Natuur en Milieu

Betoverend poollicht vastgelegd boven Nederland

Help anderen door deze info met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het komt niet vaak voor dat je in Nederland van het noorderlicht kunt genieten, maar gisteravond en vannacht was het raak. Onder andere in Zeeland, Friesland en op de Waddeneilanden waren mensen getuige van het natuurfenomeen. Op Twitter werden verschillende meldingen gedaan.

Klaas Jobse uit Oostkapelle wist dat er een verhoogde kans bestond om het noorderlicht te kunnen zien, veroorzaakt door een uitbarsting van de zon, maar legde het natuurverschijnsel desondanks bij toeval vast. Jobse heeft ’s avonds en ’s nachts altijd een camera staan om vallende sterren te fotograferen. Gisteravond legde zijn toestel ook het noorderlicht vast.

Het poollicht was het beste te zien tussen 21.00 en 23.00 uur. Jobse heeft wel vaker poollicht gezien, maar hij blijft het prachtig vinden. Volgens het KNMI wordt het noorderlicht in Nederland gemiddeld zeven keer per jaar gezien. “Maar zo helder komt het maar eens in de 10 of 20 jaar voor,” aldus NOS-weerman Peter Kuipers Munneke. In 1989 was er sprake van een ware noorderlicht-explosie. In dat jaar was het gekleurde licht zo’n 14 dagen achtereen te zien. In Noord-Engeland, Schotland en Canada was het noorderlicht vannacht het beste te zien.

Betoverend poollicht vastgelegd boven Nederland

Betoverend poollicht vastgelegd boven Nederland

Het noorderlicht wordt veroorzaakt door de zonnewind, die vooral sterk is bij uitbarstingen op de zon. De tot nu toe grootste uitbarsting dit jaar werd deze week gemeten. In de nacht van maandag op dinsdag heeft zich op de zon een uitbarsting van de klasse X4,9 voorgedaan, de krachtigste van 2014. Ze deed zich voor in de aanhoudende zonnevlek AR1967.

Het Solar Dynamics Observatory, een zonneobservatorium van NASA, maakte de volgende beelden van de explosie:

28-2-2014 foto: Klaas Smit, Robert de Vries

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Woetez
Woetez
8 jaren geleden

Hier kan je de zonneactiviteit goed zien: http://sohowww.nascom.nasa.gov/data/LATEST/current_c2.gif

Jippiiiiiiiii!
Jippiiiiiiiii!
8 jaren geleden

Noorderlicht in Zeeland.? yeah sure….

Vonzie
Vonzie
8 jaren geleden

Jammer niks gezien ondanks dat ik buiten aan het sterrenstaren was.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

3
0
We lezen graag je reactie!x