Financieel

BRICS gaan de wereldeconomie veranderen

Help door deze informatie met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Zuid-Afrika onderneemt deze week de eerste stappen om afstand te nemen van de dollar als betaalmiddel voor de handel en investeringen in opkomende economieën.

Het land zal naar verwachting de valuta van de Volksrepubliek China, de renminbi, gaan gebruiken. De BRICS-landen willen bovendien een eigen bank gaan oprichten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, ook wel bekend als de BRICS-landen, zijn begonnen met de besprekingen tijdens een bijeenkomst in New Delhi. De economieën van deze vijf landen omvatten een kwart van de wereldeconomie. Daarnaast is 45 procent van de wereldbevolking woonachtig in de BRICS-landen. Ze bezitten maar liefst 75 procent van de buitenlandse valutareserves.

Meer invloed

Het vijftal probeert al jaren meer invloed te krijgen op het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. Die instituties die al decennialang de internationale ontwikkelingssamenwerking en het handelsbeleid domineren moeten volgens hen worden hervormd.

De stappen worden ondernomen om een einde te maken aan de hegemonie van de dollar. De grootste bank van Afrika, Standard Bank, zei in een verklaring te verwachten dat tegen 2015 ter waarde van $100 miljard aan Sino-Afrikaanse handel wordt betaald met de renminbi. Bovendien verwacht de bank dat transactiekosten in Afrika als gevolg van het gebruik van de renminbi omlaag gaan waardoor handelsbarrières komen te vervallen.

Stilzwijgende overeenkomst

Het is niet alleen een aanval op de dollar, maar op het gehele internationale financiële regime, geleid door de Wereldbank en het IMF, dat al sinds de Tweede Wereldoorlog de wereldeconomie domineert. Via Zuid-Afrika krijgen de BRICS-landen toegang tot de enorme Afrikaanse markt.

De vijf landen hebben ook collectief opgeroepen een einde te maken aan de stilzwijgende overeenkomst tussen de Verenigde Staten en Europa dat aan het hoofd van de Wereldbank altijd een Amerikaan staat en dat de IMF-president in alle gevallen Europaan is. Ze stellen voor dat de huidige president van de Wereldbank, Robert Zoellick, over drie maanden wordt opgevolgd door een kandidaat uit één van de opkomende landen.

Brazilië en China uitten afgelopen jaar felle kritiek op de Verenigde Staten omdat het land via de kwantitatieve versoepeling haar valuta devalueerde door $600 miljard in de economie te pompen.

{qtube vid:=wmS11HnNbk0}

Bron: The2012scenario.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x