Universum

Buitenaardse megastructuur? Onderzoek moet raadsel rond ‘meest mysterieuze ster’ ontrafelen

Help door dit met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Astronomen willen onderzoeken of een buitenaardse beschaving een ‘megastructuur’ rond een verre ster heeft gebouwd. Het onderzoek, dat gefinancierd wordt door middel van crowdfunding, moet het raadsel rond de ‘meest mysterieuze ster in het sterrenstelsel’ ontrafelen.

In 2011 werd er een bijzonder lichtpatroon van de ster, die KIC 8462852 is gedoopt, gesignaleerd. Een studie over de bijzondere ster werd gepubliceerd in de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society door astronoom Tabetha Boyajian.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Astronoom Jason Wright van de Penn State University meent dat er mogelijk kunstmatige objecten rond de ster zijn ontdekt. Hij denkt dat de objecten rond de ster een soort lichtpanelen zijn waarmee buitenaardse wezens proberen energie op te wekken.

Geen algemeen geaccepteerde theorie

Een team van de Yale-universiteit is op Kickstarter een crowdfundingcampagne gestart om het mysterie te kunnen oplossen. “Er is nog steeds geen algemeen geaccepteerde theorie over het vreemde gedrag van deze ster,” schreef Boyajian.

In een paper schrijft ze dat de mysterieuze ster steeds op onverklaarbare wijze van helderheid verandert. Er is iets wat de ster afdekt. Astronomen proberen erachter te komen wat dat precies is.

Dysonbol

Sommige astronomen denken dat het effect wordt veroorzaakt door een ‘megastructuur’ of een Dysonbol, die zou bestaan uit een systeem van rond de ster draaiende satellieten om energie op te vangen.

Andere astronomen suggereren dat de helderheid verandert als gevolg van passerende kometen. Boyajian hoopt dat er genoeg geld wordt ingezameld om te achterhalen wat er precies rond de ster gebeurt.

Alle mogelijke scenario’s

“De gegevens voor dit project zullen worden gebruikt om alle mogelijke scenario’s te onderzoeken,” ging ze verder. “Hoewel het mogelijk is dat we ontdekken dat de dipjes niet kunnen worden verklaard door natuurlijke fenomenen (wat heel spannend zou zijn!), leiden zulke gegevens niet automatisch tot de conclusie dat er een ‘buitenaardse megastructuur’ rond de ster draait.”

“Hoe dan ook is dit project de ultieme kans om te helpen iets nieuws te ontdekken,” besloot Boyajian.

Bekijk ook haar TED-lezing:

[Space]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Helgoland
Helgoland
7 jaren geleden

Solaris..!

Kalki
Kalki
7 jaren geleden

Leuk I.D. zo’n struktuur rondom een ster; leuk bedacht van die ET’s.

leo vuyk
leo vuyk
7 jaren geleden

We just found out that a crowded sphere of black holes is drifting around our and other galaxies.
Could it be that those BHs are blocking the stellar light ?

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x