Gezondheid

Kunstmatige zoetstoffen als aspartaam kunnen suikerziekte veroorzaken

Help mee door deze informatie met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Kunstmatige zoetstoffen zijn toch niet zo onschuldig als door sommigen werd gedacht. Ze kunnen de suikerstofwisseling veranderen, waardoor suikerziekte kan ontstaan. Dat blijkt uit een studie van het Weizmann-instituut in Israël. De resultaten zijn verschenen in vakblad Nature. Kunstmatige zoetstoffen worden ter vervanging van suiker gebruikt. Ze geven lightdranken en zoetjes hun zoete smaak.

De wetenschappers voegden saccharine, sucralose en aspartaam toe aan het drinkwater van muizen. Andere muizen dronken suikerwater. Het bloedsuikergehalte van de muizen die kunstmatige zoetstoffen binnenkregen bleek hoger te zijn dan dat van muizen die water met suiker dronken. Dit wijst op een verminderde glucoseintolerantie, een voorbode van suikerziekte.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Volgens de onderzoekers heeft dit te maken met bacteriën in de darmen. Bij 400 mensen die werden onderzocht bleken de darmbacteriën van personen die kunstmatige zoetstoffen gebruikten te verschillen van de darmflora van mensen die geen kunstmatige zoetstoffen kregen.

De wetenschappers van het Weizmann-instituut gaven tot slot zeven vrijwilligers die normaal nooit zoetstoffen gebruikten een week lang kunstmatige zoetstoffen. Bij vier van de zeven werd een stijging van het bloedsuikergehalte geconstateerd. Verder onderzoek moet uitwijzen waarom sommigen wel gevoelig zijn voor dit effect van kunstmatige zoetstoffen en anderen niet.

Eerder onderzoek bij mensen wees al in dezelfde richting, al was toen nog niet duidelijk of het wel degelijk de kunstmatige zoetstoffen waren die invloed hadden op de bloedsuikerspiegel. “Zoetstoffen blijven in de darm en worden niet opgenomen door het bloed, dus niemand begreep hoe ze zouden kunnen ingrijpen in onze stofwisseling,” zei diabetoloog Luc Van Gaal. “Dit nieuwe onderzoek maakt dat elegant duidelijk.”

De uitkomsten van het onderzoek zijn in strijd met het voedingsadvies voor diabetici en mensen met overgewicht. Dit advies uit 2010 geeft juist aan dat mensen het best suiker door zoetstoffen kunnen vervangen.

[GVA]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arnold
Arnold
9 jaren geleden

Van aspartaam is al langer bekend dat het slecht is, zit o.a. in Cola-light. Zijn de steviazoetjes nu ook verdacht?

Silber eye
Silber eye
9 jaren geleden

Zo een muizenonderzoek is de meest simpele en goedkope onderzoek die je kan bedenken.

Blijkt dus dat er helemaal geen onderzoek is geweest naar deze chemische stoffen of er is geknoeid
met de uitkomsten, het zal het laatste wel zijn vermoed ik.
Nu zou er een strafrechtelijk onderzoek moeten plaatsvinden, gaat natuurlijk ook niet gebeuren.

Een ieder weldenkend en ontwikkeld mens zou moeten weten dat iets wat niet natuurlijk is altijd slecht is voor het menselijk lichaam, vooral bij grote hoeveelheden.

Jammer er gaat jaarlijks tientallen miljoenen naar controlerende overheidsinstantie’s en deze gooien er aanwijsbaar met de pet na of zijn ook corrupt.

makropoelos
makropoelos
9 jaren geleden

Aspartaam is toch een verboden chemisch product? Maar in Equal wordt het nog steeds gebruikt. Kunststuk er worden miljarden verdient met aspartaam.

Beste Arnold, stevia is een natuurlijk zoetmiddel van de steviaplant. Is in Nederland in verschuillende vormen verkrijgbaar.

Raytheo
Raytheo
9 jaren geleden

hmmm… titel moest eigenlijk luiden Kunstmatige zoetstoffen als aspartaam kunnen ONDERANDERE suikerziekte veroorzaken

Back to top button
5
0
We lezen graag je reactie!x