Homepagina » Bewustzijn » Boeddhistische monnik is gelukkigste man ter wereld
Boeddhistische monnik is gelukkigste man ter wereld

Boeddhistische monnik is gelukkigste man ter wereld

Het is niet moeilijk om te zien waarom wetenschappers Matthieu Ricard beschouwen als gelukkigste man die ze ooit hebben onderzocht.

De moleculair geneticus vergelijkt de invloed van meditatie op het brein en geluk met het effect van gewichtheffen op de spieren.

“Meditatie is niet alleen maar met een gelukzalig gevoel onder een mangoboom zitten, het verandert je hele brein en daarmee wie je bent,” aldus de Fransman. Ricard, die alles achter zich liet om een Tibetaans boeddhist te worden in de Himalaya, zegt dat iedereen gelukkig kan zijn mits je je hersenen traint.

Gammagolven

Neuroloog Richard Davidson van de Universiteit van Wisconsin bevestigde vier jaar geleden 256 sensoren aan het hoofd van Ricard. Davidson voerde op dat moment een grootschalig onderzoek uit naar meditatiebeoefenaars.

De hersenscans lieten zien dat Ricard tijdens het mediteren op compassie gammagolven voortbracht die nog nooit eerder waren beschreven in de neurowetenschappelijke literatuur. Gammagolven worden geassocieerd met bewustzijn, aandacht, leren en geheugen.

Daarnaast bleek dat zijn linker prefrontale cortex veel meer activiteit vertoonde dan zijn rechter, waardoor hij meer geneigd was om gelukkig te zijn en er minder ruimte overbleef voor negatieve gedachten. Onderzoek naar dit fenomeen wordt ook wel neuroplasticiteit genoemd. Het onderzoeksgebied staat in zijn kinderschoenen.

Hebzucht

Ricard groeide als zoon van de Franse filosoof Jean-François Revel en kunstenares Yahne Le Toumelin op tussen de intellectuele elite van Parijs. Hij besloot om naar India te verhuizen en daar boeddhisme te gaan studeren.

Al snel raakte hij betrokken bij het wetenschappelijke onderzoek naar meditatie. In 2009, op het hoogtepunt van de financiële crisis, vertelde hij de wereldelite tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos dat het ‘tijd was om hebzucht op te geven en over te stappen op altruïstische verlichting’.

Ricard ziet het leiden van een goed leven en het tonen van compassie niet als een religieuze verordening die van boven komt, maar als een praktische weg naar geluk. “Probeer oprecht te onderzoeken,” zei hij. “Het mechanisme van geluk en lijden is een wetenschap van het bewustzijn.”

Bron: AFP

Gerelateerd:

 

0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sander
Sander
8 jaren geleden

Allereerst is de kop van het artikel al wat vreemd in mijn ogen. Geluk is immers relatief, bovendien betekend geluk voor iedereen iets anders.

Verder vind ik het wat raar, altijd gelukkig zijn is niet gezond (hoe raar dat ook klinkt) iedereen maakt minder prettige dingen mee, en is het dan verkeerd je slecht te voelen? Zeker niet. Ik zou dat eerder gezond noemen.

”aldus de Fransman. Ricard, die alles achter zich liet om een Tibetaans boeddhist te worden in de Himalaya,”

Klassiek voorbeeld dit, kinderen zijn immers ook gelukkig. Waarom? Omdat hun leven niet ingewikkeld is en/of veel diepgang heeft. Ze zijn al gelukkig met bladeren die van de bomen vallen.
Ik begrijp dat als je geen zorgen heb, je gelukkig bent. Maar ik ga liever voor diepgang in mijn leven.

Het punt dat ik probeer te maken: Iedereen is anders, en iedereen moet bij zichzelf na gaan waar hij/zij gelukkig van word.

mek
mek
8 jaren geleden

De schrijver van dit artikel weet niet waarover hij/zij praat.
Gelukkig zijn is een gevoel en gevoel/emotie wordt hoofdzakelijk bepaald door de rechter hersenhelft, niet de linker.

Daarnaast is neuroplasticiteit niet het “onderzoek naar dit fenomeen”; neuroplasticiteit houdt in dat hersengebieden zich in een bepaalde richting kunnen ontwikkelen, of bepaalde functies over kunnen nemen van andere hersengebieden die oorspronkelijk die functie verzorgden.

Daarnaast is er over gamma golven geen enkel uitsluitsel te geven wat betreft hun functie, laat staan wat betreft hun heilzame werking wat betreft leren en geheugen.
Er wordt zelfs geopperd dat deze golven het gevolg kunnen zijn van meetfouten.
Wel is bekend dat theta golven kunnen helpen bij leren en geheugen.

Dirk
Dirk
8 jaren geleden

Gelukkig zijn is een state of mind. Het is wetenschappelijk te onderzoeken door neurologisch onderzoek dat wordt in het artikel uitgelegd.

Als je als kind gelukkig wordt van bladeren die van de bomen vallen bereik je dus vrij eenvoudig deze state of mind.

Het zou toch veel mooier zijn als een ieder deze state of mind eenvoudig en veelvuldig konden bereiken?

Daarbij staat niet in het artikel dat Richard altijd gelukkig is en ook niet dat hij geen diepgang heeft in zijn leven. Wel staat vast dat zijn leven minder ingewikkeld is, maar dat is een keuze die hem ruimte schept om te mediteren en er toe bij draagt dat hij meer gelukkig.

sailor075
sailor075
8 jaren geleden

Ricard groeide als zoon van de Franse filosoof Jean-François Revel en kunstenares Yahne Le Toumelin op tussen de intellectuele elite van Parijs. Hij besloot om naar India te verhuizen en daar boeddhisme te gaan studeren.

Tja, ik ben maar een simpele zoon van gastarbeiders en zag mijn ouders amper omdat ze om 6 uur naar hun werk gingen en pas in de avond weer thuiskwamen, ze maakten ook nog kantoren schoon na hun werk. Vraag me af of ik gelukkiger zou zijn als mij ouders ook tot de elite hadden behoort en ik de mogelijkheid had gehad om naar Tibet af te reizen. Ben nu werkloos en kan amper rondkomen. Zou het echt zo zijn dat als ik mediteer mijn honger stilt of mijn rekeningen makkelijker laat betalen. Mijn zorgverzekering gaat er niet van omlaag, maakt niet uit hoe gezond ik wel zou worden van het mediteren. Voor
mij heeft gelukkig zijn ook te maken met je sociale omstandigheden.

IIS
IIS
8 jaren geleden

Boeddhisme kent en draagt veel wijsheden in zich en kan voor een mens erg leerzaam zijn. Maar het leven van een monnik en zich onderwerpen aan deze religie doet me denken aan alle andere religies die mensen één bepaalde kant willen opsturen. Tevens vind ik het leven van een monnik een vreemde aangelegenheid. Voor zover ik begrijp leeft een monnik van gunsten en is het een gunst om de monnik iets te eten te geven. Zorgen om geld schijnen ze ook niet te kennen en waarschijnlijk zijn ze nooit een tandarts o.i.d. nodig en hoeven ze zich dus ook niet druk te maken om de rekeningen. Ergens zullen deze mensen zich beter kunnen ontspannen dan een gem. westerling, maar of ik nu onmiddellijk het leven wil van een monnik lijkt me weer het andere uiterste. Vraag me ook af of Ricard nog ergens een appeltje voor de dorst heeft voor als het leven van monnik hem niet meer bevalt.

mek
mek
8 jaren geleden

[quote name=”Dirk”]Gelukkig zijn is een state of mind. Het is wetenschappelijk te onderzoeken door neurologisch onderzoek dat wordt in het artikel uitgelegd.[/quote]

1. Een “state of mind”…dan ben ik benieuwd hoe je die “state of mind” wilt definiëren, en waar die “state of mind” dan zijn oorsprong vindt.
Letterlijk betekent het “hoedanigheid van geest”; en deze kan alleen een resultante zijn van een gevoelsmatige kwalificatie van omstandigheden.
Je kunt rationeel zeggen dat iets in orde is (linker helft), maar daar komt niet het gelukkig VOELEN vandaan.

2. Citeer: “het is wetenschappelijk te onderzoeken…”
Dus als een onderzoek van het etiket ‘wetenschappelijk’ kan worden voorzien dan is het goed? Dat is appeleren op basis van valse argumentatie.
Terzijde, maar hetzelfde vinden we bij personen terug: als iemand zgn. ‘gerespecteerd’ of ‘gerenommeerd’ is wordt dat vaak ook van hetzelfde etiket voorzien. Ad hominem argument.

Ab
Ab
8 jaren geleden

@ Sander
Verder vind ik het wat raar, altijd gelukkig zijn is niet gezond.

Sander, heb jij hier studie naar gedaan?

Claire
Claire
8 jaren geleden

Voor zover ik begrijp leeft een monnik van gunsten en is het een gunst om de monnik iets te eten te geven.

juist ja, leven op de zak van een ander en zelf de hele dag mediteren, daar zou ik juist dood ongelukkig van worden.
we moeten allemaal zorgen dat we ons zelf kunnen voeden en hoe doe je dat……??
ben zelf geen materialist maar sommige dingen gaan nou eenmaal niet vanzelf.

Aurelia
Aurelia
8 jaren geleden

Een TEDtalk van deze man, vermakelijk en interessant:
http://www.ted.com/talks/matthieu_ricard_on_the_habits_of_happiness.html

Aurelia
Aurelia
8 jaren geleden

[quote name=”IIS”](….)Tevens vind ik het leven van een monnik een vreemde aangelegenheid. Voor zover ik begrijp leeft een monnik van gunsten en is het een gunst om de monnik iets te eten te geven. Zorgen om geld schijnen ze ook niet te kennen en waarschijnlijk zijn ze nooit een tandarts o.i.d. nodig en hoeven ze zich dus ook niet druk te maken om de rekeningen. (…) Vraag me ook af of Ricard nog ergens een appeltje voor de dorst heeft voor als het leven van monnik hem niet meer bevalt.[/quote]

Even googlen levert het volgende op:
Matthieu Ricard is a Buddhist monk, photographer, and author. He has lived and worked in the Himalayan region for forty years. This website is dedicated to his photographs and his books, and to sharing some of the inspiration he received from his spiritual masters. Matthieu donates all proceeds from his work and much of his time to thirty humanitarian projects in Asia.
bron: http://www.matthieuricard.org/en/

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

quarantaine

Professor pleit voor quarantaine naar Chinees voorbeeld: ‘We gaan jou uit je gezin trekken’

De Belgische professor Dirk Devroey, decaan geneeskunde ...

avondklok

Ding-dong-dic-tatuur, galmt de avondklok

Een gastbijdrage van Karel Beckman. Avondklok! Onze ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

26
0
We lezen graag je reactie!x