
Twee economen hebben onderzoek gedaan naar 28 generaties Britten en kwamen tot de ontdekking dat de rijkste 1 procent al tenminste 800 jaar aan de macht is. Gregory Clark van de Universiteit van Californië in Davis en Neil Cummins van de London School of Economics keken naar achternamen en opleidingsniveau in de periode tussen 1170 en 2012.
De Engelse bovenklasse nam in de elfde eeuw al achternamen aan die vandaag de dag nog steeds bestaan. Deze achternamen – waaronder Bakersville, Percy, Darcy, Montgomery, Neville en Talbot – werden gecombineerd met gegevens over bezittingen en studies aan Cambridge en Oxford.
Achternamen werden in 1066 voor het eerst aangenomen in Engeland, met name door de Normandische, Bretonse en Vlaamse veroveraars van Engeland. Na 1950 worden de achternamen van de elite nog net zo vaak gevonden als daarvoor, aldus de onderzoekers.
Rijkdom en macht zijn erfelijk, zo blijkt uit de studie. Mensen die afstammen van Montgomery’s en Percy’s hebben een onevenredig grote kans om tot de hedendaagse elite te behoren. Daarnaast is het onderwijsbeleid in Groot-Brittannië sterk gericht op de elite. Tot 1986 vroegen Britse universiteiten geen collegegeld, maar tegenwoordig behoren ze tot de duurste ter wereld.
Alle sociale en economische veranderingen die we zo vanzelfsprekend vinden, hebben helemaal niets veranderd aan de correlatie tussen elite, opleiding en sociale status.
Foto: Alnwick Castle, de residentie van de twaalfde hertog van Northumberland, Ralph Percy (David Simpson)
Over Groot Brittanië gesproken, Kijk eens naar dat koningshuis. Zij zijn in het geheel niet de wettelijke erfgenamen van de Engelse kroon. De echte Engelse troonopvolger is een Australier. zie link
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/australiaandthepacific/australia/9373273/Rightful-king-of-England-dies-in-Australia.html
Wanneer start de revolutie en worden de rijke onderdrukkers uit hun paleizen gesleurd en gekielhaald?
kan niet lang meer duren…
Ben ook afstammeling van de Oranjes ( en dat jok ik niet), maar geen stuiver te makken hoor.
Wel een lollige verklaring voor “what’s in a name ” ?
Ooit eens een legaat gehad van maar liefst 12,50 Florijnen. Kan je een deur van intrappen, maar goed, toch een leuke anekdote voor het nageslacht hahaha.
Hmm, zojuist door het onderzoek geploegd. De titel van dit artikel is een tikkeltje misleidend. De onderzoekers hebben gekeken naar de sociale mobiliteit in een samenleving door te zoeken naar de verspreiding van achternamen over een aantal eeuwen binnen die personen die een universiteit hebben bezocht.
De achterliggende aanname is dan dat universiteitbezoekers machthebbers zijn. Lijkt me een beetje kort door de bocht.
Using educational status in England from 1170 to 2012, we show that the rate of social mobility in any society can be estimated from knowledge of just two facts: the distribution over time of surnames in the society and the distribution of surnames among an elite or underclass.