Buitenland

Britten kiezen voor Brexit: “De EU gaat dood, de eurofiele elite is verslagen”

Help anderen door deze info met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Britse kiezers hebben beslist: Groot-Brittannië stapt uit de Europese Unie. 51,9 procent van de Britten stemde voor een vertrek uit de EU. Ondanks het slechte weer kwam 71 procent van de stemgerechtigden opdagen.

De overwinning van het Leave-kamp is te danken aan de kiezers in Engeland en Wales. Zij stemden tegen het lidmaatschap van de EU. In Schotland en Noord-Ierland werd vooral tegen de Brexit gestemd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

UKIP-leider en boegbeeld van de Leave-campagne Nigel Farage sprak de pers en het volk vrijdagochtend onder luid applaus toe. “Dit is Independence Day,” zei hij. “Ik bedank de 17 miljoen mensen die gestemd hebben voor de Brexit. Zij hebben moed getoond. De mensen zijn duidelijk ontgoocheld door het beleid van premier Cameron en dat is hier nog eens zichtbaar.”

Nexit

Farage was hard voor de EU. “De EU is aan het sterven,” zei hij. “Er komen steeds meer eurosceptische stemmen op, onder meer in Nederland, Denemarken en Italië. Wie weet volgt hierna dus wel een Nexit. We moeten terug naar soevereine landen, zonder de vlag van de EU erboven.”

In een live-toespraak op tv kondigde de Britse premier Cameron aan dat hij opstapt. Rond oktober moet een nieuwe eerste minister het stokje van hem overnemen.

De Britse pond kelderde intussen naar het laagste punt in meer dan 30 jaar. De munt verloor in één nacht tijd maar liefst 9,5 procent van zijn waarde, het grootste verlies ooit genoteerd. Ook de euro ging vrijdagochtend flink onderuit.

‘Geen nood aan Europese superstaat’

Geert Wilders van de PVV was er vrijdagochtend snel bij om de Britten te feliciteren. “Donderdag 23 juni gaat de geschiedenis in als Independence Day. De eurofiele elite is verslagen. Groot-Brittannië wijst Europa de weg naar de toekomst en de bevrijding. Het is nu tijd voor een nieuwe start, vertrouwend op eigen kracht en soevereiniteit. Ook in Nederland,” aldus de partij in een reactie.

Europarlementslid Sander Loones reageerde op de uitslag: “Uit dit resultaat leiden sommige eurofiele politici af dat we nu nood zouden hebben aan een grote sprong richting een Europese superstaat. Zij vergissen zich. Ook in Vlaanderen, Nederland en de rest van de Unie morren de burgers.

Premie Rutte is teleurgesteld over de uitslag van het Britse referendum. Hij vindt het belangrijk om daar rustig en stap voor stap een stabiele oplossing voor te zoeken. Minister Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep, spreekt van een ‘nieuwe werkelijkheid die we moeten accepteren’.

[Nieuwsblad]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

81 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
8 jaren geleden

Hoe krijgen we nu een wereldregering met een swingende Christus als adviseur aan ’t hoofd?

kiaora
kiaora
8 jaren geleden

Tja, de elite heeft de burgers net iets teveel uitgeknepen… Ik weet zeker dat de Brexit niet was doorgegaan als de burgers het beter hadden gehad.. Ook het besef dat het uitknijpen nog wel even door zou gaan (eeuwig dus) maakt dat mensen kiezen voor een andere koers. Of het effect zal hebben betwijfel ik maar het is wel een duidelijk teken dat mensen wakker worden en van de narcistische graaibende af willen.

pat
pat
8 jaren geleden

Brexit! begin van het end! een dag van mij leven!

wolfje
wolfje
8 jaren geleden

kereltje pechtold vond het allemaal maar niets op radio 1 vanochtend. wat hád ie de pest in, dat pedante mannetje. hahaha. sorry hoor

Back to top button
81
0
We lezen graag je reactie!x