Het was maandag ruim 30 graden. Het is zomer in Nederland, niks aan de hand zou je zeggen. Nu komt de NOS met een artikel waarin staat dat het bij de één veel klammer in huis is dan bij de ander. Het maakt namelijk nogal wat uit of je in een goed geïsoleerd huis woont, waarbij de vloerverwarming ook kan koelen, aldus de staatsomroep.
Koelte-ongelijkheid wordt een steeds groter probleem, citeert de NOS universitair docent stedenbouw Marjolein van Esch van de TU Delft. Ja, echt. Koelte-ongelijkheid. En de NOS schrijft het op.
“Tien jaar geleden dachten we daarbij alleen aan ouderen, maar het zijn ook studenten en andere huurders die niet bij machte zijn iets aan hun huis te veranderen en echt met de last zitten. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal,” beweert Van Esch.
Te stompzinnig voor woorden
De term wekt veel hoon op. “Een titel waarvan ik nooit dacht hem te lezen omdat hij eigenlijk te stompzinnig voor woorden is. Koelte-ongelijkheid, hoe verzin je het,” reageert bioloog Richard Steenvoorden. “Wat zijn we toch verzwakt als samenleving als we ons druk maken om een beetje warmte in augustus na maanden van kou.”
Docent en auteur Fred van ’t Ent wijst erop dat het al eeuwen heet is in hartje augustus. “Waarom steeds dat rare weeralarmisme? Ben ik de enige die al dat overdreven nieuws over het weer gek en opvallend vind? Waarom wordt inmiddels iedere hete dag uitgeroepen tot een bijna nationale ramp? En dan de term ‘koelte-ongelijkheid’. Hoe verzinnen ze het.”
Het begint echt drammerig te worden
“En weer een probleem dat nooit een probleem was. Vier plakkende nachten in een jaar. Het begint echt drammerig nieuws te worden. En weer met de ondertoon van angst, ik voel me achtergesteld, ik heb last van koelte-ongelijkheid,” schrijft psycholoog Mark Bosch.
Auteur en spreker Hans van Tellingen zegt: “Telkens als je denkt dat het niet gekker kan, kan dat tóch.”
Niet de moordpartijen op hindoes in Bangladesh, niet de dreiging van terreurstaat Iran, zélfs niet het nieuws van de misdadiger in het azc in Den Helder, maar ‘koelte-ongelijkheid’ is het nieuwste verzinsel van de NOS, aldus Klassiek Liberaal, een platform binnen de VVD. “Hoe bedenk je het.”
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
Ab Osterhaus lokt boze reacties uit: ‘Alle ongevaccineerden op een eiland zou ideale oplossing zijn’
Italiaanse premier Draghi: ‘De ongevaccineerden maken geen deel uit van onze samenleving’
“Dit is nog nooit gebeurd”: Strand in Siberië bezaaid met reusachtige sneeuwballen
Europees Parlement krijgt van 700 prominente wetenschappers te horen dat er geen klimaatcrisis is. Dit zijn de emotionele reacties
Zo wordt Reiner Füllmich op dit moment vastgehouden: ‘Het is een enorme vernederingsactie’
Ancient Aliens 4: Buitenaardsen en Bigfoot (video)
De positieve impact van kleding: Meer dan enkel uiterlijk vertoon
Beelden van actrice Anne Heche op brancard ambulance doen vragen rijzen: ‘Dit is heel erg raar’
Volgens de ongekozen WHO-directeur moet u stoppen met het eten van zoveel vlees want dat is niet goed voor het klimaat