Natuur en Milieu

Biologische wijnboer voor de rechter wegens weigering insecticidegebruik

Help ons door deze informatie met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Franse biologische wijnboer Emmanuel Giboulet moet een boete van 1000 euro betalen omdat hij heeft geweigerd zijn wijnranken te besproeien met insecticiden. De boer moest zijn planten van de plaatselijke autoriteiten behandelen om de uitbraak van een besmettelijke ziekte te voorkomen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

In de buurt van de woonplaats van Giboulet stak een besmettelijke en voor wijnranken fatale ziekte de kop op. De ziekte zorgt voor een gele verkleuring en kan de wijnoogst zware schade toebrengen. Alle boeren kregen de opdracht om chemische bestrijdingsmiddelen te spuiten. De wijnboer liet weten geen chemische producten op zijn grond te willen gebruiken, waarop zijn familie al sinds 1970 op biologische wijze verbouwt.

“Nu moet ik voor de rechter komen omdat ik weiger mijn grond te vergiftigen,” zei hij. In het departement waar Giboulet woont zijn nog geen gevallen van de besmettelijke ziekte geconstateerd. “Je gaat toch ook niet iedereen chemotherapie geven, omdat ze anders misschien kanker krijgen?”

Giboulet kan rekenen op veel steun. Er werden meer dan 400.000 handtekeningen opgehaald en een speciale Facebookpagina kreeg meer dan 100.000 likes. In de rechtbank werd de biologische wijnboer vergezeld door tenminste 300 steunbetuigers, waaronder een parlementslid. Hij riskeerde zes maanden gevangenisstraf of een boete van 30.000 euro, maar de straf viel uiteindelijk veel lager uit. De helft van de geldboete is bovendien voorwaardelijk.

In Frankrijk worden Europees gezien de meeste bestrijdingsmiddelen gebruikt. Vorig jaar werden in een fles wijn uit 2010 liefst 14 soorten landbouwgif gevonden. Biologische boeren mogen ook gebruikmaken van het natuurlijke middel Pyrevert, maar daar ziet Giboulet niets in. Hij gaat uit van een biologisch evenwicht, waarbij schadelijke insecten worden opgegeten door natuurlijke vijanden. “Pyrevert vernietigt ook alle essentiële fauna voor een biodynamische wijngaard,” legde Giboulet uit. “Het mag dan een natuurlijk bestrijdingsmiddel zijn, maar het is ook schadelijk voor andere dieren, waaronder vogels, en voor de wijnbouwer zelf.”

1-3-2014 bron: de Volkskrant

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
nature
nature
10 jaren geleden

Here we go. De gekte heeft ook Europa in zijn greep. Maar misschien al langer.
Ik bedacht dat ‘if it ain’t broken, don’t fix it, misschien wel de grootste vingerwijzing is richting onze samenleving.
Geen preventief nix! Vaccinaties, gif etc. etc.

Aardebewoner
Aardebewoner
10 jaren geleden

Had de wijnboer ook de keuze om voor een biologisch bestrijdingsmiddel te kiezen ?
Of moest hij een bepaald chemisch middel nemen ? Ooit is namelijk een zeer beroerde ziekte geweest onder de druivenstok en toen moesten vrijwel alle wijngaarden gerooid worden. Dat wil men niet meer hebben en dan is het voor te stellen dat er dwang is van autoriteiten om een middel te gebruiken tegen die nare ziekte die de hele wijnbedrijvigheid om zeep hielp destijds. Even wat minder vrijheid dan.

Michel
Michel
10 jaren geleden

Aardbewoner: Hij MOEST kiezen voor een chemisch bestrijdingsmiddel…maar gebruikt zelf een -niet toegestaan- natuurlijk en zeer biologisch bestrijdingsmiddel dat minstens zo effectief is. Inmiddels zijn er overigens al meer dan 500.000 handtekeningen verzameld dus het houdt de franse gemoederen in ieder geval bezig. Hij riskeerde trouwens een boete van 30.000 euro en twee jaar gevangenisstraf (ja, hier in Frankrijk zijn ze niet te flauw met hun dreigingen!).

Jantje
Jantje
10 jaren geleden

[quote name=”Aardebewoner”] ooit is namelijk een zeer beroerde ziekte geweest onder de druivenstok en toen moesten vrijwel alle wijngaarden gerooid worden. Dat wil men niet meer hebben en dan is het voor te stellen dat er dwang is van autoriteiten om een middel te gebruiken tegen die nare ziekte die de hele wijnbedrijvigheid om zeep hielp destijds. Even wat minder vrijheid dan.[/quote]

Er zitten andere belangen achter die chemische troep. Het is een pure mind control tactiek om mensen ziek en mentaal zwak te houden/maken (geld+macht=controle over de bevolking).
Chemische rotzooi zal NOOIT een natuurlijk evenwicht kunnen herstellen en/of ziektes kunnen voorkomen integendeel zelfs! het zal op korte of lange termijn JUIST de boel beschadigen waardoor je niet meer uit die visieuze cirkel kunt komen waardoor de boer afhankelijk blijft van chemicalien en niet makkelijk meer terug kan komen naar een volledig natuurlijk biologisch evenwicht! Zo ook met de gezondheid voor mens en dier! Steeds meer boeren komen erachter dat het juist een win, win situatie is om biologisch te boeren omdat je de grond ook niet meer hoeft te vervangen van tijd tot tijd. Indoctrinatie, conditionering, gemak en onwetendheid is het gevaar in deze samenleving. Alleen natuurlijke middelen zijn DE oplossing, maar je moet ze weten. 10% zeewater in het gietwater is al een kleine tip die ik hier geef om beestjes en schimmels te voorkomen incl. permacultuur ipv monocultuur verbouwen, maar er zijn talloze manieren die je gewassen zelfs beter laten groeien dan normaal. Uiteindelijk betere opbrengsten incl. minder onderhoud en gezondere gewassen zonder ziektes voor natuur mens en dier. Exact zoals het bedoelt is. De Egyptenaren wisten het al maar het wordt allemaal geheim gehouden. Stel je voor dat we allen gezond zouden zijn, dan zou niet alleen de medische industrie werkelooos zijn maar het gecentraliseerde machtsysteem is weg.

Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x