Bewustzijn

Wat kun je doen als angsten je in hun greep houden?

Help anderen door dit met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Zolang de mens leeft, spelen angsten en fobieën een grote rol in het leven. In vroeger tijden had angst een belangrijke overlevingsfunctie, maar gelden die regels nu nog steeds en is angst aangeleerd of genetisch bepaald?

Een moeder zit ergens een kop koffie te drinken en heeft haar twee jaar oude zoontje op schoot. Plotseling staat er een zwerver naast haar, bedelend om geld. De kleine jongen is verbaasd, kijkt nieuwsgierig en draait zich daarna naar zijn moeder die de stoel waarop ze zit angstig wegschuift. De kleine begint te huilen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

In de dierentuin kijken een moeder en haar dochtertje naar de apen. Ze hebben hun neuzen tegen het glas gedrukt en plotseling springt één van de apen van een tak richting het raam en begint hard te krijsen. Het dochtertje kijkt angstig en geschrokken naar mama, die in lachen uitbarst, waarna dochterlief ook begint te lachen.

Mensen zitten vol angsten. We zijn bang voor tunnels, spinnen, honden, bang om te vliegen, hebben hoogtevrees, claustrofobie en veel meer. Er is weinig waar mensen geen angst voor hebben ontwikkeld en wanneer deze angsten irreëel, onlogisch en heftig zijn, kunnen we spreken van een fobie.

Maar waar komen angsten vandaan? Zijn het genetische restanten van de oertijd, toen we moesten voorkomen dat we ten prooi zouden vallen aan gevaarlijke dieren of dat we in een ravijn zouden storten?

In het wild geboren apen hebben een natuurlijke angst voor slangen. Iets wat zeer bruikbaar is voor overleving. Maar wanneer apen in een laboratorium worden geboren en opgroeien reageren ze niet op slangen, ongeacht of ze al dan niet gevaarlijk zijn. Dit bewijst dat angsten niet genetisch bepaald worden.

Michael Cook, psycholoog aan de Universiteit van Wisconsin, heeft op dit gebied opmerkelijk onderzoek gedaan. Hij ontdekte dat resusapen die nooit bang waren voor slangen, binnen 24 minuten leerden om wel bang te worden, door een film te zien waarin andere resusapen bang werden. Zelfs als ze de angstreactie van de andere apen maar één keer gezien hadden.

Wij mensen leren van onze ouders of opvoeders, broers en zussen en vrienden, waar we bang voor moeten zijn en waar we niet bang voor hoeven te zijn. Ook wanneer we zelf geen persoonlijke ervaring met enge situaties hebben. Op dezelfde manier leren we onszelf echter ook zeker te voelen in bepaalde situaties.

Sandra, een vrouw die net zwanger was, was panisch voor de pijn die ze zou krijgen bij de geboorte van haar kind. Zij ging naar zwangerschapsbegeleiding in de hoop van haar angst af te komen. Op dat moment kon zij zich nog niet voorstellen wat zij in zichzelf zou ontdekken.

Kort nadat ze in de groep zat, sloot een andere vrouw zich bij de groep aan. Deze vrouw had een geboorte meegemaakt zonder verdoving en zonder pijn. Sandra besloot hetzelfde te proberen wat deze vrouw had gedaan en herprogrammeerde zo haar angst. Tijdens de bevalling hield ze zich vast aan wat ze geleerd had en ze beviel kalm en zonder pijn van haar eerste kindje. Ze had geleerd dat ze een innerlijke kracht had die zelfs de grootste angst kon verdrijven en vervangen met een gevoel van zekerheid.

Mensen worden niet met angsten geboren. Angsten worden aangeleerd en razendsnel in ons onderbewustzijn gekoppeld aan situaties. Een dergelijke koppeling staat ook wel bekend als conditionering.

Ivan Pavlov, een bekende Russische fysioloog die leefde van 1849 tot 1936, liet de wereld met zijn beroemde experiment al zien dat hij honden kon laten kwijlen bij het rinkelen van een belletje. Dit gebeurde doordat de honden geleerd hadden dat het rinkelen van een belletje betekende dat er eten kwam. Het horen van het belletje en het eten waren gekoppeld in het hondenbrein.

Angsten werken op exact dezelfde manier en kunnen voor heel veel overlast en stress zorgen. Ook kunnen angsten heel snel opgelost worden door de conditionering los te koppelen.

Michel Lejeune van Trancewerk zegt hierover: “Alle angsten en fobieën zijn conditioneringen in het brein. Een situatie, ongeacht of deze echt of ingebeeld is, is gekoppeld aan de emotie ‘angst’ en zodra deze koppeling verbroken wordt, is de angst ook definitief weg.”

Lejeune heeft al veel mensen van hun angsten afgeholpen. “Hypnose is bij uitstek geschikt om elke conditionering snel los te koppelen. Ongeacht of het angst voor afwijzing is, angst voor muizen, spinnen, onweer, vliegangst, podiumvrees, of welke angst dan ook, iedereen kan snel van elke angst af komen, waardoor het leven een stuk fijner wordt,” aldus Lejeune.

Trancewerk biedt deze week alle hypnosesessies in de categorie ‘Angsten en fobieën’ aan voor slechts €10,- per stuk.

Klik hier voor een overzicht van alle sessies over angsten en fobieën.

[Psychologies, Trancewerk]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Pe68
Pe68
9 jaren geleden

Als kind van 3 droomde ik dat er een klein dik monster achter mij aankwam op een steeds smaller wordend pad aan de steile bergwand, ik rende maar door totdat ik naar beneden viel. Deze droom (nachtmerrie) bleef maar komen totdat ik deze in mijn slaap herkende.
Op dat moment realiseerde ik mij dat ik straks weer vallen zou, ik bedacht me, me om te draaien en niet meer weg te rennen, dat leide me toch naar een valpartij.
De droom verdween en kwam niet meer terug.
Het is als of het gisteren was, maar het is meer dan 40 jaar geleden.
En nog steeds cool.

Candor
Candor
9 jaren geleden

Alles speelt zich in je gedachte af die je zelf fabriceert en is dus mind made , je gedachte gaan naar de toekomst wat er kan gebeuren of terug naar het verleden van wat er gebeurt is wat angstig was .
In het moment is er meestal niets aan de hand zie de betekenis van het woord FEAR =FALSE EVIDENCE APPERING REAL .

Budhist Mindfulnes leert je dat alles Mindmade is en je leert beter de eigen regisseur van je gedachten te worden , je bent geconditioneerd door je ouders en de omgeving waarin je opgegroeid bent en daar handel je vaak naar en ook religie kan een rol spelen waar angst in geprojecteerd word die niet reeel is .

In het Nu zijn en bewust worden van het feit dat angst een projectie is van je eigen denken en dus niet echt is zal een hoop schelen en zo kom je iedere keer als je dit doet een stukje verder naar meer innerlijke rust .

Kat uit de tas
Kat uit de tas
9 jaren geleden

Ik dacht dat het F*CKING ESCAPE AND RUN betekende….

Back to top button