Buitenland

Dit is het bewijs dat in Groot-Brittannië al 800 jaar dezelfde families aan de macht zijn

Help mee door deze informatie met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Twee economen hebben onderzoek gedaan naar 28 generaties Britten en kwamen tot de ontdekking dat de rijkste 1 procent al tenminste 800 jaar aan de macht is. Gregory Clark van de Universiteit van Californië in Davis en Neil Cummins van de London School of Economics keken naar achternamen en opleidingsniveau in de periode tussen 1170 en 2012.

De Engelse bovenklasse nam in de elfde eeuw al achternamen aan die vandaag de dag nog steeds bestaan. Deze achternamen – waaronder Bakersville, Percy, Darcy, Montgomery, Neville en Talbot – werden gecombineerd met gegevens over bezittingen en studies aan Cambridge en Oxford.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Achternamen werden in 1066 voor het eerst aangenomen in Engeland, met name door de Normandische, Bretonse en Vlaamse veroveraars van Engeland. Na 1950 worden de achternamen van de elite nog net zo vaak gevonden als daarvoor, aldus de onderzoekers.

Rijkdom en macht zijn erfelijk, zo blijkt uit de studie. Mensen die afstammen van Montgomery’s en Percy’s hebben een onevenredig grote kans om tot de hedendaagse elite te behoren. Daarnaast is het onderwijsbeleid in Groot-Brittannië sterk gericht op de elite. Tot 1986 vroegen Britse universiteiten geen collegegeld, maar tegenwoordig behoren ze tot de duurste ter wereld.

Alle sociale en economische veranderingen die we zo vanzelfsprekend vinden, hebben helemaal niets veranderd aan de correlatie tussen elite, opleiding en sociale status.

Foto: Alnwick Castle, de residentie van de twaalfde hertog van Northumberland, Ralph Percy (David Simpson)

[360, Quartz]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Repro Totaal
Repro Totaal
9 jaren geleden

Over Groot Brittanië gesproken, Kijk eens naar dat koningshuis. Zij zijn in het geheel niet de wettelijke erfgenamen van de Engelse kroon. De echte Engelse troonopvolger is een Australier. zie link

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/australiaandthepacific/australia/9373273/Rightful-king-of-England-dies-in-Australia.html

Captain Biff
Captain Biff
9 jaren geleden

Wanneer start de revolutie en worden de rijke onderdrukkers uit hun paleizen gesleurd en gekielhaald?

kan niet lang meer duren…

Huisheks
Huisheks
9 jaren geleden

Ben ook afstammeling van de Oranjes ( en dat jok ik niet), maar geen stuiver te makken hoor.
Wel een lollige verklaring voor “what’s in a name ” ?
Ooit eens een legaat gehad van maar liefst 12,50 Florijnen. Kan je een deur van intrappen, maar goed, toch een leuke anekdote voor het nageslacht hahaha.

Hawks
Hawks
9 jaren geleden

Hmm, zojuist door het onderzoek geploegd. De titel van dit artikel is een tikkeltje misleidend. De onderzoekers hebben gekeken naar de sociale mobiliteit in een samenleving door te zoeken naar de verspreiding van achternamen over een aantal eeuwen binnen die personen die een universiteit hebben bezocht.

De achterliggende aanname is dan dat universiteitbezoekers machthebbers zijn. Lijkt me een beetje kort door de bocht.

Using educational status in England from 1170 to 2012, we show that the rate of social mobility in any society can be estimated from knowledge of just two facts: the distribution over time of surnames in the society and the distribution of surnames among an elite or underclass.

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x