Gezondheid

“Obesitasepidemie veroorzaakt door kunstmatige smaakstoffen”

Help door dit met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Smakeloos kant-en-klaar voedsel bevat kunstmatige smaakstoffen die aanzetten tot overeten. Dat stelt de Canadese schrijver Mark Schatzker in zijn boek The Dorito Effect.

Deze kunstmatige smaken beïnvloeden hoeveel mensen eten. Bewerkte voeding heeft weinig smaak en daarom voegt de voedselindustrie kunstmatige smaakstoffen toe. Die zorgen ervoor dat consumenten meer eten dan goed voor ze is, aldus Schatzker.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Uit zijn onderzoek blijkt dat Amerikanen ieder jaar ruim 270 miljoen kilo kunstmatige smaakstoffen consumeren. In zijn boek schrijft hij dat de hoeveelheid suiker, zout en vet die we consumeren de afgelopen 50 jaar is toegenomen omdat we door smaakstoffen geneigd zijn meer te eten.

Hij gebruikt Doritos als voorbeeld. Toen deze gezouten tortillachips op de markt kwamen, waren ze niet bepaald populair. Pas toen er kunstmatige smaakstoffen aan toe werden gevoegd schoten de verkoopaantallen omhoog.

Het probleem is volgens Schatzker dat er bijna geen smaak zit aan bewerkt voedsel. Honderd jaar geleden werd aan kip alleen zout en peper toegevoegd. Als je dat nu probeert is het net alsof je een natte toiletrol eet. De voedselindustrie voegt overal smaakstoffen aan toe zodat bewerkte voeding toch nog enige smaak heeft.

“We worden steeds verder vandaan getrokken bij voedsel dat we eigenlijk zouden moeten eten,” zegt hij. Tomaten, blauwe bessen, sla en andere soorten fruit en groente zijn ook ontdaan van smaak, waardoor chemische smaakstoffen noodzakelijk zijn voor een goede smaak. En dat gaat ten koste van de voedingsstoffen.

Schatzker hoopt dat mensen door zijn boek zullen stilstaan bij de hoeveelheid kunstmatige smaakstoffen die ze consumeren. “Ze zitten niet alleen in junkfood, maar ook in yoghurt, in sojamelk, in pastasaus, noem maar op,” legt hij uit. “Het heeft niet alleen invloed op ons, maar ook op onze kinderen.”

Boek: The Dorito Effect: The Surprising New Truth about Food and Flavor

[CBS News]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Roel
Roel
9 jaren geleden

Ik kweek tegenwoordig veel groenten zelf met een aquaponics.

Het eten smaakt inderdaad veeeeel beter. Er zit ECHT veel meer smaak aan je groenten en in de wetenschap dat het 100% biologisch is en onbespoten geeft je dat toch echt een veel beter gevoel over je eten.

Ik heb het systeem van 6m2 nu 1 jaar lopen en kan oprecht zeggen dat het iedere cent waard is geweest.

Mocht je interesse hebben laat dan even een berichtje achter. Ik kan jullie helpen met bouwen of er 1 voor jullie bouwen.

Groetjes

EllenB
EllenB
9 jaren geleden

Dit is slecht één van de oorzaken van obesitas.
Ook de toegevoegde (witte,bewerkte) suiker werkt verslavend.
Verder krijgen we met al dat onnatuurlijke voedsel, veel te weinig vitamines en mineralen binnen, zodat ons lichaam werkelijk schreeuwt om méér.
Het honger gevoel is dus in feite een teken van het lichaam, dat het niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt.
Vaccinaties kunnen ook bijdragen aan obesitas, dat is inmiddels ook aangetoond.
En ‘last but not least’: de emotionele/psychische oorzaken, van het jezelf volstoppen met eten.

Richard
Richard
9 jaren geleden

Je lichaam raakt in de war hè.

Enkidoe
Enkidoe
9 jaren geleden

Ik blijf het apart vinden dat men bij fruit en groenten kunstmatige smaakstoffen toevoegd benieuwd hoe men dat geregeld krijgt.

Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x