Universum

Bijzondere Venusovergang te zien tijdens zonsopkomst

Help mee door deze informatie met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op woensdag 6 juni aanstaande schuift de planeet Venus voor de zon langs. Vanaf de aarde is een dergelijke zeer zeldzame Venusovergang te zien als een kleine zonsverduistering.

Alhoewel deze gebeurtenis pas 26 keer is voorgekomen sinds het begin van onze jaartelling dateert de laatste verschuiving van 2004.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Pas in 2117 is er weer een Venusovergang te zien, zo laat Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht weten.

Eén lijn

Vanwege de elliptische baan van Venus passeert de planeet de zon meestal aan de boven- of onderkant. Om een Venusovergang te kunnen zien moeten Venus en de aarde op één lijn staan met de zon.

In dit geval schuift niet de maan, maar Venus voor de zon langs. Alhoewel de maan in staat is de zon tijdens een eclips volledig te bedekken, vormt Venus slechts een gitzwarte stip op de zon omdat de afstand tot de zon vele malen groter is. Met een beschermende bril is de zwarte stip die Venus vormt duidelijk op de zon waar te nemen.

Zonneschijf

De overgang duurt in totaal zo’n zes uur, waarvan het laatste deel omstreeks half zes ’s morgens in Nederland is te zien. Vanuit Nederland is het verschijnsel in totaal anderhalf uur lang te aanschouwen. Venus wordt dan bijna bovenaan de zonneschijf zichtbaar op de plaats waar het cijfer ‘één’ zich op een klok bevindt.

Sonnenborgh zet ook kijker met een speciaal filter in die uitbarstingen en gasstromen op de zon laat zien. De Sterrenwacht opent 6 juni vanwege de bijzondere gebeurtenis in alle vroegte haar deuren. Bij slecht weer is de Venusovergang op internet te volgen.

Bron: Elsevier.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x