Het is niet moeilijk om te zien waarom wetenschappers Matthieu Ricard beschouwen als gelukkigste man die ze ooit hebben onderzocht.
De moleculair geneticus vergelijkt de invloed van meditatie op het brein en geluk met het effect van gewichtheffen op de spieren.
“Meditatie is niet alleen maar met een gelukzalig gevoel onder een mangoboom zitten, het verandert je hele brein en daarmee wie je bent,” aldus de Fransman. Ricard, die alles achter zich liet om een Tibetaans boeddhist te worden in de Himalaya, zegt dat iedereen gelukkig kan zijn mits je je hersenen traint.
Gammagolven
Neuroloog Richard Davidson van de Universiteit van Wisconsin bevestigde vier jaar geleden 256 sensoren aan het hoofd van Ricard. Davidson voerde op dat moment een grootschalig onderzoek uit naar meditatiebeoefenaars.
De hersenscans lieten zien dat Ricard tijdens het mediteren op compassie gammagolven voortbracht die nog nooit eerder waren beschreven in de neurowetenschappelijke literatuur. Gammagolven worden geassocieerd met bewustzijn, aandacht, leren en geheugen.
Daarnaast bleek dat zijn linker prefrontale cortex veel meer activiteit vertoonde dan zijn rechter, waardoor hij meer geneigd was om gelukkig te zijn en er minder ruimte overbleef voor negatieve gedachten. Onderzoek naar dit fenomeen wordt ook wel neuroplasticiteit genoemd. Het onderzoeksgebied staat in zijn kinderschoenen.
Hebzucht
Ricard groeide als zoon van de Franse filosoof Jean-François Revel en kunstenares Yahne Le Toumelin op tussen de intellectuele elite van Parijs. Hij besloot om naar India te verhuizen en daar boeddhisme te gaan studeren.
Al snel raakte hij betrokken bij het wetenschappelijke onderzoek naar meditatie. In 2009, op het hoogtepunt van de financiële crisis, vertelde hij de wereldelite tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos dat het ‘tijd was om hebzucht op te geven en over te stappen op altruïstische verlichting’.
Ricard ziet het leiden van een goed leven en het tonen van compassie niet als een religieuze verordening die van boven komt, maar als een praktische weg naar geluk. “Probeer oprecht te onderzoeken,” zei hij. “Het mechanisme van geluk en lijden is een wetenschap van het bewustzijn.”
Bron: AFP
Gerelateerd:
- Hoe meditatie en gebed hersenactiviteit beïnvloeden (video)
- Last van een herfstdip? Spiritualiteit kan humeur verbeteren
- Osel Hita Torres, de gereïncarneerde boeddhistische lama
- Graancirkel met Tibetaans boeddhistisch gelukssymbool gevonden
- Het Tibetaans dodenboek, bardo’s en wedergeboorte
Prijsexplosie! Stroomprijzen rijzen de pan uit in Duitsland door energietransitie: ‘erger dan gevreesd’
Dit bikkelharde oordeel hebben rechters zojuist over Monsanto geveld
Kamerlid Fleur Agema maakt zich boos: ‘Een prikplicht? Bizar!’
Waar is het geldschieters voor de presidentsrace echt om te doen?
Kamer blokkeert debat over schokkende misstanden op GGD-priklocaties
Elke minuut gaat er een kind dood door deze ziekte. Met deze ontdekking kan het leed voorgoed gestopt worden
Je moet heel goed kunnen liegen, dat hoort erbij. Zo draaien politici de burgers een rad voor ogen
Gezondheid consument in gevaar door wereldwijde fraude met voedsel: “Autoriteiten lopen achter de feiten aan”
Fraude? ‘Onverklaarbaar veel stemmen voor D66 in Ede’