Gezondheid

Broccoli mogelijk sleutel in strijd tegen artrose

Help mee door deze info met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Broccoli is mogelijk de sleutel tot het voorkomen of vertragen van artrose, zo blijkt uit nieuw onderzoek dat is gedaan door de Universiteit van East Anglia.

Uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat sulforafaan uit broccoli de vernietiging van kraakbeen in gewrichten tegengaat.

Muizen die voedsel kregen dat rijk was aan de antioxidant hadden minder last van beschadigd kraakbeen dan dieren die geen sulforafaan kregen.

Ontsteking

Het middel komt vrij bij het eten van kruisbloemige groenten zoals spruitjes en kool, maar met name broccoli. Eerder bleek al dat sulforafaan kanker bestrijdt en een ontstekingsremmende werking heeft.

De onderzoekers kwamen tot de ontdekking dat sulforafaan enzymen tegenhoudt die gewrichten beschadigen. Dit doet de stof door een molecuul te blokkeren dat ontsteking veroorzaakt. Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Arthritis & Rheumatism.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schat dat in Nederland tussen de 650.000 en 700.000 mensen aan artrose lijden. Naar verwachting neemt dit aantal tot 2040 met zo’n 50 procent toe. In Groot-Brittannië wordt gemiddeld iedere vier minuten een knie of heup vervangen als gevolg van artrose.

Superbroccoli

De aandoening is met name te wijten aan veroudering en obesitas. De onderzoekers kijken nu op kleine schaal of de gewrichten van artrosepatiënten die binnenkort geopereerd moeten worden verbetering laten zien als ze broccoli eten. Deze patiënten krijgen ‘superbroccoli’ die extra rijk is aan sulforafaan.

De studie is belangrijk omdat de onderzoekers aangeven hoe het dieet van invloed kan zijn op artrose. Als je weet welke stoffen artrose tegengaan kun je mensen adviseren wat ze zouden moeten eten om hun gewrichten te beschermen.

Bron: Uea.ac.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Vonzie
Vonzie
9 jaren geleden

Elke groente is wel ergens goed voor. Duh…

dymph
dymph
9 jaren geleden

Hoi ninefornews.nl tik eens in op google broccoli en monsanto pantent en ik denk dat je tekst wel bij gaat stellen. Voor iedere broccoli die je koopt gaat er geld naar monsanto

Zie hier

http://www.nujij.nl/algemeen/monsanto-krijgt-patent-op-broccoli.23897843.lynkx

en

https://www.google.nl/#psj=1&q=broccoli+monsanto+patent

Anke
Anke
9 jaren geleden

Dymph zegt nu precies wat nijn eerste gedachte was: promo voor Monsanto. Het geeft mij een heel vieze smaak in de mond dat er weer een of andere actie wordt ondernomen om ons maar aan het Monsanto-voer te krijgen.

Mojomirosa
Mojomirosa
9 jaren geleden

Hahaha, de “door de Europese mazen in de wet” goedgekeurde Monsanto Broccoli? Nee, dank je. Ik sterf liever gewoon. En tegen afbraak kraakbeen en botontkalking (of whatever) gewoon 2x in de week 5 km hardlopen. Moet jij eens opletten hoe dat werkt 🙂

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

18
0
We lezen graag je reactie!x