Homepagina » Financieel » “Boos op de banken? Stem dan niet op de VVD”
"Boos op de banken? Stem dan niet op de VVD"

“Boos op de banken? Stem dan niet op de VVD”

De politiek heeft de sleutel in handen om de banken te beteugelen, maar de VVD is te nauw verweven met de sector. Je kunt boos zijn op de bankiers, of je kunt VVD stemmen. Maar niet beide. Dat zegt schrijver Joris Luyendijk.

Bij de teloorgegane DSB Bank zaten op verschillende hoge posities VVD’ers. ABN Amro staat onder leiding van oud-partijleider Gerrit Zalm. Luyendijk vindt dat kwalijk. De bankenlobby wordt dankzij al die dubbele petten te krachtig, zegt hij.

Luyendijk, schrijver van de bestseller Dit kan niet waar zijn, noemt de VVD een glijbaan naar de financiële sector. De politiek heeft sinds de bankencrisis slechts gedaan aan symptoombestrijding. Banken zijn nog steeds te groot om te falen. Dat is best schokkend, aldus Luyendijk. Er is volgens hem ook belangenverstrengeling: dezelfde bank die World Online naar de beurs brengt, adviseert beleggers of dat een goed aandeel is.

In de financiële wereld wordt moraliteit buiten beschouwing gelaten. “We hebben een heel ander soort banken nodig,” zegt Luyendijk. “Banken zijn nu multinationals, in handen van aandeelhouders. Als de bank faalt draait de belastingbetaler er voor op, in het geval de bank door de overheid gered moet worden.”

De kiezer wordt volgens hem te weinig geïnformeerd over politiek en te veel over politici. “De politiek is een soort showbizz voor lelijke mensen geworden,” zegt hij. “Een soort Idols met aan het eind van de week een peiling door Maurice de Hond wie het populairste is.”

“Wij als Nederlanders zijn dom dat we hebben gestemd op partijen die al die stomme wetten hebben gemaakt,” aldus Luyendijk.

Boek: Dit kan niet waar zijn

[De Ondernemer]


Vind je deze informatie waardevol? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

23 reacties

 1. Sinds Pim Fortuyn jaren geleden is gedemoniseerd en vermoord vertrouw ik de meeste politici niet meer. Pinokkio is een heilige in vergelijking tot het meerendeel van de zelfverrijkende en jokkende politici (bankiers in wording).

  De enige politica bij wie ik persooonlijk nog een goed gevoel heb is Marianne Thieme. Bij haar heb ik het gevoel dat ze ergens echt voor staat/achter staat (ook al ben ik het niet altijd met haar eens).

  Dus mijn stem gaat naar de dierenpartij. Als ik hun partijprogramma lees dan gaat het niet alleen over dieren maar zeer zeker ook over mensen en de natuur om ons heen.

  15 likes
  • Volgens mij bestaat partij voor dieren alleen in Nederland ,toch??
   weet je wat is eigenlijk het doel van partij voor dieren is ?

   het doel is dat partij voor dieren een partij VAN dieren wordt.

   2 likes
  • … ook de dierenpartij stelt teleur als puntje bij paaltje komt. Zie bijv. de zaak ‘bijensterfte en Bleeker / Bayer / Univ. Wageningen’. Iedereen komt er mee weg.

   2 likes
 2. Het maakt niet uit waar je op stemt want het Binnenhoff is 1 partij!! Stemmen is dus een onnozel tijdverdrijf.

  14 likes
 3. In IJsland werd tenminste orde op zaken gesteld en de schuldigen echt gestraft met gevangenis, bij ons in België krijgen de schuldigen nog een bonus en kunnen de gedupeerden naar hun centen fluiten.
  Justice as usual hier.

  15 likes
  • Ja net als die met die diamantairs met “gezellige dineetje’s” of die ene gast die eens met 473 milj. naar Luxemburg gaat. Ze lynchen voor minder iemand en bij zo iemand zeggen we; c’est la vie.

   1 likes
 4. Overstappen: ASN, Triodos, Handelsbanken en meer. Doen niet aan bonussen of idiote salarissen.

  3 likes
 5. Ik stem nooit.

  Linksom of rechtsom, het komt allemaal uit dezelfde koker.

  Ik ga niet indirect voor het systeem stemmen door te stemmen op een partij.

  6 likes
 6. Hallo meneer de Uil waar brengt u ons naar toe?
  Naar Fabeltjesland?
  Eh, ja, naar Fabeltjesland
  En leest u ons dan voor uit de Fabeltjeskrant?
  Ja, ja, uit de Fabeltjeskrant
  Want daarin staat precies vermeld hoe het met de dieren is gesteld
  Echt waar?
  Echt waar
  Echt waar meneer de Uil?
  Mmm
  Want dieren zijn precies als mensen
  Met dezelfde mensen wensen
  En dezelfde mensen streken
  Dat komt allemaal in de krant van Fabeltjesland
  Van Fabeltjesland van Fabeltjesland

  6 likes
 7. tja, maar wat kunnen we er aan doen, we zijn gegijzeld. en niet enkel de VVD, het CDA. vertelde altijd, het gezin de hoeksteen van de samenleving, het verhaal is anders, als je kinderen hebt (ik ook) dan vertrek je niet, want je moet je kroost laten opgroeien, dus hypotheek-je (ook gijzeling) gezin ook, lening ook, dus ze zetten je eerst vast, met (on) zekerheden, dus ik ga geen gekke dingen doen ALLEEN want me kinderen, gezin, hypotheek, en dat is een zeer goed uitgewerkt plan, de banken controleren alles, want als een bank zegt, als jij dat doet, krijg jij van mij ( de politiek) een goede baan, hier of daar, en hun gezin is veilig, dus volks vertegenwoordigers zou ik het niet noemen, lobbyisten voor de banken, neem MP Rutte, alles is positief en het komt goed, lobby voor…. en als je anders praat, ben je een extremist, terrorist of weet ik veel.
  dus gaan we met ze allen, ik ga niet alleen,
  geloof me het gaat niet beter, minder werkelozen, of vallen ze in een ander pot dan de WW.

  ze spelen het heel slim, politiek, banken, EU, en weet ik veel nog meer..

  4 likes
 8. Alle politieke partijen zitten zwaar verweven met het bedrijfsleven. Het bedrijfsleven heeft belang bij VVD. Denk hierbij aan Rabobank Shell ABN Amro KPMG NS KLM ING Delta Lloyd Aegon PGGM. De lijst wordt aangevoerd door de Rabobank: maar liefst 32 politici hebben hier een positie (gehad) sinds 2001.

  3 likes
 9. Vandaag staat er een aardige column in Metro over de bestuursvorm “corpocratie”.

  http://www.metronieuws.nl/columns/2015/05/wat-schuift-het

  2 likes
 10. Zoals ik al eerder zei: wij denken in landen met grenzen. Banken/bedrijven in globaal/virtueel.(wereldbank als leider) Ook kleine banken zullen globaal steeds verder gaan om te overleven. Dat doet de marktwerking/piramidestelsel wel. De kleine banken krijgen ook te maken met verzadiging. Wie nu nog niet gelooft dat agenda 21/NWO heel slecht voor ons gaat uitpakken heeft een plaat voor zijn kop. Onze ziel zal door deze olifant eruit getrapt gaan worden. Op menselijke vlak(invulling van een gezin) en banenvermindering door automatisering/teveel mensen. Van ratrace naar afvalrace.

  0 likes
  • Gelukkig leven we in een economie van recycling dus afvalrace is best goed 🙂

   Agenda 999 maakt kortemetten met die al 15 jaar oude agenda van jouw.

   2 likes
 11. Inge van den Berg

  Goed zo, Joris! Gewoon recht voor z’n raap zeggen waar het op staat!
  Doorgaan…….
  Mijn beste wensen

  2 likes
 12. Ik stem sowieso op niets en niemand. Ik geef mijn eigen organische krach en macht niet weg aan een stelletje malloten die alleen maar voor de krachten der beperking werken.

  1 likes
 13. Met politiek net als met snoepjes. Allemaal verschillende kleurtjes en smaakjes maar dezelfde rommel en o zo slecht voor je.

  1 likes
 14. Mythologiedeskundige Joseph Campbell wees er ooit op dat het hoogste gebouw in een stad, die plaats ‘informeert’. Het geeft aan wat het belangrijkst/meest dominant is. Eeuwen lang waren dat kerken. In de 19e eeuw werden het politieke gebouwen, in de 20ste eeuw bedrijven die tastbare dingen produceerden of verhandelden, en nu: financials. Banken en verzekeraars. Let maar eens op. En dat terwijl ze niets produceren. Het bankensysteem is een parasiet, die een groot deel van alle menselijke activiteit (en tijd) opzuigt, in de vorm van rente die overal in verdisconteerd zit.

  1 likes
 15. De media, met name de commercieelen zijn ook van die parasieten. Niets anders dan leugens, misleiding en het debiliseren van de mensheid. Nu denken ze zelfs een vinger in de pap bij de Publieken te krijgen. Ze zuigen ook een groot deel van alle menselijke activiteiten weg vaak in de vorm van gebakken lucht en veranderen zelfs met alle reclames die er in geramd worden en do’s and don’ts onze realiteit. Eerst om aandacht schreeuwen en heb je ze eenmaal bij de kladden, dan gaan manipuleren. Zij bepalen wat jij denkt. Nou een bepaalde type mensen vind dat misschien interessant maar lang niet iedereen kan die dwaallichten volgen. Jammer dat ze zo kortzichtig zijn en niet over hun eigen grenzen heen kunnen komen, of het moet de grens naar onderen zijn.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

politieagent

Ex-politieagent Abe slachtoffer van zinloos politiegeweld op Malieveld: ‘Dit moet echt stoppen!’

Voormalig politieagent en ondernemer Abe Dijkstra is ...

rutte

Het masker valt af. Bijna 90 procent Nederlanders: ‘Rutte heeft ons NIET goed door coronacrisis geloodst’

De VVD doet het erg goed in ...