
Wat er met deeltjes in het verleden gebeurt wordt pas bepaald op het moment dat ze in de toekomst worden gemeten en waargenomen. Tot dat moment is realiteit een abstract begrip, zo hebben Australische wetenschappers laten zien.
De kwantummechanica is een vreemde wereld. Zij heeft betrekking op subatomaire deeltjes, de bouwstenen van de realiteit. Alle materie, ook de materie waar jij uit bestaat, is opgebouwd uit deze deeltjes.
De kwantumwetten lijken haaks te staan op gezond verstand. Een subatomair deeltje kan twee dingen tegelijk zijn en zich ook op twee verschillende plekken tegelijk bevinden.
Spookachtig
Nu blijkt ook dat deeltjes zich niet laten sturen door gebeurtenissen in het verleden, maar de staat waarin ze in de toekomst verkeren. Op subatomair niveau kan de tijd dus achteruit lopen. Dit gebeurt dus ook op dit moment met de subatomaire deeltjes waar je lichaam uit bestaat.
Einstein noemde dit ‘spookachtig’ en Niels Bohr, de grondlegger van de atoomfysica, zei: “Wie niet geschokt is door de kwantummechanica, heeft de theorie nog niet begrepen.”
Niet bestaat
Hoofdonderzoeker Andrew Truscott van de Australian National University zei in een persverklaring dat zijn team bewezen heeft dat ‘realiteit niet bestaat als je er niet naar kijkt’. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Physics.
Aan de hand van het tweespletenexperiment hebben onderzoekers lang geleden al aangetoond dat een lichtdeeltje of foton zich soms als golf en soms als deeltje gedraagt. Op het moment dat licht op twee spleten in een scherm werd geschenen, kon een foton er als deeltje én als golf doorheen.
[ANU]
Quote : Toekomstige gebeurtenissen bepalen wat er in het verleden gebeurt.
Ik zal hier wel te stom voor zijn, maar dit zou suggereren dat iets of iemand gebeurtenissen in het verleden kan beïnvloeden. Volgens mij kun je alleen gebeurtenissen in het heden of toekomst beïnvloeden de rest is immers al gebeurd en neemt geen keer.
Oh oh oh redactie… De laatste alinea is helemaal fout. Licht was al veel langer als golf bekend (17e eeuw, Huygens). Einstein toonde met het photoelektrisch effect aan dat een foton ook een deeltje was… (1905) daarvoor kreeg hij de nobelprijs… Niet voor de relativiteitstheorie.
Licht gedraagt zich altijd als een golf bij het twee spleten experiment. Jullie hadden elk woord foton met elektron moeten vervangen dan was de laatste alinea correct geweest. Een elektron kan zich als deeltje en als golf gedragen bij het tweespleten experiment.
Dus subatomaire deeltjes gedragen zich non lineair. Dit tart inderdaad onze gedachten, want onze gedachten zijn ervaringen van onze waarneembare wereld en die werelden onze waarneembare wereld en de subatomaire wereld, zijn totaal verschillend, die ervaringen hebben totaal niets met elkaar te maken.
Niets is tegelijkertijd, alles.
Alles is er en tegelijkertijd is er niets.
Wetenschappers hebben de realitijd eigenlijk al doorgrond.
hoe dieper zij kijken, hoe meer ze zien dat er niets is
Toch heeft hun dit niet getransformeerd, want zij hebben zich zelf niet doorgrond.