Wetenschap

Bizar experiment: Toekomstige gebeurtenissen bepalen wat er in het verleden gebeurt

Help mee door dit met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wat er met deeltjes in het verleden gebeurt wordt pas bepaald op het moment dat ze in de toekomst worden gemeten en waargenomen. Tot dat moment is realiteit een abstract begrip, zo hebben Australische wetenschappers laten zien.

De kwantummechanica is een vreemde wereld. Zij heeft betrekking op subatomaire deeltjes, de bouwstenen van de realiteit. Alle materie, ook de materie waar jij uit bestaat, is opgebouwd uit deze deeltjes.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De kwantumwetten lijken haaks te staan op gezond verstand. Een subatomair deeltje kan twee dingen tegelijk zijn en zich ook op twee verschillende plekken tegelijk bevinden.

Spookachtig

Nu blijkt ook dat deeltjes zich niet laten sturen door gebeurtenissen in het verleden, maar de staat waarin ze in de toekomst verkeren. Op subatomair niveau kan de tijd dus achteruit lopen. Dit gebeurt dus ook op dit moment met de subatomaire deeltjes waar je lichaam uit bestaat.

Einstein noemde dit ‘spookachtig’ en Niels Bohr, de grondlegger van de atoomfysica, zei: “Wie niet geschokt is door de kwantummechanica, heeft de theorie nog niet begrepen.”

Niet bestaat

Hoofdonderzoeker Andrew Truscott van de Australian National University zei in een persverklaring dat zijn team bewezen heeft dat ‘realiteit niet bestaat als je er niet naar kijkt’. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Physics.

Aan de hand van het tweespletenexperiment hebben onderzoekers lang geleden al aangetoond dat een lichtdeeltje of foton zich soms als golf en soms als deeltje gedraagt. Op het moment dat licht op twee spleten in een scherm werd geschenen, kon een foton er als deeltje én als golf doorheen.

[ANU]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
exegese
exegese
7 jaren geleden

Quote : Toekomstige gebeurtenissen bepalen wat er in het verleden gebeurt.

Ik zal hier wel te stom voor zijn, maar dit zou suggereren dat iets of iemand gebeurtenissen in het verleden kan beïnvloeden. Volgens mij kun je alleen gebeurtenissen in het heden of toekomst beïnvloeden de rest is immers al gebeurd en neemt geen keer.

Dirk
Dirk
7 jaren geleden

Oh oh oh redactie… De laatste alinea is helemaal fout. Licht was al veel langer als golf bekend (17e eeuw, Huygens). Einstein toonde met het photoelektrisch effect aan dat een foton ook een deeltje was… (1905) daarvoor kreeg hij de nobelprijs… Niet voor de relativiteitstheorie.

Licht gedraagt zich altijd als een golf bij het twee spleten experiment. Jullie hadden elk woord foton met elektron moeten vervangen dan was de laatste alinea correct geweest. Een elektron kan zich als deeltje en als golf gedragen bij het tweespleten experiment.

Johan
Johan
7 jaren geleden

Dus subatomaire deeltjes gedragen zich non lineair. Dit tart inderdaad onze gedachten, want onze gedachten zijn ervaringen van onze waarneembare wereld en die werelden onze waarneembare wereld en de subatomaire wereld, zijn totaal verschillend, die ervaringen hebben totaal niets met elkaar te maken.

afwassen
afwassen
7 jaren geleden

Niets is tegelijkertijd, alles.
Alles is er en tegelijkertijd is er niets.
Wetenschappers hebben de realitijd eigenlijk al doorgrond.
hoe dieper zij kijken, hoe meer ze zien dat er niets is

Toch heeft hun dit niet getransformeerd, want zij hebben zich zelf niet doorgrond.

Back to top button
30
0
We lezen graag je reactie!x