Homepagina » Gezondheid » Kunstmatige zoetstoffen als aspartaam kunnen suikerziekte veroorzaken
Kunstmatige zoetstoffen als aspartaam kunnen suikerziekte veroorzaken

Kunstmatige zoetstoffen als aspartaam kunnen suikerziekte veroorzaken

Kunstmatige zoetstoffen zijn toch niet zo onschuldig als door sommigen werd gedacht. Ze kunnen de suikerstofwisseling veranderen, waardoor suikerziekte kan ontstaan. Dat blijkt uit een studie van het Weizmann-instituut in Israël. De resultaten zijn verschenen in vakblad Nature. Kunstmatige zoetstoffen worden ter vervanging van suiker gebruikt. Ze geven lightdranken en zoetjes hun zoete smaak.

De wetenschappers voegden saccharine, sucralose en aspartaam toe aan het drinkwater van muizen. Andere muizen dronken suikerwater. Het bloedsuikergehalte van de muizen die kunstmatige zoetstoffen binnenkregen bleek hoger te zijn dan dat van muizen die water met suiker dronken. Dit wijst op een verminderde glucoseintolerantie, een voorbode van suikerziekte.

Volgens de onderzoekers heeft dit te maken met bacteriën in de darmen. Bij 400 mensen die werden onderzocht bleken de darmbacteriën van personen die kunstmatige zoetstoffen gebruikten te verschillen van de darmflora van mensen die geen kunstmatige zoetstoffen kregen.

De wetenschappers van het Weizmann-instituut gaven tot slot zeven vrijwilligers die normaal nooit zoetstoffen gebruikten een week lang kunstmatige zoetstoffen. Bij vier van de zeven werd een stijging van het bloedsuikergehalte geconstateerd. Verder onderzoek moet uitwijzen waarom sommigen wel gevoelig zijn voor dit effect van kunstmatige zoetstoffen en anderen niet.

Eerder onderzoek bij mensen wees al in dezelfde richting, al was toen nog niet duidelijk of het wel degelijk de kunstmatige zoetstoffen waren die invloed hadden op de bloedsuikerspiegel. “Zoetstoffen blijven in de darm en worden niet opgenomen door het bloed, dus niemand begreep hoe ze zouden kunnen ingrijpen in onze stofwisseling,” zei diabetoloog Luc Van Gaal. “Dit nieuwe onderzoek maakt dat elegant duidelijk.”

De uitkomsten van het onderzoek zijn in strijd met het voedingsadvies voor diabetici en mensen met overgewicht. Dit advies uit 2010 geeft juist aan dat mensen het best suiker door zoetstoffen kunnen vervangen.

[GVA]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Arnold schreef:

  Van aspartaam is al langer bekend dat het slecht is, zit o.a. in Cola-light. Zijn de steviazoetjes nu ook verdacht?

  7 likes
 • Silber eye schreef:

  Zo een muizenonderzoek is de meest simpele en goedkope onderzoek die je kan bedenken.

  Blijkt dus dat er helemaal geen onderzoek is geweest naar deze chemische stoffen of er is geknoeid
  met de uitkomsten, het zal het laatste wel zijn vermoed ik.
  Nu zou er een strafrechtelijk onderzoek moeten plaatsvinden, gaat natuurlijk ook niet gebeuren.

  Een ieder weldenkend en ontwikkeld mens zou moeten weten dat iets wat niet natuurlijk is altijd slecht is voor het menselijk lichaam, vooral bij grote hoeveelheden.

  Jammer er gaat jaarlijks tientallen miljoenen naar controlerende overheidsinstantie’s en deze gooien er aanwijsbaar met de pet na of zijn ook corrupt.

  4 likes
 • makropoelos schreef:

  Aspartaam is toch een verboden chemisch product? Maar in Equal wordt het nog steeds gebruikt. Kunststuk er worden miljarden verdient met aspartaam.

  Beste Arnold, stevia is een natuurlijk zoetmiddel van de steviaplant. Is in Nederland in verschuillende vormen verkrijgbaar.

  0 likes
 • Raytheo schreef:

  hmmm… titel moest eigenlijk luiden Kunstmatige zoetstoffen als aspartaam kunnen ONDERANDERE suikerziekte veroorzaken

  0 likes
 • x

  Check Also

  trump

  Trump doet wat niemand mogelijk achtte: 3 historische vredesdeals in 29 dagen

  Israël, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten ...

  artsen

  Waarom er minder patiënten sterven als artsen staken

  Er is onlangs een einde gemaakt aan ...

  >