Financieel

Grootste corporaties VS boeken recordwinst, Exxon op een

Help door deze informatie met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De 500 grootste Amerikaanse bedrijven boekten afgelopen jaar ondanks de kwakkelende economie een gezamenlijke recordwinst.

Energiegigant ExxonMobil voert de lijst aan en verstoot daarmee Walmart van de eerste plaats, meldt tijdschrift Fortune. De totale winst van bedrijven in de Fortune 500 steeg met 16 procent naar 633 miljard euro.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De Fortune 500 is een ranglijst van bedrijven, geordend van groot naar klein op basis van hun jaaromzet. De lijst wordt jaarlijks opgesteld en gepubliceerd door het tijdschrift Fortune.

Vorige record

“Als je kijkt hoe moeilijk de consumenten het hebben zou je niet verwachten dat de corporaties om de eerste plaats strijden,” zei de hoofdredacteur van Fortune. “De Fortune 500 gedijt als groep. In slechte economische omstandigheden zijn ze goed in het produceren van meer goederen tegen weinig extra kosten.”

Het vorige record (602 miljard euro) dateert van 2006. De financiële crisis lijkt de grootste corporaties in het geheel niet te raken. Bedrijven in de Fortune 500 hebben wereldwijd zo’n 25,8 miljoen werknemers in dienst, bijna één procent meer in vergelijking met 2007.

Oliegigant ExxonMobil pakte voor de dertiende keer de eerste plaats. Het bedrijf heeft met een jaaromzet van bijna 347 miljard euro de hoogste omzet van alle Amerikaanse bedrijven. Exxon boekte afgelopen jaar een winst van 31,5 miljard euro, een toename van maar liefst 35 procent in vergelijking met 2010.

Shell

Supermarktketen Walmart moest genoegen nemen met een tweede plaats. Op de plaatsen drie en vier staan respectievelijk Chevron en CononcoPhilips.

General Motors, de grootste Amerikaanse autofabrikant die in 2009 voor 38 miljard euro werd uitgekocht door de overheid, belandde op plaats vijf. General Electric, Berkshire Hathaway, Fannie Mae, Ford Motor en Hewlett-Packard maken de top 10 compleet.

Slechts vier bedrijven hebben ooit de eerste positie ingenomen op de Fortune 500-lijst, namelijk Royal Dutch Shell, ExxonMobil, Walmart en General Motors.

Bron: AFP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x