen toegediend produceerden tevens 85 procent minder koninginnen dan controlegroepen. Dat vormt een groot probleem omdat alleen de nieuwe koninginnen de winter overleven om in het nieuwe jaar een bijenkolonie te vormen.

Mickaël Henry van het Nationaal Instituut voor Landbouwkundig Onderzoek in het Franse Avignon voerde honingbijen (Apis mellifera) lage doses van een andere neonicotinoïde, te weten thiamethoxam. Na het foerageren bleken de bijen minder goed in staat hun weg terug naar de bijenkorf te vinden.

Verbieden

Er gaan steeds meer stemmen op om neonicotinoïden te verbieden. Duitsland, Frankrijk en Slovenië hebben het gebruik ervan reeds sterk teruggebracht en Amerikaanse imkers hebben er onlangs bij de EPA (Environmental Protection Agency) op aangedrongen om een andere neonicotinoïde, clothianidine, te verbieden.

Goulson benadrukt dat het belangrijk is om insecticiden te testen. De tests worden vandaag de dag vaak uitgevoerd in laboratoria doch kunnen de subtiele effecten van de pesticiden op de navigatie van de bijen daar niet worden gedetecteerd. Deze effecten kunnen van essentieel belang zijn in het wild.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Danielle de Graaf
Danielle de Graaf
7 jaren geleden

Imidachloprid = o.a. Advantage vlooienmiddel.
Heb mijn katten met dit middel behandeld en daarna gingen al mijn krekels (in een aquarium gehouden) al stuiptrekkend de pijp uit van een enkele rondzwevende kattenhaar!!!
Wordt ook gewoon bij bet tuincentrum verkocht om de rozen in de tuin lekker luisvrij te krijgen (en de omgeving bijenloos dus)

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

mondkapjes

Ouders sturen mondkapjes van hun kinderen naar lab. Dit zijn de verontrustende resultaten

Een groep bezorgde ouders uit Florida heeft ...

quarantaine

Schokkende beelden: ‘quarantainehotels’ bij Britse vliegvelden zijn gevangenenkampen

Mensen die in een ‘quarantainehotel’ moeten verblijven, ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

1
0
We lezen graag je reactie!x