Financieel

Blinkend goud, het donkere hoekje van de City?

Help ons door deze informatie met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Britse kwaliteitskrant The Independent greep het escalerende schandaal rond Barclays en de Libor-rente aan om eens op zoek te gaan naar andere donkere hoekjes in de ‘Square Mile’, zoals de Londense City wordt genoemd.

Vijf banken bepalen de goudprijs in Londen: de Bank of Nova Scotia, HSBC, Société Générale, Deutsche Bank en Barclays.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De leider stelt een prijs voor waarop de vijf banken de handel simuleren door hun koop- en verkooporders te simuleren. Tot het jaar 2004 werd de goudprijs in het diepste geheim bepaald op het hoofdkantoor van NM Rothschild op St Switchin’s Lane.

Gedragscode

Het beurshuis NM Rothschild & Sons begon de dagelijkse ‘goudfixing’ in 1919 en was al die tijd voorzitter. In 2004 zette Rothschild een punt achter meer dan twee eeuwen spilfunctie in de Londense goudhandel. Barclays nam het voorzitterschap over, dat sindsdien jaarlijks roteert.

Sinds 2004 verloopt de fixing niet meer op een fysieke locatie, maar telefonisch onder toezicht van de London Bullion Market Association (LBMA). Er is in de praktijk echter weinig toezicht op de markt en men volgt meer een gedragscode. De zilver- en platinamarkt worden op dezelfde manier gemanipuleerd.

Oudste speler

De relatief kleine Bank of Nova Scotia maakt misschien enigszins verrassend deel uit van de groep. Maar de Canadezen namen in 1997 Mocatta Bullion over van de Brits-Aziatische bank Standard Chartered. Zelf is Mocatta met een geschiedenis die tot 1671 teruggaat de oudste speler op de goudmarkt in Londen.

Mocatta trad in de 18e en 19e eeuw op als tussenpersoon voor de Bank of England en de Britse Oost-Indische Compagnie. De bank hielp indien nodig het Amerikaanse ministerie van Financiën om de markt te stabiliseren.

Omkopen

Voor een subcommissie van de Amerikaanse Senaat koos HSBC-topman David Bagley gisteren eieren voor zijn geld. Na het parlementaire onderzoek zal hij zijn functie neerleggen. Hij was sinds 2002 het hoofd van de afdeling compliance van de bank.

David Bagley
V.l.n.r. David Bagley, Paul Thurston, Michael Gallagher en Christopher Lok voor een subcommissie van de Amerikaanse Senaat

Daarnaast is uit interne documenten van het Amerikaanse ministerie van Financiën gebleken dat functionarissen van het ministerie ontmoetingen hadden met prostituees en zich lieten omkopen door financiële instellingen waar het toezicht op houdt.

Bron: Tijd.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
aaisnep
aaisnep
11 jaren geleden

lol eindelijk, begint er iets te gebeuren. De Boeven gaan straks “sorry” zeggen. Wow!na al die jaren! Het probleem is dat ze gewoon me weg komen. !!! “sorry: maar als ik zo thuis kom, heb ik nog steeds miljoen op me rekening.”

Pff het wordt tijd dat we goud en zilver gaan weer hanteren. i.p.v nep geld(stuk)papier.peace!

{ AA is nep
vrede=gratis}

San
San
11 jaren geleden

Nogmaals, schaf het geld af! Het brengt alleen maar ellende.

Damion
Damion
11 jaren geleden

het goud zit bij de Rockefellers .en de City bedoelen ze gewoon zijn zwembad met goud zo groot als een city .

pc
pc
11 jaren geleden

gelukkig begint er op te lijken .

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x