Homepagina » Archeologie » Mayakalender herzien: ‘Einde van de wereld is deze week’
mayakalender
Foto: Joanbanjo CC BY-SA 4.0

Mayakalender herzien: ‘Einde van de wereld is deze week’

Een pandemie, wereldwijde protesten, sprinkhanenplagen, vulkaanuitbarstingen, orkanen; het lijkt wel alsof het armageddon eraan komt. Volgens sommigen is dat ook zo, schrijft de New York Post. Een theorie die rondgaat op Twitter stelt dat we de Mayakalender verkeerd hebben geïnterpreteerd. De wereld zou niet eindigen op 21 december 2012 – zoals in eerste instantie werd geprofeteerd door onderzoekers – maar later deze week of volgende week.

“Volgens de juliaanse kalender is het nu 2012. Het aantal dagen dat elk jaar verloren gaat vanwege de overgang naar de gregoriaanse kalender is 11. We gebruiken de gregoriaanse kalender 268 jaar (1752-2020) keer 11 dagen = 2948 dagen. 2948 dagen gedeeld door 365 dagen (per jaar) = 8 jaar,” twitterde wetenschapper Paolo Tagaloguin afgelopen week. Zijn tweets zijn inmiddels verwijderd, aldus The Sun.

Nieuw tijdperk

Als Tagaloguin gelijk heeft, loopt de Mayakalender deze week af. In 2012 waren doemdenkers ervan overtuigd dat de wereld op 21 december zou eindigen. Hordes believers reisden af naar Mayasteden in Mexico en Guatemala, maar er gebeurde uiteindelijk niets bijzonders.

Experts stelden destijds dat de Maya’s nooit hebben voorspeld dat de aarde zou vergaan. “Het is marketingbedrog. De datum betekent de overgang naar een nieuw tijdperk en niet het einde van de mensheid.”

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Hans Peters schreef:

  Het verschil tussen de Juliaanse kalender en de Gregoriaanse kalender is slechts een aantal uren per jaar waarbij de Gregoriaanse kalender dichter in de buurt komt van de werkelijke omlooptijd van de aarde rond de zon. Het verschil is slechts 7,8 dagen per 1000 jaar. Paus Gregorius heeft dit in 1582 gecorrigeerd door 10 dagen vooruit te gaan in de tijd (Juliaanse kalender is ingevoerd door Julius Ceasar kort voor het begin van de jaartelling) . Het verschil zou anno 2020 ongeveer 14-15 dagen zijn geweest. Waar die bijna 7,5 jaar vandaan komt is mij een raadsel. Gewoon een broodje aap verhaal.

  44 likes
 • Nés schreef:

  Nou, ik zou zeggen, het was leuk, tot ziens, het ga jullie goed, waar dan ook.

  21 likes
 • salvar schreef:

  als je bill gates door laat gaan zou,t zo maar kunnen en dat hadden de maya,s niet voorzien.

  18 likes
 • Herman de Graaf schreef:

  De wetenschap heeft altijd gelijk.
  Wanneer de wetenschap ongelijk heeft, dan heeft ze toch weer gelijk.
  Dan is er namelijk een ander. Die springt in de leemte.
  Deze beweging gaat eeuwig door.
  Conclusie.
  We laten ons inpakken.
  Steeds weer….
  Laten we zelf nadenken en afwegingen maken.
  Ik ben dan wel niet zo slim, maar ik heb meer vertrouwen in mezelf.
  Door schade en schande wijs geworden ….

  16 likes
 • Eelke Piers schreef:

  Het zou beter zijn om de Maya-kalender te linken aan de Israëlische. Ik denk niet dat de Maya’s ooit van de Juliaanse of Gregoriaanse kalender hebben gehoord

  8 likes
 • PREDATOR schreef:

  Buiten het feit dat het een zeer inteligent volk was hebben ze het hiermee mis……..Hoop ik..

  7 likes
  • Qanon schreef:

   Er gaat genoeg gebeuren. Poleshift komt eraan die aarde in nieuwe wereld brengt 5,e dimensie waar alleen liefde is je lichaam anders is alles andere wetten etc vrij reizen naar welke planeet dan ook. En onsterfelijk heide je ziel never dies.
   Aanstaande rapture van God voor antichrist komt bloot leggen van satan en zijn volgers, koningshuis,overheid alles. Brutale verkrachten offeren misbruiken van kinderen door elite alles gaat komen. Mensen zijn het zat energie is aan het shiften licht is aan winnen mensen worden wakker eindelijk !!!! Maar we zijn er nog niet !!!
   Spiritual war is in volle gang be strong pray and focus on love and light !!!! God wins uiteindelijk

   20 likes
  • Willem schreef:

   Het blijft wel leuk zoveel mensen die alles voorspellen volgens huidige kalenders en rekensommetjes, als je alles wilt “geloven” dan zou de aarde al 432000 keer vergaan zijn. Maja’s waren niet zo intelligent, ze bouwden stenen trappen en geen lift. 🙂

   12 likes
  • Laverdino schreef:

   Intelligent volk??? Meer dan 10.000 bloedoffers per jaar??

   2 likes
 • obsidiaan schreef:

  Toen ik voor het eerst las over de Mayakalender, ergens jaren 90 in, BRES was de discussie niet wat er zou gebeuren maar wanneer ie afliep.
  Er waren twee kampen, 2012 en 2032. Ik weet niet waarom het 2012 geworden was.

  4 likes
  • Rob schreef:

   Voor zover mij bekend is hebben verschillende volkeren (maya’s, hpoi’s etc) altijd de sterren bekenen voor hun kalender. De kalender die wij nu hebben is een religieuze kalender. Ze hebben hem in 12 maanden verdeeld maar de maan maakt in een jaar 13 cyclussen van 4 weken. 13 maal 4 is 52 weken. De datum van 2012 is an blijkbaar ook voortgekomen door de sterrenhemel als kalender te gebruiken. Er zijn altijd van die types die hetverhaal weer aanpassen als er iets niet gebeurt wat ze voorspelt hebben. Als je elke keer je verhaal aanpast hebt je dus geen enkel idee hoe het werkt. De cycli en processen zijn en blijven kosmisch, hoe vaak ze ook hun verhaal veranderen. Maar de kosmische betekenis van ‘de datum’ is het einde van een cyclus en het begin van een nieuwe. De cyclus waar het dan over gaat is er één van 26.000 jaar. Het einde der tijden was n vorige cycli de vernietiging van de mensheid maar dat moest voor het einde van de cyclus gebeurd zijn. Dat is dit keer niet zo gegaan. We zitten volgens velen al in de nieuwe cyclus en dat gaat gepaard met een bewustzijnsverandering. Dat is met de mensheid als geheel al in zekere mate gaande. De uiteindelijk bewustzijnsverandering gaat nog verder. dan nu gaande is maar daar gaat nog wel een tijdje overheen. Dat proces is dan echter wel af gaande. De heersende macht probeert alleen nog steeds alles tegen te houden en de boel in hun macht te houden. Daarmee zijn zij degenen die een soort van eindstrijd voeren maar dat is dan alleen maar voor hun eigen macht.

   8 likes
   • Richard schreef:

    Inderdaad, ik zie die bewustzijnsverandering als een proces dat in iedereen is ingebakken. Het is niet zo dat een grote groep mensen in één keer die verandering doormaakt, maar heel veel individuen hun eigen moment beleven (als ze daarvoor open staan). Het is een soort ingebouwde timer die afloopt bij mensen in deze generatie. Ik merkte dat afgelopen zaterdagnacht 01:00 toen ik opeens wakker werd uit een droom met een ontzettend positieve lading. Sinds dat moment kijk ik met een hele andere blik tegen deze wereld en mijn plek daarin aan.

    4 likes
  • Philip schreef:

   Juist, hij loopt af maar begint dan weer van voor af aan opnieuw.

   4 likes
 • P.M. schreef:

  Who cares … rijk en arm mee de afgrond in.! Opgeruimd staat netjes.!

  4 likes
 • Elise schreef:

  Vervolg: De agenda21/30 kan ook betrekking hebben op iets buitenaards wat chaos op aarde brengt. Zijn de missies in de ruimte bedoelt voor dit event? Apohis. vrijdag 13 april 2029.
  Bijbel: er ontstaan oorlogen en opeens komen er vuurballen etc. Men rent naar huis/hun geliefden. Niemand is meer de baas. Dieren rennen overal. etc. drie dagen donker.
  Vaticaan heeft zijn eigen sterrenwacht.

  4 likes
 • Sjazon schreef:

  Jammer, maar de Maya’s zijn al lang vergaan. Veel eerder dan hun kalender aangaf. Dus voorspellen konden ze niet goed. Net als al die doemverhalen uit de bijbel over de eindtijd.
  Iedereen kan bedenken dat er ooit een eindtijd komt. Maar wanneer het precies komt weet niemand. Zelfs Nostradamus wist het niet, want hij was zo onzeker van zijn voorspellingen dat hij geen exacte data aan de gebeurtenissen heeft gekoppeld.
  Al die voorspellingen over de eindtijd neem ik met een korreltje zout. Anderen nemen het heel serieus. Er is zelfs een hele grote overlevingsindustrie ontstaan met tal van websites die allerlei overlevingsprodukten aanbieden en propageren.
  Dus als je denkt dat na volgende week de zon niet meer opkomt of de aarde niet meer draait, geef al je bezittingen weg en zoek een klooster op.

  3 likes
  • Gezinusk schreef:

   Hear hear. Het schiet niet op met de doemdenkers en idioten die daar weer aan verdienen. Het enige scenario wat absoluut zeker is, is dat onze zon uiteindelijk een supernova word. Zal exploderen of imploderen en verworden tot een witte dwerg. Tegen die tijd zit de mens al lang in een ander stelsel te kamperen.

   2 likes
 • Bas van Stapelberg schreef:

  Als je de wortel neemt en dan de cyclisch aftrekt en daarna ga je vermenigvuldigen plus optellen en dan weer de wortel dan kom je echt uit op deze week.

  3 likes
 • Rayoflight schreef:

  Weet eigenlijk niet echt welk jaar het is. Er is in het verleden heel veel met de kalender gerommeld. Fomenko legt dit allemaal uit. Kan maar zo zijn dat we in 1345 leven.

  3 likes
 • Egetal schreef:

  mooi op tijd voordat de jaarlijkse zwarte pieten discussie weer losbarst.

  3 likes
 • ProAsfalt schreef:

  Onze Zon gaat ontploffen.

  2 likes
  • Frans schreef:

   Ja … Over een paar miljard jaar.

   9 likes
   • Philip schreef:

    Zolang houd de mensheid het toch niet vol.

    Binnen een paar honderd miljoen jaren van hier begint onze ster al op te zwellen (groter) waarbij dan onder meer helium word omgezet naar koolstof en dat gaat dan een paar miljarden jaren door.

    Dat betekend dat we tegen dan toch al opgeslokt worden door onze eigen ster.

    Maar zoals eerder al gesteld, zolang houden we het niet vol, tegen dan hebben we ons zelf en onze planeet al vernietigd!!

    8 likes
    • Willem schreef:

     Het is niet onze planeet, het is gewoon een planeet waar we toevallig (nou toevallig) op neer gekwakt zijn. Als je religieus bent geloof je dat er een iets of iemand alles gemaakt heeft en mensen voornamelijk heeft ontwikkeld zodat hij/zij/het aanbeden kon worden en om uit te lokken dat mensen geen vieze of stoute dingen deden/doen zodat hij/zij/het ze lekker kon laten straffen door zijn/haar/het vriendje de Duvel. Ja ik heb het niet verzonnen allemaal.

     1 likes
     • Philip schreef:

      Dat hangt er van af hoe je het bekijkt, in the end maakt het niet uit of we op deze planeet zijn ontstaan of zijn geplaatst, het is onze thuis en zo hebben we er maar 1!!

      1 likes
    • Eelke Piers schreef:

     Voor zover ik weet is de Zon niet zwaar genoeg om het helium te fuseren naar koolstof

     0 likes
     • Philip schreef:

      Ik probeer het simpel te houden… onze ster fuseert nu waterstof dat word omgezet in zuurstof en helium.
      Eens het waterstof is opgebruikt gaat onze ster zich uitzetten (een rode reus) toch is de temperatuur nog niet hoog genoeg om helium te fuseren (daar heb je een punt)
      Maar na x aantal jaren gaat onze ster (rode reus) weer krimpen en worden de buitenste lagen, die nog steeds waterstof bevatten opgebrand, op die manier word de temperatuur hoog genoeg om helium te fuseren naar koolstof en begint onze ster ook weer uit te zetten.
      Eens het meeste van die helium is opgebrand, komt er als het ware een helium flits te voorschijn en worden de resterende lagen weggeblazen.
      Wat dan rest is een kern van koolstof en gaat onze ster verder als een witte dwerg die nagenoeg geen hitte en licht meer afgeeft.

      In een dubbel systeem (twee sterren) kan de witte dwerg wel materiaal gaan af snoepen van zijn begeleider, waardoor deze als het ware weer gaat leven, uiteindelijk word die massa zo groot Chandra limiet) dat die witte dwerg explodeert als een nova.
      Meestal resulteert dat dan in een zgn pulsar, een donkere kern met extreem magnetische velden.

      2 likes
 • Elise schreef:

  Zoals ik al eerder zei: Als de agenda21/30/project covid 19 bedoelt is voor dit event/aardveranderingen, dan snap ik wel wat men aan het doen is. De wereld op 1 lijn krijgen. Maar, dan hoef je de mens niet verder in te slaven.

  2 likes
 • AlbertV schreef:

  Elise, hoe laat?

  1 likes
 • Loes in de Pels schreef:

  21 juni a.s. komt er een nieuwe maan èn een eclipse tegelijkertijd en dat schijnt weinig goeds te voorspellen.
  Een dag om binnen te blijven en opnieuw toiletpapier in te slaan.
  Of wij nu wel in of niet in astrologie geloven. De duivelse elite doet geen stap zonder de astrologen te raadplegen en offers uit te brengen.
  Iedere aankondiging of besluitvorming volgt nauwgezet de astrologische kalender.
  Hun duivelse plannen worden gemanifestreerd middels krachtige astrologische energieën.

  1 likes
 • Elise schreef:

  Vrijdag 13 april 2029 De komst van Astynax.

  0 likes
 • :adrianus-johannes. schreef:

  begin of einde van de week.. is ook nog belangrijk..

  0 likes
 • Eric schreef:

  Volgens mei bedoelen ze Fortnigt Doomsday.
  daar is het aftellen van het einde van de kaart al begonnen

  0 likes
 • x

  Check Also

  berlijn

  Organisator coronaprotest Berlijn: ‘Het vrijheidsvirus verspreidt zich over Europa’

  Attentie, attentie, het vrijheidsvirus heeft Berlijn bereikt, ...

  bill gates

  Bill Gates waarschuwt alvast voor pandemie 2. Wat staat ons te wachten?

  Bill Gates was onlangs te gast in ...

  >