Natuur en Milieu

Caraïbische Zee maakt mysterieus geluid dat tot in de ruimte wordt ‘gehoord’

Help door deze informatie met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Caraïbische Zee maakt een mysterieus fluitend geluid. Het geluid, dat het magnetische veld van de aarde beïnvloedt, is niet hoorbaar voor mensen, maar kan wel door satellieten in de ruimte worden opgevangen.

Wetenschappers van de Universiteit van Liverpool stuitten op het geluid toen ze onderzoek deden naar golfstromen en luchtdruk. Het geluid blijkt afkomstig te zijn van de zeebodem.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
Rossby-wormgat

Chris Hughes en zijn team ontdekten onverklaarbare drukverschillen in de oceaan en besloten nader onderzoek te doen. Het team kwam tot de ontdekking dat het geluid wordt geproduceerd door een Rossby-golf, een grootschalige beweging in de oceaan die ontstaat als gevolg van het natuurlijk herstel van het Corioliseffect.

Het fluitende geluid ontstaat als een grote golf aan de westelijke grens van het oceaanbasin verdwijnt en vervolgens aan de oostelijke kant weer opduikt, wat de onderzoekers een ‘Rossby-wormgat’ noemen.

Voorspellen

Alleen golven die een bepaalde lengte hebben overleven het wormgat en het zijn juist die golven die het mysterieuze geluid voortbrengen. Omdat de zeespiegel voor de kust van Colombia en Venezuela als gevolg van de Rossby-golf varieert, kan het geluid volgens de wetenschappers eventuele overstromingen helpen voorspellen.

Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Geophysical Research Letters.

[University of Liverpool]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

33 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ger v.d. Wall
Ger v.d. Wall
7 jaren geleden

Geloven jullie nog in een Globe met allemaal satellieten? Hoogste tijd voor een update heren 😉

Walter
Walter
7 jaren geleden

Ger je ben een zwerver maar mocht je ooit geld hebben neem een lekkere reis op vakantie en kijk in het vliegtuig naar buiten je ziet de bolling van de aarde met eigen ogen ik wel teminste maar ik heb geen stront in me ogen.

Relscie
Relscie
7 jaren geleden

Ik sta voor alles open maar geloven dat er echt geen satellieten zijn? Zo had ik onlangs nog een discussie met een vriend die dat ook gelooft. Maar hij is een grote fan van Google Earth? En toch weigert hij te geloven dat veel info op Google Earth afkomstig zijn van satellieten? Dus het zijn allemaal luchtfoto’s en meer niet?
Wat is dan dat ‘sterachting ding’ dat telkens langs ‘vliegt’? Volgens mijn ogen (en met behulp van een telescoop) zie ik toch echt dat het een ‘satellietachting ding’ is. Mijn neef heeft een veel betere telescoop en bij hem kunnen we zelfs af en toe de vorm van ISS ruimtestation zien!
Na meerdere pogingen/uitnodigingen om mijn vriend mee te vragen om het ‘bewijs’ live te bekijken heeft heel ’toevallig’ nog steeds niet plaats gevonden..’Toevallig’ komt het hem telkens niet uit..haha. Slimme vent dat wel, maar ik denk dat hij wat tijd nodig heeft omdat hij al heel lang overtuigd is dat ze gewoonweg niet echt zijn. Tijd zal het leren…

speedmaster
speedmaster
7 jaren geleden

geluid dat het aards magnetisch veld beïnvloedt???
weer iets bijgeleerd!

Back to top button
33
0
We lezen graag je reactie!x