Financieel

Grootschalige cyberaanval op banken over de hele wereld

Help ons door dit artikel met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Uit een Amerikaans onderzoeksrapport is gebleken dat cybercriminelen waarschijnlijk 64 miljoen euro hebben weggesluisd van zakelijke rekeningen over de hele wereld.

Ook Nederlandse banken zijn doelwit geweest. Het bankenteam onderzoekt de mogelijke bankfraude.

Met geavanceerde software zouden hackers geld hebben weggehaald van ruim 5000 zakelijke rekeningen bij twee Nederlandse banken. Per rekening zou er 1923 euro zijn buitgemaakt. Om welke twee banken het gaat is niet bekend. De onderzoekers stellen dat de aanvallen in Nederland ‘bijzonder succesvol zijn geweest’.

Trojaanse paarden

Het rapport (pdf) van de Amerikaanse firma’s Guardian Analytics en McAfee stelt dat de cybercriminelen tussen de 60 miljoen en 2 miljard euro hebben willen stelen van 60 banken, zowel grote als kleine.

Het rapport geeft op gedetailleerde wijze inzicht in de cyberaanvallen op banken. Dergelijke gegevens worden vaak niet vrijgegeven door financiële instellingen.

Hackers zouden via bestaande trojaanse paarden als SpyEye en Zeus beveiligingsmaatregelen omzeilen bij de communicatie tussen banken. Doordat ze zich richtten op zakelijke rekeningen waren ze minder gebonden aan maxima zoals bij particulieren het geval is en konden ze grotere bedragen in één keer overschrijven.

Geautomatiseerd

Ze maakten gebruik van een nieuwe techniek waarbij vaak geen menselijk handelen meer nodig is. Deze aanvallen zijn geautomatiseerd en kunnen in korte tijd veel geld binnenhalen.

In de Verenigde Staten vielen voornamelijk zakelijke bankrekeningen met tenminste enkele miljoenen dollars ten prooi aan de hackers. Met behulp van een fictief emailadres werd geprobeerd de loginnaam en het wachtwoord van de rekeninghouders te bemachtigen.

Bekende Italiaanse bank

Gedurende de eerste serie aanvallen was ‘een bekende Italiaanse bank’ het doelwit. McAfee en Guardian Analytics spreken van het begin van een heel nieuwe techniek. Volgens de bedrijven kunnen de cybercriminelen de fysieke chip- en pinauthenticatie geheel omzeilen.

Alle soorten financiële instellingen zijn door de aanvallen getroffen: coöperatieve banken, grote internationale banken, maar ook kleinere regionale banken. In maart dit jaar was Nederland al doelwit van de groep vanaf servers in San José in Californië.

Bron: AFP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
cr
cr
9 jaren geleden

wij krijgen de laatste tijd vrij veel troijaans paard .waarschijnlijk omdat wij ook dit soort nieuws brengen word niet altijd in dank af genomen ..wij hebben zelf al meldingen gehad verleden jaar dat wij in de gaten word gehouden van zeer bekenden mensen hoor .

Debb3
Debb3
9 jaren geleden

Mooi om te horen pluk die gasten maar lekker leeg van hun niet eerlijk verdiende miljoenen> Oyeah!

San
San
9 jaren geleden

Het zou tijd worden, weten de banken ook eens hoe het voelt om beroofd te worden zoals ze ons al decennia beroven, het zat er natuurlijk ook vet aan te komen. Geld, het slijk der aarde en de bron van alle kwaad.

Diago
Diago
9 jaren geleden

Afleiding manoeuvre om het onderzoeks orgaan af te leiden van het project om de huidige op kolen zittende bank mafia veilig te stellen.

Altans dat komt er in mij op.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

20
0
We lezen graag je reactie!x