Homepagina » Gezondheid » Baking soda kan letterlijk je leven redden
Baking soda kan letterlijk je leven redden

Baking soda kan letterlijk je leven redden

Je kunt baking soda, ook wel natriumbicarbonaat of zuiveringszout genoemd, onder meer gebruiken om je tanden witter te maken of etensresten uit je pannen te verwijderen. Onderzoekers van de Universiteit van Utah hebben aangetoond dat je er ook levens van ouderen mee kunt redden.

Een bestanddeel van baking soda blijkt namelijk invloed te hebben op de overlevingskans van ouderen. Tussen 1997 en 2014 werden 2287 mensen van tussen de 70 en 79 jaar gevolgd.

Belangrijke gezondheidsindicator

Mensen die weinig bicarbonaat in hun bloed hadden, bleken 24 procent meer kans te hebben om vroegtijdig te sterven. “Oudere mensen die weinig bicarbonaat in hun bloed hebben kunnen sneller sterven,” zei professor Kalani Raphael.

De resultaten suggereren dat bicarbonaat een belangrijke gezondheidsindicator is en dat meer onderzoek nodig is om te kijken of een hogere concentratie bicarbonaat het leven kan verlengen.

Zuurgraad

Bicarbonaat speelt geen onbelangrijke rol in het lichaam. De nieren en de longen houden de pH-waarde van het bloed stabiel door de concentratie bicarbonaat op peil te houden. Cellen en organen kunnen alleen goed functioneren bij een optimale pH-waarde.

Je kunt de concentratie bicarbonaat in je bloed laten toenemen door meer fruit en groente te eten. Dergelijk voedsel produceert bicarbonaat in het lichaam. Het onderzoek is verschenen in het Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

[Goed Gevoel]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

16 reacties

 1. Ik neem iedere ochtend voor mijn werk een theelepeltje bicarbonaat met een halve citroen in warm water en voel me er goed bij. Dit recept heb ik ooit op internet gelezen.

  12 likes
  • Hetgeen dan dus geen zin heeft. Bicarbonaat is een base en citroen is zuur. Als je het met elkaar mengt gaat het bruisen/reageren en heffen elkaar zo op…. Uitkomst zal een lichtelijke base of lichtelijke zure substantie worden. Kan dan beter of het één of het ander nemen. Hierbij gezegd dat enkel Natrium Bicarbonaat nemen maagzuur kan neutraliseren (zie maagzout) wat eenzelfde bruisende reactie teweeg brengt waardoor je ineens veel moet boeren of flatuleren. Maagzuur houd een hoopvirussen en bacteriën tegen, dus dit afzwakken brengt risico met zich mee.

   4 likes
   • welniet: citroen mag dan zuur smaken, het sap heeft een basische werking in het lichaam. Mensen die last hebben van ‘het zuur’ hebben juist een tekort aan maagzuur. Citroensap heeft hier een gunstige werking op, hoe tegenstrijdig dat ook mag klinken.

    7 likes
 2. Is ook een wondermiddel bij brandend maagzuur.

  8 likes
 3. Is dit nu hetzelfde als in mijn Mineraalwater zit ? NaHCO3

  0 likes
 4. En is super goedkoop ook nog.

  11 likes
 5. Spruitjes en andere koolsoorten worden lekkerder met wat zuiveringszout

  7 likes
 6. de info die ik meegekregen heb

  keltisch zee zout kan je sole van maken, ongeveer een kwart a een derde zout in een groente potje of zo, dan (gefilterd) water erbij en schudden tot alle zout opgelost is, kan je weken bewaren in koelkast.. zoek op “sole”, je neemt hier een theelepel van in glas water..

  pink Himalaya zout, is ook goed zout

  natrium bicarbonaat (wel zonder aluminium let daar goed op!, het moet erbij staan) en als je het neemt dan een halve theelepel (puntje) in een glas water, op je nuchtere maag

  keuken zout is eigenlijk troep en voor chemische doeleinde, helemaal schoongemaakt en zo goed als vrij van enige mineralen of spoor elementen, maar omdat ze er jodium bij doen is het alleen goed voor je vanwege de toegevoegde jodium.. weet jodium is wel belangrijk voor je lichaam is, vooral voor je pijnappelklier enz, en zit ook in kelp tabletten..

  ik drink bijna elke ochtend op nuchtere maag een groot glas lauw water
  met vers geperste citroen en sinaasappel, niet de citroensap die je in de winkel kan kopen dus..
  samen met een snufje Himalaya zout of een theelepel sole van keltisch zout, en theelepel honing..

  zoek het zelf even op, steekwoorden waar je op kan zoeken zijn
  natrium bicarbonaat: – aluminium vrij
  sole: = zout met water gemengd
  Pink Himalaya zout:
  kurkuma: – gebruiken ze in kerrie gerechten, maar kan ook anders namelijk, met bv kokosolie en zwarte peper
  gember wortel: -in thee of in eten..
  kokos olie: erg goede olie bij aldi = 3 euro te verkrijgen, of Turkse winkel, maar ook in andere winkels , het liefste biologisch en koud geperst

  Grt Mono

  5 likes
 7. Als je last hebt van hoofdpijn/migraine kun je hier redelijk snel vanaf komen door een theelepeltje natrimbicarbonaat op te lossen in een glas water. Goed spulletje..

  4 likes
 8. De theorie die ik heb geleerd van een pro foodie is elke dag beetje bicarbonaat en om de dag een eetlepel appel of wijn azijn. Wel biologisch en baking soda het liefst zonder conserveermiddelen.

  3 likes
 9. En het maakt bakmeel zelfrijzend….

  2 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

8000 dollar per liter: vreemde start-up spuit tienerbloed in bij rijke elite. Wat zijn de gevolgen?

8000 dollar per liter: vreemde start-up spuit tienerbloed in bij rijke elite. Wat zijn de gevolgen?

Steeds meer superrijken laten zich inspuiten met ...

Het mysterie van de verdwenen hittegolven, de liegende NOS en onbekende objecten boven Amsterdam. Dit zijn de best gelezen artikelen van 2018

Het mysterie van de verdwenen hittegolven, de liegende NOS en onbekende objecten boven Amsterdam. Dit zijn de best gelezen artikelen van 2018

In 2018 is uiteraard ongelooflijk veel gebeurd. ...