Natuur en Milieu

Caraïbische Zee maakt mysterieus geluid dat tot in de ruimte wordt ‘gehoord’

Help anderen door deze info met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Caraïbische Zee maakt een mysterieus fluitend geluid. Het geluid, dat het magnetische veld van de aarde beïnvloedt, is niet hoorbaar voor mensen, maar kan wel door satellieten in de ruimte worden opgevangen.

Wetenschappers van de Universiteit van Liverpool stuitten op het geluid toen ze onderzoek deden naar golfstromen en luchtdruk. Het geluid blijkt afkomstig te zijn van de zeebodem.

Rossby-wormgat

Chris Hughes en zijn team ontdekten onverklaarbare drukverschillen in de oceaan en besloten nader onderzoek te doen. Het team kwam tot de ontdekking dat het geluid wordt geproduceerd door een Rossby-golf, een grootschalige beweging in de oceaan die ontstaat als gevolg van het natuurlijk herstel van het Corioliseffect.

Het fluitende geluid ontstaat als een grote golf aan de westelijke grens van het oceaanbasin verdwijnt en vervolgens aan de oostelijke kant weer opduikt, wat de onderzoekers een ‘Rossby-wormgat’ noemen.

Voorspellen

Alleen golven die een bepaalde lengte hebben overleven het wormgat en het zijn juist die golven die het mysterieuze geluid voortbrengen. Omdat de zeespiegel voor de kust van Colombia en Venezuela als gevolg van de Rossby-golf varieert, kan het geluid volgens de wetenschappers eventuele overstromingen helpen voorspellen.

Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Geophysical Research Letters.

[University of Liverpool]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
33 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ger v.d. Wall
Ger v.d. Wall
6 jaren geleden

Geloven jullie nog in een Globe met allemaal satellieten? Hoogste tijd voor een update heren 😉

Walter
Walter
6 jaren geleden

Ger je ben een zwerver maar mocht je ooit geld hebben neem een lekkere reis op vakantie en kijk in het vliegtuig naar buiten je ziet de bolling van de aarde met eigen ogen ik wel teminste maar ik heb geen stront in me ogen.

Relscie
Relscie
6 jaren geleden

Ik sta voor alles open maar geloven dat er echt geen satellieten zijn? Zo had ik onlangs nog een discussie met een vriend die dat ook gelooft. Maar hij is een grote fan van Google Earth? En toch weigert hij te geloven dat veel info op Google Earth afkomstig zijn van satellieten? Dus het zijn allemaal luchtfoto’s en meer niet?
Wat is dan dat ‘sterachting ding’ dat telkens langs ‘vliegt’? Volgens mijn ogen (en met behulp van een telescoop) zie ik toch echt dat het een ‘satellietachting ding’ is. Mijn neef heeft een veel betere telescoop en bij hem kunnen we zelfs af en toe de vorm van ISS ruimtestation zien!
Na meerdere pogingen/uitnodigingen om mijn vriend mee te vragen om het ‘bewijs’ live te bekijken heeft heel ’toevallig’ nog steeds niet plaats gevonden..’Toevallig’ komt het hem telkens niet uit..haha. Slimme vent dat wel, maar ik denk dat hij wat tijd nodig heeft omdat hij al heel lang overtuigd is dat ze gewoonweg niet echt zijn. Tijd zal het leren…

speedmaster
speedmaster
6 jaren geleden

geluid dat het aards magnetisch veld beïnvloedt???
weer iets bijgeleerd!

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

33
0
We lezen graag je reactie!x