Homepagina » Natuur en Milieu » Caraïbische Zee maakt mysterieus geluid dat tot in de ruimte wordt ‘gehoord’
Caraïbische Zee maakt mysterieus geluid dat tot in de ruimte wordt 'gehoord'

Caraïbische Zee maakt mysterieus geluid dat tot in de ruimte wordt ‘gehoord’

De Caraïbische Zee maakt een mysterieus fluitend geluid. Het geluid, dat het magnetische veld van de aarde beïnvloedt, is niet hoorbaar voor mensen, maar kan wel door satellieten in de ruimte worden opgevangen.

Wetenschappers van de Universiteit van Liverpool stuitten op het geluid toen ze onderzoek deden naar golfstromen en luchtdruk. Het geluid blijkt afkomstig te zijn van de zeebodem.

Rossby-wormgat

Chris Hughes en zijn team ontdekten onverklaarbare drukverschillen in de oceaan en besloten nader onderzoek te doen. Het team kwam tot de ontdekking dat het geluid wordt geproduceerd door een Rossby-golf, een grootschalige beweging in de oceaan die ontstaat als gevolg van het natuurlijk herstel van het Corioliseffect.

Het fluitende geluid ontstaat als een grote golf aan de westelijke grens van het oceaanbasin verdwijnt en vervolgens aan de oostelijke kant weer opduikt, wat de onderzoekers een ‘Rossby-wormgat’ noemen.

Voorspellen

Alleen golven die een bepaalde lengte hebben overleven het wormgat en het zijn juist die golven die het mysterieuze geluid voortbrengen. Omdat de zeespiegel voor de kust van Colombia en Venezuela als gevolg van de Rossby-golf varieert, kan het geluid volgens de wetenschappers eventuele overstromingen helpen voorspellen.

Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Geophysical Research Letters.

[University of Liverpool]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

33 reacties

 1. Platte aarde?

  Okay, laten we een reisje maken langs een relatieve rechte lijn – we verlaten Amsterdam Schiphol richting Oost Nederland:

  Amsterdam – Sarajevo (Bosnie)
  Sarajevo – Athene (Griekenland)
  Athene – Cairo (Egypte)
  Cairo – Asmara (Eritrea)
  Asmara – Mogadishoe (Somalie)
  Mogadishoe – Mauritius (eiland in stille oceaan)
  Mauritius – Chatham Islands (onder Nieuw Zeeland) – een lange lange vlucht over de oceaan overigens.
  Chatham Islands – Tahiti (Frans Polynesie)
  Tahiti – San Diego (USA)
  San Diego – Montreal (Canada)
  Montreal – Dublin (Ierland)
  Dublin – London
  London – Amsterdam

  EN we vliegen nu over west-Nederland en komen Schiphol binnen vanuit de andere richting dan die waarin we vertrokken.

  Dit zou onmogelijk zijn bij een platte aarde – Amsterdam zou NOOIT meer gezien worden – wel goodbye; geen hello…

  Platte aarde? Kom op! Wees geen slachtoffer van desinformatie die alle zinvolle info over de werkelijkheid (vooral financieel en politiek) belachelijk moet maken waardoor zelf nadenkende mensen automatisch afhaken wanneer iets niet-officieel is… Althans dat hopen de bedenkers van desinformatie.

  9 likes
  • Dus, dat ik een rondje om de kerk kan maken, bewijst dat die kerk op een bol staat?

   Officieel zijn er 13.000 satellieten, weer een gevalletje ‘maak de leugen groot’.
   Stel dat je het hele jaar door, 5 dagen in de week, op twee weekjes vakantie na, satellieten aan het lanceren bent. Kom je op (5 x 50=) 250 stuks per jaar. Na vier jaar zijn dat er 1000. En om 13.000 stuks te bereiken, ben je dus al 52 jaar (13 x 4 dus) onafgebroken van die dingen in de lucht aan het schieten.
   Maar als we eens zo’n satelliet nodig hebben, omdat er bijvoorbeeld weer een Boeing verdwenen is, zijn ze toevallig “offline”! Als we weer een mooi NASA filmpje, geschoten vanuit de ISS, te zien krijgen, is er geen eentje te bekennen! En als blijkt dat alle satelliet data over de temperaturen op aarde, totaal afwijken van de grondmetingen, zijn we allemaal verbaasd!

   Volgens Wikipedia bevinden veel satellieten zich in de Thermosfeer en wat zegt Wiki nog meer over de Thermosfeer?

   “De toename van de temperatuur in de thermosfeer is het gevolg van absorptie van UV-straling afkomstig van de zon. De temperatuur is dan ook afhankelijk van de zonne-activiteit. Overdag bedraagt de temperatuur tussen de 1200 en 1700°C met uitschieters naar 2000 °C terwijl ‘s nachts de temperatuur daalt tot 500 à 1000 °C.”

   Goh, wat voor glas zou er in de lens van de Hubble-telescoop zijn gebruikt? Ik denk hetzelfde glas wat ze in de Star Trek Enterprise gebruiken, Hollywood glas! XD

   2 likes
   • “Officieel zijn er 13.000 satellieten, weer een gevalletje ‘maak de leugen groot’.”

    Waar haal jij toch je informatie vandaan?
    Eind augustus 2015 waren er 4077 satellieten in de baan rond de aarde (heel wat anders dan 13000). Van deze 4077 waren er 1305 actief, de rest kan je kwalificeren als ruimteafval. Aan fantasie geen gebrek zeg maar..

    9 likes
   • Nee, dat rondje om de kerk bewijst alleen maar dat je rondjes om objecten kunt lopen.

    Zou je echter vanaf de oostzijde van die kerk met een vliegtuig in een rechte lijn naar het oosten vliegen dan land je na vele vele vlieguren aan de westzijde van die kerk.

    En DAT (= accent op de ‘a’) toont aan dat je kerk op een bol staat.

    Boek een rechtlijnige wereldtrip, zou ik zeggen. En mochten we je dan nooit meer zien, dan heb je gelijk en kun je dat mooi bewijzen aan de mensen aan het einde van de wereld voordat je forever de satelietloze ruimte invliegt.

    6 likes
   • Misschien moet je wat meer achtergrondinformatie zoeken, betreffende wat ze nu precies bedoelen met die temperaturen, want het is niet zoals jij denkt.

    Overigens is dat het probleem wat ik al verschillende keren aanstipte over 2D denkers, niet ver genoeg gaan in feiten checken…

    1 likes
 2. https://www.urthecast.com/live
  Jaja plat dus….
  Dus dat ik een jaar lang in de luchtfotografie heb gezeten en iedere foto moest bewerken om de aarde bolling eruit te halen volgens een berekening heb ik zeker gedroomd…
  Lange droom dan. :z

  4 likes
  • Ja natuurlijk, als je maar ver genoeg inzoomt op een rand van een hele grote cirkel, krijg je een kaarsrechte lijn. En andersom dus ook? Ver genoeg afstand nemen van een rechte lijn, zorgt er voor dat die lijn krom wordt!?

   1 likes
   • “Ja natuurlijk, als je maar ver genoeg inzoomt op een rand van een hele grote cirkel, krijg je een kaarsrechte lijn.”

    Klopt helemaal, even een voorbeeldje voor je gemaakt

    https://www.mupload.nl/img/3mtlgadnwrhav.jpg

    “En andersom dus ook? Ver genoeg afstand nemen van een rechte lijn, zorgt er voor dat die lijn krom wordt!? ”

    Ik neem aan dat je hier geen serieus antwoord op verwacht

    9 likes
   • In het geval van een platlander is het natuurlijk al snel zo, dat iets wat krom recht is, en recht krom… 🙂

    5 likes
  • “Platjes” hebben er een handje van om alles wat de theorie tegen spreekt af te doen als onderdeel van het complot.

   Volgens hen wordt de kromming van de aarde veroorzaakt door je lens en dat heb jij dan weer lopen herstellen, overigens zijn ze ook van mening dat alle vliegtuigen worden uitgerust met ruiten die ook een dergelijke kromming veroorzaken.

   Dus.

   3 likes
   • Ik ben volleerd Graficus oude en nieuwe methode, ook fotografie, ontwikkelen belichten lenzen enz. hoort ook daarbij. Alles wat de platties aanhalen kan ik met theoretische en praktijkbewijzen weerleggen. Omdat ik zelf de het hele proces van begin tot eind heb beheerd. Ik weet wat voor een lens ik gebruik en uiteindelijk het afgedrukte of digitale resultaat is.
    Tja en vanuit een Cesna waar de zijdeur uit verwijderd is voor de camera opstelling is er toch vrij weinig ruit om mijn eigen blik en camera een kromming te veroorzaken zeker als ik mijn eigen lenzen zelfgekozen gebruik.
    Het valt mij op dat tegenwoordig platties overal opduiken. nieuwssites, fora, youtube enz..

    4 likes
 3. Ger je ben een zwerver maar mocht je ooit geld hebben neem een lekkere reis op vakantie en kijk in het vliegtuig naar buiten je ziet de bolling van de aarde met eigen ogen ik wel teminste maar ik heb geen stront in me ogen.

  9 likes
  • “kijk in het vliegtuig naar buiten je ziet de bolling van de aarde met eigen ogen ik wel teminste ”

   Hoeveel drugs heb je daar voor nodig om zo’n ‘bolling’ te zien? Want ik heb video opnames (zelf geschoten en DUS de enige die ik wel vertrouw) vanuit het vliegtuig, met een kaarsrechte horizon. Of bedoel je met ‘vliegtuig’ een spaceshuttle?

   5 likes
   • kijk eens gewoon door her raampje naarbuiten inplaats van door een lens ..

    5 likes
   • Welke resolutie heeft die video? SD, of minder, HD, FHD of 4K. Zou best eens kunnen zijn dat de resolutie te laag is om die curve te zien. 10MP, 15MP of meerfotoresolutie zal al veel meer detail laten zien, zeker als je dat levensgroot (meters groot) in die resolutie projecteert op een muur, en mogelijk is er dan wel een (minimale) curve te zien.

    3 likes
 4. Geloven jullie nog in een Globe met allemaal satellieten? Hoogste tijd voor een update heren 😉

  2 likes
 5. zeggen dat de aarde plat is en niet rond is het zelfde als na geslachtsgemeenschap je geslachtsdeel spoelen met cola ter voorkoming van soa’s en zwangerschap (het gebeurt), je denkt dat het helpt je denkt dat je slim bent maar het is verschrikkelijk dom.

  7 likes
 6. Geluid kan zich niet verplaatsen in de ruimte, bij gebrek aan atmosfeer. Wellicht wordt bedoelt dat de satellieten de magnetische veranderingen waarnemen.

  7 likes
 7. Ik sta voor alles open maar geloven dat er echt geen satellieten zijn? Zo had ik onlangs nog een discussie met een vriend die dat ook gelooft. Maar hij is een grote fan van Google Earth? En toch weigert hij te geloven dat veel info op Google Earth afkomstig zijn van satellieten? Dus het zijn allemaal luchtfoto’s en meer niet?
  Wat is dan dat ‘sterachting ding’ dat telkens langs ‘vliegt’? Volgens mijn ogen (en met behulp van een telescoop) zie ik toch echt dat het een ‘satellietachting ding’ is. Mijn neef heeft een veel betere telescoop en bij hem kunnen we zelfs af en toe de vorm van ISS ruimtestation zien!
  Na meerdere pogingen/uitnodigingen om mijn vriend mee te vragen om het ‘bewijs’ live te bekijken heeft heel ‘toevallig’ nog steeds niet plaats gevonden..’Toevallig’ komt het hem telkens niet uit..haha. Slimme vent dat wel, maar ik denk dat hij wat tijd nodig heeft omdat hij al heel lang overtuigd is dat ze gewoonweg niet echt zijn. Tijd zal het leren…

  6 likes
 8. geluid dat het aards magnetisch veld beïnvloedt???
  weer iets bijgeleerd!

  3 likes
 9. Ik snap niet dat jullie allemaal nog de discussie aangaan met die ‘platjes’ besteed je tijd toch beter en nuttiger en laat ze toch in die waan. Jullie platjes hebben gelijk hoor.. pas op hé dat je niet van de rand valt. Tot ziens

  3 likes
 10. “Het geluid, ….. is niet hoorbaar voor mensen, maar kan wel door satellieten in de ruimte worden opgevangen.”

  Duh, dat is toch logisch, want wij mensen leven in een vacuum waar geluidstrillingen sowieso niet mogelijk zijn!

  OK, ik zal nu stoppen met het afzeiken van de “sat-illusies” en weer snel aan het werk gaan! Een klant wil graag een filmpje waarin er vanuit de ruimte wordt ingezoomd op zijn winkelpand! ;D

  1 likes
  • Geluid staat tussen ‘ ‘. Men bedoelt dus dat het waargenomen kan worden, gemeten…

   En als wij in een vacuüm leven, waarom ‘hoor’ ik dan jouw gezeik!

   2 likes
 11. Omg, tis toch wa hè ? Een artikel getiteld ‘Caraïbische Zee maakt mysterieus geluid dat tot in de ruimte wordt ‘gehoord’ eindigd in een verhitte discussie ‘is de aarde plat is of is ‘ie rond’ tussen de ‘platties’ en de ‘bollies’.

  2 likes
 12. Ik was daar het laatst, je merk wel wat in zee.

  1 likes
 13. Platte aarde…. 2D…GGD weer een hoop werk.

  1 likes
 14. Is het een positief of negatief geluid?

  1 likes
 15. Nouja, niet hoorbaar… ZOu dat niet een verklaring zijn van die vreemde enge geluiden die wereldwijd te horen zijn? Zou het misschien een link kunnen zijn dat we het op de een of andere manier tóch horen? Of dat het inderdaad iets te maken heeft met ons magnetisch veld?

  1 likes
 16. Kijk de docu SECRET MOON

  fff

  1 likes
 17. De aarde dendert met miljoenen kilometers om de zon, maar de sterren blijven het zelfde en richting Noord blijf je in de sterren zien. De astronauten konden ondanks de hoge snelheid van de aarde de aarde bereiken want voor hun was er geen snelheid. De vliegtuig land ondanks dat de aarde met 1600 km ronddraait. Geen probleem voor het landen van de vliegtuig, want hij weet het niet.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Wat is dat in vredesnaam? NASA-astronaut geschokt door wat hij in de ruimte zag

Wat is dat in vredesnaam? NASA-astronaut geschokt door wat hij in de ruimte zag

De gepensioneerde NASA-astronaut Jerry Linenger heeft onthuld ...

Camera SpaceX-satelliet legt mysterieus object vast. Bekijk de beelden

Camera SpaceX-satelliet legt mysterieus object vast. Bekijk de beelden

Op YouTube zijn beelden verschenen van een ...