Homepagina » Bewustzijn » Boeddhistische monnik is gelukkigste man ter wereld
Boeddhistische monnik is gelukkigste man ter wereld

Boeddhistische monnik is gelukkigste man ter wereld

Het is niet moeilijk om te zien waarom wetenschappers Matthieu Ricard beschouwen als gelukkigste man die ze ooit hebben onderzocht.

De moleculair geneticus vergelijkt de invloed van meditatie op het brein en geluk met het effect van gewichtheffen op de spieren.

“Meditatie is niet alleen maar met een gelukzalig gevoel onder een mangoboom zitten, het verandert je hele brein en daarmee wie je bent,” aldus de Fransman. Ricard, die alles achter zich liet om een Tibetaans boeddhist te worden in de Himalaya, zegt dat iedereen gelukkig kan zijn mits je je hersenen traint.

Gammagolven

Neuroloog Richard Davidson van de Universiteit van Wisconsin bevestigde vier jaar geleden 256 sensoren aan het hoofd van Ricard. Davidson voerde op dat moment een grootschalig onderzoek uit naar meditatiebeoefenaars.

De hersenscans lieten zien dat Ricard tijdens het mediteren op compassie gammagolven voortbracht die nog nooit eerder waren beschreven in de neurowetenschappelijke literatuur. Gammagolven worden geassocieerd met bewustzijn, aandacht, leren en geheugen.

Daarnaast bleek dat zijn linker prefrontale cortex veel meer activiteit vertoonde dan zijn rechter, waardoor hij meer geneigd was om gelukkig te zijn en er minder ruimte overbleef voor negatieve gedachten. Onderzoek naar dit fenomeen wordt ook wel neuroplasticiteit genoemd. Het onderzoeksgebied staat in zijn kinderschoenen.

Hebzucht

Ricard groeide als zoon van de Franse filosoof Jean-François Revel en kunstenares Yahne Le Toumelin op tussen de intellectuele elite van Parijs. Hij besloot om naar India te verhuizen en daar boeddhisme te gaan studeren.

Al snel raakte hij betrokken bij het wetenschappelijke onderzoek naar meditatie. In 2009, op het hoogtepunt van de financiële crisis, vertelde hij de wereldelite tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos dat het ‘tijd was om hebzucht op te geven en over te stappen op altruïstische verlichting’.

Ricard ziet het leiden van een goed leven en het tonen van compassie niet als een religieuze verordening die van boven komt, maar als een praktische weg naar geluk. “Probeer oprecht te onderzoeken,” zei hij. “Het mechanisme van geluk en lijden is een wetenschap van het bewustzijn.”

Bron: AFP

Gerelateerd:

 Vond je deze info goed? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

26 reacties

 1. Allereerst is de kop van het artikel al wat vreemd in mijn ogen. Geluk is immers relatief, bovendien betekend geluk voor iedereen iets anders.

  Verder vind ik het wat raar, altijd gelukkig zijn is niet gezond (hoe raar dat ook klinkt) iedereen maakt minder prettige dingen mee, en is het dan verkeerd je slecht te voelen? Zeker niet. Ik zou dat eerder gezond noemen.

  ”aldus de Fransman. Ricard, die alles achter zich liet om een Tibetaans boeddhist te worden in de Himalaya,”

  Klassiek voorbeeld dit, kinderen zijn immers ook gelukkig. Waarom? Omdat hun leven niet ingewikkeld is en/of veel diepgang heeft. Ze zijn al gelukkig met bladeren die van de bomen vallen.
  Ik begrijp dat als je geen zorgen heb, je gelukkig bent. Maar ik ga liever voor diepgang in mijn leven.

  Het punt dat ik probeer te maken: Iedereen is anders, en iedereen moet bij zichzelf na gaan waar hij/zij gelukkig van word.

  0 likes
 2. De schrijver van dit artikel weet niet waarover hij/zij praat.
  Gelukkig zijn is een gevoel en gevoel/emotie wordt hoofdzakelijk bepaald door de rechter hersenhelft, niet de linker.

  Daarnaast is neuroplasticiteit niet het “onderzoek naar dit fenomeen”; neuroplasticiteit houdt in dat hersengebieden zich in een bepaalde richting kunnen ontwikkelen, of bepaalde functies over kunnen nemen van andere hersengebieden die oorspronkelijk die functie verzorgden.

  Daarnaast is er over gamma golven geen enkel uitsluitsel te geven wat betreft hun functie, laat staan wat betreft hun heilzame werking wat betreft leren en geheugen.
  Er wordt zelfs geopperd dat deze golven het gevolg kunnen zijn van meetfouten.
  Wel is bekend dat theta golven kunnen helpen bij leren en geheugen.

  0 likes
 3. Gelukkig zijn is een state of mind. Het is wetenschappelijk te onderzoeken door neurologisch onderzoek dat wordt in het artikel uitgelegd.

  Als je als kind gelukkig wordt van bladeren die van de bomen vallen bereik je dus vrij eenvoudig deze state of mind.

  Het zou toch veel mooier zijn als een ieder deze state of mind eenvoudig en veelvuldig konden bereiken?

  Daarbij staat niet in het artikel dat Richard altijd gelukkig is en ook niet dat hij geen diepgang heeft in zijn leven. Wel staat vast dat zijn leven minder ingewikkeld is, maar dat is een keuze die hem ruimte schept om te mediteren en er toe bij draagt dat hij meer gelukkig.

  0 likes
 4. Ricard groeide als zoon van de Franse filosoof Jean-François Revel en kunstenares Yahne Le Toumelin op tussen de intellectuele elite van Parijs. Hij besloot om naar India te verhuizen en daar boeddhisme te gaan studeren.

  Tja, ik ben maar een simpele zoon van gastarbeiders en zag mijn ouders amper omdat ze om 6 uur naar hun werk gingen en pas in de avond weer thuiskwamen, ze maakten ook nog kantoren schoon na hun werk. Vraag me af of ik gelukkiger zou zijn als mij ouders ook tot de elite hadden behoort en ik de mogelijkheid had gehad om naar Tibet af te reizen. Ben nu werkloos en kan amper rondkomen. Zou het echt zo zijn dat als ik mediteer mijn honger stilt of mijn rekeningen makkelijker laat betalen. Mijn zorgverzekering gaat er niet van omlaag, maakt niet uit hoe gezond ik wel zou worden van het mediteren. Voor
  mij heeft gelukkig zijn ook te maken met je sociale omstandigheden.

  0 likes
 5. Boeddhisme kent en draagt veel wijsheden in zich en kan voor een mens erg leerzaam zijn. Maar het leven van een monnik en zich onderwerpen aan deze religie doet me denken aan alle andere religies die mensen één bepaalde kant willen opsturen. Tevens vind ik het leven van een monnik een vreemde aangelegenheid. Voor zover ik begrijp leeft een monnik van gunsten en is het een gunst om de monnik iets te eten te geven. Zorgen om geld schijnen ze ook niet te kennen en waarschijnlijk zijn ze nooit een tandarts o.i.d. nodig en hoeven ze zich dus ook niet druk te maken om de rekeningen. Ergens zullen deze mensen zich beter kunnen ontspannen dan een gem. westerling, maar of ik nu onmiddellijk het leven wil van een monnik lijkt me weer het andere uiterste. Vraag me ook af of Ricard nog ergens een appeltje voor de dorst heeft voor als het leven van monnik hem niet meer bevalt.

  0 likes
 6. [quote name=”Dirk”]Gelukkig zijn is een state of mind. Het is wetenschappelijk te onderzoeken door neurologisch onderzoek dat wordt in het artikel uitgelegd.[/quote]

  1. Een “state of mind”…dan ben ik benieuwd hoe je die “state of mind” wilt definiëren, en waar die “state of mind” dan zijn oorsprong vindt.
  Letterlijk betekent het “hoedanigheid van geest”; en deze kan alleen een resultante zijn van een gevoelsmatige kwalificatie van omstandigheden.
  Je kunt rationeel zeggen dat iets in orde is (linker helft), maar daar komt niet het gelukkig VOELEN vandaan.

  2. Citeer: “het is wetenschappelijk te onderzoeken…”
  Dus als een onderzoek van het etiket ‘wetenschappelijk’ kan worden voorzien dan is het goed? Dat is appeleren op basis van valse argumentatie.
  Terzijde, maar hetzelfde vinden we bij personen terug: als iemand zgn. ‘gerespecteerd’ of ‘gerenommeerd’ is wordt dat vaak ook van hetzelfde etiket voorzien. Ad hominem argument.

  0 likes
 7. @ Sander
  Verder vind ik het wat raar, altijd gelukkig zijn is niet gezond.

  Sander, heb jij hier studie naar gedaan?

  0 likes
 8. Voor zover ik begrijp leeft een monnik van gunsten en is het een gunst om de monnik iets te eten te geven.

  juist ja, leven op de zak van een ander en zelf de hele dag mediteren, daar zou ik juist dood ongelukkig van worden.
  we moeten allemaal zorgen dat we ons zelf kunnen voeden en hoe doe je dat……??
  ben zelf geen materialist maar sommige dingen gaan nou eenmaal niet vanzelf.

  0 likes
 9. [quote name=”IIS”](….)Tevens vind ik het leven van een monnik een vreemde aangelegenheid. Voor zover ik begrijp leeft een monnik van gunsten en is het een gunst om de monnik iets te eten te geven. Zorgen om geld schijnen ze ook niet te kennen en waarschijnlijk zijn ze nooit een tandarts o.i.d. nodig en hoeven ze zich dus ook niet druk te maken om de rekeningen. (…) Vraag me ook af of Ricard nog ergens een appeltje voor de dorst heeft voor als het leven van monnik hem niet meer bevalt.[/quote]

  Even googlen levert het volgende op:
  Matthieu Ricard is a Buddhist monk, photographer, and author. He has lived and worked in the Himalayan region for forty years. This website is dedicated to his photographs and his books, and to sharing some of the inspiration he received from his spiritual masters. Matthieu donates all proceeds from his work and much of his time to thirty humanitarian projects in Asia.
  bron: http://www.matthieuricard.org/en/

  0 likes
 10. eenvoudig leven..is niet zo eenvoudig als het lijkt..je kunt bv gelukkig worden van een wandeling ..er zijn vele vormen waar je in gelukkig kunt voelen…het zijn tijdelijke gevoelens..waarneer deze beleeft word ebt het weer langzaam weg..en als het wegebt zoekt het weer een anderen vorm van geluk..om weer dat geluk te voelen..
  gelukkig zijn tijdelijk momenten van gelukkig voelen ..deze momenten zijn heel belangrijk…omarmt het en koestert het..een knuffel een kus een lief woord
  bv beeld daar kun je heel gelukkig mee voelen..niet iedereen kan als een monnik in de bergen gaan leven zij leven in een rustig omgeving en kunnen hun hersens trenen op geluk de meesten moeten het doen om geluk te vinden in het lawaai van zorgen van elke dag
  dit lawaai maakt het zo moeilijk om het te vinden het zijn de kleine dingen die het doen een lach en een traan..daar moeten de meeste het mee doen om je [on]of gelukkig te voelen. niet iedereen krijgt de kans te leven als een monnik

  0 likes
 11. [quote name=”Ab”]@ Sander
  Verder vind ik het wat raar, altijd gelukkig zijn is niet gezond.

  Sander, heb jij hier studie naar gedaan?[/quote]

  Altijd maar gelukkig zijn lijkt me wat gekunsteld, een soort blije eikelbewustzijn. Nepperig en gekunsteld en daardoor ene grote farce !!! Ene grote illusie !!

  0 likes
 12. De meeste boven mij weten niet waar ze over praten. Voor een website als niburu reageren sommige erg bekrompen. als je het nu is op een andere monnik zou toepassen en niet op een persoon die opgegroeid is tussen de franse elite.(en het zal ook wel meevallen met de elite, denk niet meteen aan dure etentjes en hotels, zie : vader is filosoof en moeder kunstenaar). Tibetaanse monniken zijn over het algemeen ook heel gelukkig ondanks dat ze onderdrukt worden en jarenlang soms gemarteld worden kunnen ze wel de dingen positief bekijken en de chinezen als vriend zien. Dit kunnen veel mensen niet. ALs je jou eigen ego los kan laten en een ander persoon kan helpen dan voel jezelf meestal ook gelukkig. Dus Sailor075 probeer te mediteren af en toe. concentreer je op leegte en ben je bewust dat veel mensen het zwaar hebben concentreer juist op de goede en leuke dingen./ Ik weet zeker dat je dan beter voelt. Ook rijken zijn niet altijd gelukkig. De elite is ook maar een benaming. geluk is relatief

  0 likes
 13. [quote name=”Ab”]@ Sander
  Verder vind ik het wat raar, altijd gelukkig zijn is niet gezond.
  [/quote]

  Okeej Ab, waarom is dat niet gezond; hoe weet je dat zo zeker? Is het wetenschappelijk aangetoond of zo?

  Weet je wat chinese (oosterse) geneeskunde zegt?
  “Elk slecht gevoel (of elke andere disbalans) is een pathogeen/ziekte, en is te wijten aan een slechte weerstand. in de geest of in het lichaam.

  alles is liefde, je hebt alleen de mogelijkheid om in je innerlijke belevingssferen een andere, eigen, unieke ervaring te kiezen.

  maar goed, een tip: gooi je verwachtingen opzij, laat elke uitkomst vrij, niks moet, alles mag. ga voelen.
  en: observeer bij jezelf of je na een eeuwigheid gelukkig zijn ongezond bent geworden.

  gevoel fluctueert. hoe stabieler gevoel, hoe kleiner de marge. dat heet een ontwikkeling en dat is een ervaring; pure vreugde..
  en: hoe stabieler jij bent, hoe kleiner

  0 likes
 14. Ik vind mezelf de gelukkigste man ter wereld. Ik leef in harmonie met mijn omgeving en voel me sterk verbonden met de mensen om me heen. Ik vind een diepe bevrediging in de zekerheid dat ik met mijn gebed, werk en offer een bijdrage mag leveren aan het verbeterend welzijn van alle mensen. Daarvoor hoe ik geen veertig jaar in Tibet te zitten. De plek is nooit belangrijk, wel de eenheid van leven en je ten dienste van je medemens opstellen. In de zekerheid dat je met deze instelling een instrument in Gods hand mag zijn, tot welzijn van deze wereld en haar bewoners.

  0 likes
 15. [quote name=”Aurelia”]
  Even googlen levert het volgende op:
  Matthieu Ricard is a Buddhist monk, photographer, and author…… Matthieu donates all proceeds from his work and much of his time to thirty humanitarian projects in Asia.
  bron: http://www.matthieuricard.org/en/%5B/quote%5D

  Is hij consequent Bhikkhu, ondanks zijn goede daden, en is dat niet een vereiste? Meende dat men alles als Bhikkhu moet laten varen om tot totale verlichting en geestelijke balans/leegte te komen. Daarom vraag ik me af in hoeverre, en vooral hoeveel, aardse bezittingen hij (nog) heeft?…..”Het is bhikkhus toegelaten persoonlijk bezit te hebben. Het ideaal is dat de bezittingen van een bhikkhu weinig zijn, zodat hij ‘als een vogel’ is, en slechts zijn vleugels met zich mee draagt.” (Wikipedia)

  0 likes
 16. @Sander en rest die denken dat gelukkig zijn niet gezond is.

  Als ik zo lees wat je schrijft denk ik twee dingen te zien, 1 je heb je nog niet heel erg verdiept in wat ‘geluk’ (in de vorm dat in het artikel wordt omschreven) is en 2 je nog nooit compleet en altijd gelukkig hebt gevoeld, dus je kan het gewoon niet weten.

  Als je het boeddhisme een beetje kent, weet je wat daar met geluk wordt bedoeld: Dat is een verlossing van je lijden. Hoe meer verlost van dat lijden, hoe gelukkiger men is. Het geluk dat wij gewoon nog niet hebben, komt door ons continu denken over problemen(lijden dus)

  Denken opzich is voor het lichaam nog geen probleem, maar het vele denken over je situatie en hoe je bent (ego), is stress dat weer juist slecht is voor je lichaam(en ja dat doet nog iedereen die nog niet verlicht is). Ik denk dat stress het slechtste van alles voor het lichaam is. Daarom denk ik dat hoe gelukker je bent, hoe gezonder het is.

  0 likes
 17. Gelukkig zijn zij die eeuwig zullen leven in Gods Koninkrijk.

  0 likes
 18. [quote name=”sailor075″]
  Tja, ik ben maar een simpele zoon van gastarbeiders.
  mij heeft gelukkig zijn ook te maken met je sociale omstandigheden.[/quote]

  He Sailor..niks simpels aan hoor..je ouders hebben zich te pletter gewerkt om jou een betere toekomst te kunnen bieden. Gezien je schrijfstijl heb je goed onderwijs genoten. Ik zou zeggen..wees dankbaar voor je sociale omstandigheden en maak er wat van! Als je graag naar Tibet zou willen..het kan hoor. M.i. is geluk dat je aan je hoofd kan krabben en denken ‘wat WIL ik” en dat nog kan realiseren ook!
  Dat is een luxe die heel wat bevolkingsgroepen zich niet kunnen permitteren. Kindertjes die nog in de mijnen of fabrieken moeten werken bijv. En zelfs dan kunnen ze nog gelukkig zijn met wat ze WEL hebben.

  0 likes
 19. Meditatie is feitelijk spelen met: beta, teta, alfa, en gammagolven.En dat deze door meditatie positief kan worden beïnvloed, maakt je altijd gelukkiger dan iemand die zich hier niet eens bewust van is.Want niemand van de mensen die mediteerd doet dit, om zich slechter te voelen, maar juist op zijn best!

  0 likes
 20. [quote name=”Pieter”]Gelukkig zijn zij die eeuwig zullen leven in Gods Koninkrijk.[/quote]
  De Bijbel: God heeft alles gemaakt. De zon, de maan, en de sterren.Maar wie heeft God dan gemaakt??Antwoord: DE MENS!!

  0 likes
 21. hoi allemaal,gezinnetjes maar uit elkaar en maar een monnik worden.En ga maar bedelen,thuis komen ga maar mediteren.Emotie loos is dat,oja en de wereld daar trekt hij zich niets van aan,je moet maar monnik worden en mediteren dat maakt je vrolijk en blij.ik ben blij dat ik mijn emoties kan tonen,bij verdriet of bij iets ontroerends,geluk en verdriet hoort bij het leven.Wat doet deze monnik niets,ja mediteren niet te geloven ziet hij het leed van de wereld bevolking?mediteren brengt geluk.ik zie gelukkig in de kleine dingen nog iets plezierig.Het geluk van een kind een dier dat je ziet of hebt dat zijn de dingen die het doen.

  0 likes
 22. @Casus

  En de mening van andere mensen niet kunnen waarderen en dat gelijk benoemen als ‘niet weten waar je over praat’ is niet bekrompen?

  Daar schijnen meer mensen hier last van te hebben, net als het niet volledig lezen van de tekst of mijn verhaal.

  @abc tje”waarom is dat niet gezond; hoe weet je dat zo zeker? Is het wetenschappelij k aangetoond of zo?”

  Ik zeg erg duidelijk ‘vind ik’ Kortom, dat is een mening, niet een feit.

  0 likes
 23. @ legaal
  Zoek alstublieft even wat op over het boeddhisme mediteren en het monnikschap wat daarbij hoort, ik zie alleen maar waardeoordelen, waaruit ik denk dat u zelf nog niet met eigen ogen hebt gezien/ervaren.

  Het tegendeel is gewoon waar in het boeddhisme over emoties,want daar wordt je geleerd hoe je één mag zijn mét je emoties. (en ja dit is hetzelfde als de emoties er laten zijn).

  U heeft het over dat een monnik niet weet dat er leed in de wereldbevolking heerst. Ik zal u zeggen, dat in het boeddhisme eigenlijk alleen maar met leed wordt gewerkt! Daarnaast is al het leed dat er is, alleen maar binnen in jezelf te vinden, waarom zou je lijden onder de leed van een ander (dubbelleed)? Dit feit zegt nog niet dat je het leed bij een ander niet kan zien.

  Hoe je doet/bent heeft altijd effect op een ander, dus wees gelukkig, of dit nou via mediteren gebeurt of niet.

  0 likes
 24. [quote name=”legaal”]hoi allemaal,gezinnetjes maar uit elkaar en maar een monnik worden.En ga maar bedelen,thuis komen ga maar mediteren.Emotie loos is dat,oja en de wereld daar trekt hij zich niets van aan,je moet maar monnik worden en mediteren dat maakt je vrolijk en blij.ik ben blij dat ik mijn emoties kan tonen,bij verdriet of bij iets ontroerends,geluk en verdriet hoort bij het leven.Wat doet deze monnik niets,ja mediteren niet te geloven ziet hij het leed van de wereld bevolking?mediteren brengt geluk.ik zie gelukkig in de kleine dingen nog iets plezierig.Het geluk van een kind een dier dat je ziet of hebt dat zijn de dingen die het doen.[/quote]

  Mocht je MINSTENS de moeite doen om een paar boeken te lezen over de materie en er eens over na te denken (het hoeft zelfs geen meditatie te zijn) dan zou je dergelijk idiote nonsens niet schrijven en jezelf niet zo oeverloos belachelijk maken.

  0 likes
 25. [quote name=”legaal”]hoi allemaal,gezinnetjes maar uit elkaar en maar een monnik worden.En ga maar bedelen,thuis komen ga maar mediteren.Emotie loos is dat,oja en de wereld daar trekt hij zich niets van aan,je moet maar monnik worden en mediteren dat maakt je vrolijk en blij.ik ben blij dat ik mijn emoties kan tonen,bij verdriet of bij iets ontroerends,geluk en verdriet hoort bij het leven.Wat doet deze monnik niets,ja mediteren niet te geloven ziet hij het leed van de wereld bevolking?mediteren brengt geluk.ik zie gelukkig in de kleine dingen nog iets plezierig.Het geluk van een kind een dier dat je ziet of hebt dat zijn de dingen die het doen.[/quote]

  De dag dat je de onzin van jouw schrijven zult inzien zal de dag zijn dat je op weg bent om gelukkig te worden…

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Ongewenste gedachten! Heb jij er last van?

Het hebben van ongewenste gedachten is iets ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

protesten

Hoe zit het nou met de George Floyd-protesten? De onbeantwoorde vragen

Veel Amerikanen zijn in de afgelopen weken ...

zweden

Zweden (geen lockdown) verrast iedereen met groei economie

Terwijl de economie in de meeste Europese ...