Bewustzijn

Boeddhistische monnik is gelukkigste man ter wereld

Help anderen door dit artikel met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het is niet moeilijk om te zien waarom wetenschappers Matthieu Ricard beschouwen als gelukkigste man die ze ooit hebben onderzocht.

De moleculair geneticus vergelijkt de invloed van meditatie op het brein en geluk met het effect van gewichtheffen op de spieren.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/09/banner8.png

“Meditatie is niet alleen maar met een gelukzalig gevoel onder een mangoboom zitten, het verandert je hele brein en daarmee wie je bent,” aldus de Fransman. Ricard, die alles achter zich liet om een Tibetaans boeddhist te worden in de Himalaya, zegt dat iedereen gelukkig kan zijn mits je je hersenen traint.

Gammagolven

Neuroloog Richard Davidson van de Universiteit van Wisconsin bevestigde vier jaar geleden 256 sensoren aan het hoofd van Ricard. Davidson voerde op dat moment een grootschalig onderzoek uit naar meditatiebeoefenaars.

De hersenscans lieten zien dat Ricard tijdens het mediteren op compassie gammagolven voortbracht die nog nooit eerder waren beschreven in de neurowetenschappelijke literatuur. Gammagolven worden geassocieerd met bewustzijn, aandacht, leren en geheugen.

Daarnaast bleek dat zijn linker prefrontale cortex veel meer activiteit vertoonde dan zijn rechter, waardoor hij meer geneigd was om gelukkig te zijn en er minder ruimte overbleef voor negatieve gedachten. Onderzoek naar dit fenomeen wordt ook wel neuroplasticiteit genoemd. Het onderzoeksgebied staat in zijn kinderschoenen.

Hebzucht

Ricard groeide als zoon van de Franse filosoof Jean-François Revel en kunstenares Yahne Le Toumelin op tussen de intellectuele elite van Parijs. Hij besloot om naar India te verhuizen en daar boeddhisme te gaan studeren.

Al snel raakte hij betrokken bij het wetenschappelijke onderzoek naar meditatie. In 2009, op het hoogtepunt van de financiële crisis, vertelde hij de wereldelite tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos dat het ‘tijd was om hebzucht op te geven en over te stappen op altruïstische verlichting’.

Ricard ziet het leiden van een goed leven en het tonen van compassie niet als een religieuze verordening die van boven komt, maar als een praktische weg naar geluk. “Probeer oprecht te onderzoeken,” zei hij. “Het mechanisme van geluk en lijden is een wetenschap van het bewustzijn.”

Bron: AFP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sander
Sander
11 jaren geleden

Allereerst is de kop van het artikel al wat vreemd in mijn ogen. Geluk is immers relatief, bovendien betekend geluk voor iedereen iets anders.

Verder vind ik het wat raar, altijd gelukkig zijn is niet gezond (hoe raar dat ook klinkt) iedereen maakt minder prettige dingen mee, en is het dan verkeerd je slecht te voelen? Zeker niet. Ik zou dat eerder gezond noemen.

”aldus de Fransman. Ricard, die alles achter zich liet om een Tibetaans boeddhist te worden in de Himalaya,”

Klassiek voorbeeld dit, kinderen zijn immers ook gelukkig. Waarom? Omdat hun leven niet ingewikkeld is en/of veel diepgang heeft. Ze zijn al gelukkig met bladeren die van de bomen vallen.
Ik begrijp dat als je geen zorgen heb, je gelukkig bent. Maar ik ga liever voor diepgang in mijn leven.

Het punt dat ik probeer te maken: Iedereen is anders, en iedereen moet bij zichzelf na gaan waar hij/zij gelukkig van word.

mek
mek
11 jaren geleden

De schrijver van dit artikel weet niet waarover hij/zij praat.
Gelukkig zijn is een gevoel en gevoel/emotie wordt hoofdzakelijk bepaald door de rechter hersenhelft, niet de linker.

Daarnaast is neuroplasticiteit niet het “onderzoek naar dit fenomeen”; neuroplasticiteit houdt in dat hersengebieden zich in een bepaalde richting kunnen ontwikkelen, of bepaalde functies over kunnen nemen van andere hersengebieden die oorspronkelijk die functie verzorgden.

Daarnaast is er over gamma golven geen enkel uitsluitsel te geven wat betreft hun functie, laat staan wat betreft hun heilzame werking wat betreft leren en geheugen.
Er wordt zelfs geopperd dat deze golven het gevolg kunnen zijn van meetfouten.
Wel is bekend dat theta golven kunnen helpen bij leren en geheugen.

Dirk
Dirk
11 jaren geleden

Gelukkig zijn is een state of mind. Het is wetenschappelijk te onderzoeken door neurologisch onderzoek dat wordt in het artikel uitgelegd.

Als je als kind gelukkig wordt van bladeren die van de bomen vallen bereik je dus vrij eenvoudig deze state of mind.

Het zou toch veel mooier zijn als een ieder deze state of mind eenvoudig en veelvuldig konden bereiken?

Daarbij staat niet in het artikel dat Richard altijd gelukkig is en ook niet dat hij geen diepgang heeft in zijn leven. Wel staat vast dat zijn leven minder ingewikkeld is, maar dat is een keuze die hem ruimte schept om te mediteren en er toe bij draagt dat hij meer gelukkig.

sailor075
sailor075
11 jaren geleden

Ricard groeide als zoon van de Franse filosoof Jean-François Revel en kunstenares Yahne Le Toumelin op tussen de intellectuele elite van Parijs. Hij besloot om naar India te verhuizen en daar boeddhisme te gaan studeren.

Tja, ik ben maar een simpele zoon van gastarbeiders en zag mijn ouders amper omdat ze om 6 uur naar hun werk gingen en pas in de avond weer thuiskwamen, ze maakten ook nog kantoren schoon na hun werk. Vraag me af of ik gelukkiger zou zijn als mij ouders ook tot de elite hadden behoort en ik de mogelijkheid had gehad om naar Tibet af te reizen. Ben nu werkloos en kan amper rondkomen. Zou het echt zo zijn dat als ik mediteer mijn honger stilt of mijn rekeningen makkelijker laat betalen. Mijn zorgverzekering gaat er niet van omlaag, maakt niet uit hoe gezond ik wel zou worden van het mediteren. Voor
mij heeft gelukkig zijn ook te maken met je sociale omstandigheden.

Back to top button
26
0
We lezen graag je reactie!x