Buitenland

Dit gebeurt er met de honderden miljoenen euro’s en wapens die Nederland naar Oekraïne stuurt

Help ons door deze informatie met jouw kennissen op je social netwerk te delen!

Vorige maand heeft Nederland opnieuw tientallen miljoenen euro’s steun toegezegd aan Oekraïne. Het steunpakket is bedoeld om het land te helpen in de strijd en ook voor wederopbouw. Wat gebeurt er in werkelijkheid met al dat geld? Veruit het meeste steungeld wordt verduisterd.

Alleen al in de Oekraïense regio Zaporizja zouden de afgelopen zes maanden 22 zeecontainers, 389 treinwagons en 220 vrachtwagens met humanitaire hulp zijn gestolen. Dat is bijna alle hulp die aan de regio is geleverd.

99 procent van alle ziekenhuizen is volstrekt corrupt

Volgens het Europese anti-corruptieorgaan Greco zijn de goederen, die een waarde hebben van 55 miljoen euro, gestolen en deels op de zwarte markt beland. Tussen maart en augustus stuurde de EU voor ruim 360 miljoen euro aan goederen naar Oekraïne. Er is voor 342 miljoen aan goederen gestolen, becijferde Greco.

In mei werd al bekend dat een groot deel van de aan Oekraïne geleverde hulpgoederen verduisterd en doorverkocht wordt. Gedoneerde medicijnen worden gestolen en vervolgens tegen hoge prijzen verkocht in apotheken. Een arts klaagde tegenover de Britse Daily Telegraph dat zelfs nu, in tijden van oorlog, 99 procent van alle ziekenhuizen in Oekraïne volstrekt corrupt is.

Overgrote deel van de wapens belandt op zwarte markt

Ondertussen blijven westerse landen massaal hulpgoederen en miljarden aan financiële steun sturen. In juli maakte minister van Financiën Sigrid Kaag bekend dat Nederland 200 miljoen euro ‘leent’ aan Oekraïne. “Belangrijk dat wij Oekraïne blijven steunen,” schreef Kaag op Twitter. Dat geld wordt dus in ieder geval niet uitgegeven aan humanitaire hulp of wederopbouw.

Ook het overgrote deel van de wapens die EU-landen aan Oekraïne leveren, belandt op de zwarte markt.

[Wochenblick]

4.9 101 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

99 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Bert
Bert
1 jaar geleden

ja lening die straks weer wordt kwijtgescholden 🙂

G.Zhukov (Z)
G.Zhukov (Z)
1 jaar geleden

oud nieuws alsof we dat niet wisten Kaag is de duivel zelf lekker makkelijk andermans geld weggeven(ons geld)

Robbie
Robbie
1 jaar geleden

Ik ben de EU zoooo zat

Miriam
Miriam
1 jaar geleden

Kaag heeft 200 miljoen geleend van IMF, vervolgens gegeven aan Ukraine voor de toekomst van de boer. Leentjebuur spelen voor Boerenland

Back to top button
99
0
We lezen graag je reactie!x