Homepagina » Mens en Dier » Waarom liefde zo belangrijk is voor kinderen
Waarom liefde zo belangrijk is voor kinderen

Waarom liefde zo belangrijk is voor kinderen

Liefde is niet alleen belangrijk voor de emotionele ontwikkeling van kinderen. Uit hersenscans blijkt dat de hoeveelheid liefde die een kind krijgt, bepalend is voor de omvang van de hersenen.

Onderstaande foto laat de hersenscans van twee 3-jarige kinderen zien. Volgens neurologen heeft het verschil te maken met moederliefde.

Het kind met de goed ontwikkelde hersenen werd verzorgd door zijn moeder terwijl het kind met het kleinere brein sterk werd verwaarloosd en mishandeld.

Waarom liefde zo belangrijk is voor kinderen

Inlevingsvermogen

Het linker kind zal intelligenter zijn, sociale vaardigheden ontwikkelen en een beter inlevingsvermogen hebben. Daarentegen zal het kind met het kleinere brein waarschijnlijk sneller in aanraking komen met drugs en criminaliteit en eerder werkloos en afhankelijk van een uitkering zijn.

Het kind zal daarnaast meer mentale en gezondheidsproblemen gaan ontwikkelen. Ook zal het waarschijnlijk op latere leeftijd zijn eigen kinderen meer verwaarlozen.

Wetenschappers van de Universiteit van Californië in Los Angeles hebben ontdekt dat de cirkel kan worden doorbroken als er wordt ingegrepen en de ouders ondersteuning krijgen.

Hippocampus

De resultaten sluiten aan op eerder onderzoek waaruit bleek dat kinderen die op jonge leeftijd liefde krijgen van hun moeder, slimmer zijn en beter in staat zijn om te leren.

Kinderpsychiaters en neurologen van de Washington-universiteit in St. Louis ontdekten dat schoolgaande kinderen die goed waren verzorgd een grotere hippocampus hadden. Dit deel van de hersenen wordt geassocieerd met leren, geheugen en het stresssysteem.

Het onderzoek toonde voor het eerst aan dat veranderingen in dit essentiële deel van het kinderbrein verband houden met moederliefde.

De studie is verschenen in de Proceedings of the National Academy of Sciences. Hoofdonderzoeker Joan L. Luby zei dat de studie aantoont hoe belangrijk de ouderlijke zorg is voor de ontwikkeling van een kind.

Bron: Dailymail.co.uk

Gerelateerd:

 Vind je deze informatie belangrijk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

19 reacties

 1. Dit verbaasd mij niets, je ziet het vaak, mensen die niet veel verder komen dan de lagere school, dat die ook kinderen hebben die niet veel hoger scoren, maar bij ons in de buurt zijn ook een man en een vrouw die al moeite hadden met de lagere school, die 2 kinderen hebben, waar ze dolgelukkig mee zijn en waarvan de oudste nu net naar de universiteit is gegaan, dat is toch geweldig.

  1 likes
 2. Liefde is altijd belangrijk voor kinderen, beetje stom onderzoek vind ik, ieder weldenkend mens weet dat een kind veel liefde nodig heeft, daar groeien ze door geeft ze energie en kracht.Trouwens…volwassen ook!

  1 likes
 3. misschien een idee voor volwassen …een hersenscan eens kijken of ze ook reageren op liefde ..en als dat er niet meer zit …moet men het opnieuw verplicht worden om het te leren…voorkomen we een hoop problemen..we zitten nu ook in een hoop verplichtingen …er eentje erbij..kan wel eens helpen..tegen vele anderen verplichtingen…mischien blijft dan alleen de liefde bestaan…en een hoop rompslomp minder?

  0 likes
 4. Ik ben een ervaringsdeskundige op dit gebied. Heb veel mogen meemaken, wat me sterk heeft gemaakt. En ik kan er negatief over doen.. Maar door me strijdbaar op te stellen heb ik veel kunnen bereiken. Onbegrepen door velen, daardoor niet minder waard. Elk mens verdiend een goede basis en liefde. Verwaarlozing gebeurd wereldwijd en ik weet dat er mensen zijn die veel erger hebben geleden en nog steeds doen. Daarom ben ik blij om een voorbeeld te zijn voor anderen. En het kleine beetje liefde dat in mijn hart straalt over te brengen.

  0 likes
 5. Wat is het toch schandalig en bijna misdadig dat de aandacht en liefde van een VADER continu genegeerd word.

  Letterlijke HALVE zolen.

  0 likes
 6. Natuurlijk is liefde en veiligheid heel belangrijk. Zelfs planten en dieren gedijen beter bij liefde.

  0 likes
 7. [quote name=”kengai”]Dit verbaasd mij niets, je ziet het vaak, mensen die niet veel verder komen dan de lagere school, dat die ook kinderen hebben die niet veel hoger scoren, maar bij ons in de buurt zijn ook een man en een vrouw die al moeite hadden met de lagere school, die 2 kinderen hebben, waar ze dolgelukkig mee zijn en waarvan de oudste nu net naar de universiteit is gegaan, dat is toch geweldig.[/quote]

  Dat is zeker geweldig! Helaas zie ik het ook wel anders, ouders die al bijzonder onderwijs hebben gehad, en kinderen die dat ook weer nodig hebben. Helaas hebben die kinderen het daardoor ook al weer moeilijker.

  0 likes
 8. “Waarom liefde zo belangrijk is voor alles en iedereen” …?

  0 likes
 9. Wat zou het mooi zijn als een liefhebbende ouder daarom dus de kans zou krijgen om zijn/haar kinderen in alle rust op te voeden en niet verplicht werd in de economische tredmolen mee te rennen omwille van carriere en pensioenvoorziening. Gewoon de tijd krijgen voor je kinderen…

  En wat zou het mooi zijn als deze liefdevolle ouder waardering kreeg van mensen die zelf niet voor kinderen hebben gekozen, maar die het kinderen wel gunnen om liefdevol op te groeien…

  0 likes
 10. [quote name=”Diago”]Wat is het toch schandalig en bijna misdadig dat de aandacht en liefde van een VADER continu genegeerd word.

  Letterlijke HALVE zolen.[/quote]

  Klopt

  0 likes
 11. Jammer dat men nu weer een onderzoek afstemt op eventuele liefde en tekorten en ouders en hersenen.
  Misschien waren de hersenen wel kleiner omdat het toevallig erfelijk is. Kan men daardoor niet goed leren bv.
  Maar anderzijds mensen die niet goed kunnen leren zijn dus liefdeloos en liefdeloos opgevoed? Ben ik het ook niet mee eens.Daarnaast mag men ook onderzoeken of voeding en geld en status invloed hebben in dit onderzoek.
  Liefde is enorm belangrijk voor kinderen en volwassenen, maar kleinere hersens hebben, zal vast een andere oorzaak hebben.

  0 likes
 12. Als je herinneringen in water worden opgeslagen, en de structuur van water bij positief denken een mooie is, zal dit ook zo in de hersenen zijn.80% informatie water.Dus bij weinig liefde een lelijke structuur!

  0 likes
 13. [quote name=”Tera”]Jammer dat men nu weer een onderzoek afstemt op eventuele liefde en tekorten en ouders en hersenen.
  Misschien waren de hersenen wel kleiner omdat het toevallig erfelijk is. Kan men daardoor niet goed leren bv.
  Maar anderzijds mensen die niet goed kunnen leren zijn dus liefdeloos en liefdeloos opgevoed? Ben ik het ook niet mee eens.Daarnaast mag men ook onderzoeken of voeding en geld en status invloed hebben in dit onderzoek.
  Liefde is enorm belangrijk voor kinderen en volwassenen, maar kleinere hersens hebben, zal vast een andere oorzaak hebben.[/quote]

  Beste Tera,
  Eigenlijk heb je wel gelijk. De conclusie uit 2 MRI-scans is erg kort door de bocht. Ik neem aan dat de studie over veel meer kinderen gedaan is en dat andere facctoren hiermee uitgesloten worden.

  0 likes
 14. Weer zo’n vaag onderzoek.Ik denk naast zorg en liefde meer aan erfelijkheid en stimuleren van de hersentjes op jonge leeftijd. Ik heb vroeger heel veel met de kinderen gespeeld. Bouwen met houten blokken en lego terwijl we gelijk naar de avonturen van Alfred J Kwak luisterden:-) Later allerlei gezelschapsspellen gespeeld zoals Monopolie, Hotel, kolonisten, Levensweg, Cluedo, Stratego. Uiteindelijk zijn het sociale, rechtvaardige, hoogopgeleide (universiteit) sportieve volwassenen geworden. Zou dit ook bepalend voor de omvang van de hersenen zijn ;-D ?

  0 likes
 15. mag het ook van papa zijn

  0 likes
 16. #12 Mooi gezegd Hunting Wolf, je krijgt van mij een duim

  0 likes
 17. De reden dat er zoveel kinderen ontsporen in een land waar moeder altijd het gezag krijgt zelfs als ze slecht voor haar kinderen blijkt is omdat papa helemaal geen rechten heeft en al deze kinderen al jong leren manipuleren van moeder met haar zieke gedrag uit afgunst of jaloezie.Op jonge leeftijd leert moeder ze wel hoe je vader verneukt.Daarbij mag het kind niet van haar of zijn vader houden maar dat interesseert moeder geen moer uiteraard want die geeft alleen om zichzelf en haar wraak.Ik mag mijn kind niet zien…tik maar eens in en moet je eens lezen hoe die zichzelf moeder noemende smeerlappen hun kinderen opvoeden.Wie hebben al deze kinderen opgevoed?De alleenstaande moeders en daarom gaat deze hele maatschappij naar de kloten en hebben de mannen geen manieren meer omdat ze geleerd word dat moeder liever typt met een vreemde en af en toe zich laat afboeren door een internetganger dat is het voorbeeld wat ze krijgen.Liegen, manipuleren en ander ziek gedrag word ze bijgebracht.

  0 likes
 18. [quote name=”Ikke”]De reden dat er zoveel kinderen ontsporen in een land waar moeder altijd het gezag krijgt …[/quote]
  Daar zit wel wat in. Ook in het onderwijs zie je bijna alleen maar vrouwen voor de klas. Ik denk dat het beter is als dat 50/50 zou zijn of meer mannen zelfs. Ik denk ook dat het de maatschappij ten goede komt als vaders net zoveel in de pap te brokkelen hebben als vrouwen. Vrouwen en mannen zijn nou eenmaal totaal verschillend dus voor een kind lijkt mij het beste om van beide iets mee te krijgen.

  0 likes
 19. Wij hebben er ook voor gekozen om mij meer thuis te laten zijn om mijn eerste dochter op te voeden, niks geen gast opvang onder de 3 jaar en hele dagen wegbrengen als een totaal doorgedraaid maar wel uitstekende!!! werknemer…

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

doorbraak

Doorbraak in coronabehandeling? Nijmeegse artsen ‘hebben iets heel belangrijks gevonden’

Ernstig zieke coronapatiënten hebben heel weinig vitamine ...

coronamaatregelen

Boze Belgen klagen overheid aan om coronamaatregelen: ‘Georganiseerde uitroeiing van bejaarden’

Meer dan 30 Belgen slepen de Belgische ...