Natuur en Milieu

‘Ons systeem loopt vast door zoveel aardbevingen’

Help anderen door deze informatie met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Amerikaanse staten Californië en Arizona zijn getroffen door een zeldzame serie aardbevingen. De bevingen op zondagavond duurden ongeveer twee uur.

Volgens wetenschappers kunnen nog dagenlang naschokken worden gevoeld. De zwaarste beving had een kracht van 5,5 op de schaal van Richter. Het epicentrum lang op enkele kilometers van de stad Brawley.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Anderhalf uur eerder werd een beving met een magnitude van 5,3 geregistreerd, aldus geofysicus Robert Graves van de Amerikaanse geologische dienst USGS. Er zijn geen gewonden gemeld.

De één na de ander

De schok werd gevolgd door meer dan 30 aardbevingen met een kracht van minstens 3,5 op de schaal van Richter. Als gevolg van de reeks bevingen is een woonwagenkamp onbewoonbaar geworden, zo liet een woordvoerster weten. Uit voorzorg werden 49 patiënten van twee ziekenhuizen geëvacueerd.

Op zondagavond werd een beving met een kracht van 5,1 gevolgd door verschillende andere bevingen. “Het is niet ongewoon dat hier aardbevingen plaatsvinden, maar niet zoveel en niet zulke zware,” zei burgemeester van Brawley George Nava.

“Het voelde alsof er iedere 15 minuten een aardbeving was, de één na de ander,” zei winkeleigenaar Mike Patel. De eerste beving werd op zondagochtend gemeten. Sindsdien zijn er meer dan 300 naschokken geweest in het gebied. De aardschokken konden tot bijna 200 kilometer verderop worden gevoeld.

El Salvador

“We hebben zoiets in de zeventiger jaren meegemaakt. En daarvoor in de dertiger jaren,” zei seismoloog van USGS Lucy Jones. “Ons systeem loopt vast door zoveel aardbevingen.”

Maandagochtend is een zware beving met een kracht van 7,4 gemeld voor de kust van El Salvador. In eerste instantie werd een tsunamiwaarschuwing uitgevaardigd, maar die werd enkele uren later weer ingetrokken.

Bronnen: AFP, AP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Wesley
Wesley
11 jaren geleden

““Ons systeem loopt vast door zoveel aardbevingen.” “

Welk systeem?

1984
1984
11 jaren geleden

HET systeem

dymph
dymph
11 jaren geleden

Lekker in je tentje buiten zitten en het beste ervan maken. Tis nog zomer ,,, een geluk bij een ongeluk dus.

Pe68
Pe68
11 jaren geleden

@1 Wesley

Het meet-systeem, eigenlijk het aflezen van het meet-systeem.
De rollen-papier draaien langzaam en zouden dus sneller moeten draaien bij veel bevingen in 1 gebiedt. Nu is het een zooitje met veel lijnen door elkaar.;-)

Ook kan je denken aan het dagelijkse leven, probeer maar eens een auto goed op de weg tehouden bij een aardbeving, ze zijn veel bevingen gewend maar nu hebben ze uit voorzorg ziekenhuizen ontruimd.
Voor het goede begrip aardbeving heeft Nederland ‘geen ervaring genoeg’ .
Wat mij betreft blijft dat zo.

Back to top button
20
0
We lezen graag je reactie!x