Mens en Dier

Controversiële studie: Religieuze mensen begrijpen de wereld minder goed

Help ons door dit met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Gelovige mensen begrijpen minder goed hoe de wereld werkt, zo blijkt uit een controversiële studie.

Wetenschappers zeggen dat mensen die in God geloven meer geneigd zijn om bijvoorbeeld te denken dat bloemen en stenen kunnen nadenken en voelen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

De onderzoekers vergeleken gelovigen met mensen met autisme en concludeerden dat beide groepen moeite hebben om onderscheid te maken tussen de fysieke en de mentale wereld.

Menselijke eigenschappen

Religieuze mensen begrijpen minder goed hoe de wereld in elkaar zit en zijn meer geneigd om te geloven dat voorwerpen zoals stenen en papier menselijke eigenschappen hebben.

Onderzoekers van de Universiteit van Helsinki zeggen dat mensen die in God geloven moeite hebben om de wereld om ons heen te begrijpen.

Religieuze mensen blijken ook minder goed in staat om fysieke en biologische fenomenen te begrijpen zoals bijvoorbeeld vulkanen en wind.

Goden

Onderzoekers Marjaana Lindeman en Annika Svedholm-Häkkinen suggereren dat mensen die de fysieke wereld niet begrijpen hun eigen menselijke kenmerken toepassen op het hele universum.

Dat resulteert vervolgens in het geloof in demonen, goden en andere bovennatuurlijke fenomenen, aldus de wetenschappers.

Ook kleine kinderen kunnen moeilijk onderscheid maken tussen mentale en fysieke eigenschappen, voegden ze toe.

Instinct

Zowel religieuze mensen als mensen met autisme kunnen moeilijk onderscheid maken tussen het mentale en het fysieke, hoewel autistische mensen de wereld vaak alleen als iets fysieks zien en moeite hebben de mentale staat van anderen te begrijpen.

Lindeman en Svedholm-Häkkinen ontdekten dat vooral vrouwen in God geloven en meer handelen vanuit instinct in plaats van analytisch denken.

Lager IQ

Eerdere studies suggereerden dat religieuze mensen een lager IQ hebben en meer geneigd zijn om wat wetenschappers ‘onzinbeweringen’ noemen te geloven.

Deze mensen zijn echter ook gelukkiger dan niet-gelovigen en daarnaast worden ze gezien als vrijgevig en betrouwbaar.

Het onderzoek is gepubliceerd in Applied Cognitive Psychology.

[Independent]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

60 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
droogtrommel
droogtrommel
7 jaren geleden

De waarheid ligt in het midden.

droogtrommel
droogtrommel
7 jaren geleden

Ik denk dat beide stellingen waar zijn (voor de betreffende persoon). De persoon die in God geloofd, krijgt een God. De persoon die er niet in geloofd, krijgt hem niet. Ik geloof in reincarnatie maar bedenk me net dat ik deze shit niet nog een x wil meemaken 😉

wakker
wakker
7 jaren geleden

Heel interessant artikel. Ik denk echter wel dat de islamieten een andere godsbeleving hebben dan de gelovigen in Nederland. Ze worden daar meer gedwongen om bijbelteksten en verzen uit hun hoofd te leren.

exegese
exegese
7 jaren geleden

Alleen jammer dat steeds vaker blijkt dat de wetenschappers zelf eigenlijk helemaal nergens iets van snappen. Niet van de natuur, niet van ziektes en hun oorzaken, niet van energie, niet van het menselijk brein, niets, maar dan ook niets hebben zij ooit weten te doorgronden zonder later op hun bevindingen of conclusies terug te moeten komen. Wetenschappers zijn totaal gehersenspoelde betweters die zich krampachtig vast houden aan de leugens die hen voorgespiegeld zijn. Het meeste wat ze te melden hebben klopt niet of zijn halve waarheden. Dat is één van de redenen dat de hele wereld afglijdt in een gigantisch drama wat zijn weerga niet kent. Kijk om je heen en het wordt bevestigd.

Back to top button
60
0
We lezen graag je reactie!x