Universum

Buitenaards leven makkelijker te vinden bij stervende ster

Help mee door dit met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Zelfs rond stervende sterren kunnen bewoonbare planeten draaien. Leven op dergelijke planeten is binnen nu en tien jaar te detecteren.

Dat zeggen Amerikaanse en Israëlische wetenschappers op basis van nieuw onderzoek naar aardachtige planeten rond witte dwergsterren.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Wanneer een ster als de zon sterft, blijft een hete kern achter die ook wel een witte dwerg wordt genoemd. De gemiddelde witte dwerg is even groot als de aarde en koelt langzaam maar zeker af. Witte dwergen kunnen echter nog miljarden jaren voldoende warmte vasthouden om nabijgelegen werelden te verwarmen.

Transitmethode

Witte dwergen bevatten veel zware elementen wat kan betekenen dat rond een groot deel van deze sterren rotsachtige planeten draaien. Wetenschappers schatten dat een onderzoek naar de 500 dichtstbijzijnde witte dwergen één of meerdere bewoonbare aardes zal opleveren.

Ze stellen dat de transitmethode de beste techniek is om dergelijke planeten te vinden. Deze techniek is gebaseerd op het feit dat de planeet een deel van de ster afdekt als hij in zijn omloopbaan tussen ons en de ster komt te staan.

Op deze manier verandert de lichtintensiteit van de ster op een specifieke manier en kan men ook een berekening maken van de omloopsnelheid van de planeet. Met de transitmethode kan bovendien de atmosfeer van de exoplaneet worden bestudeerd.

James Webb-ruimtetelescoop

Sterrenkundigen kunnen vervolgens vaststellen of de atmosfeer van de planeet bijvoorbeeld waterdamp of zuurstof bevat. De James Webb-ruimtetelescoop, die aan het eind van dit decennium wordt gelanceerd, kan de atmosfeer van deze buitenaardse werelden in kaart brengen.

Uit eerder onderzoek bleek dat de dichtstbijzijnde bewoonbare planeet waarschijnlijk rond een rode dwergster draait. Een rode dwerg is kleiner en zwakker dan de zon, maar veel groter en helderder dan een witte dwerg, waardoor het zwakke signaal van de atmosfeer van naburige planeten in het niet valt bij de gloed van de ster.

Het onderzoek wordt gepubliceerd in de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Bron: Harvard.edu Foto: David A. Aguilar

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
stephan
stephan
11 jaren geleden

ik ben van mening dat buitenaardse zo ver zijn ge-evolueërd dat ze geen technologie meer gebruiken. en zo wel. toch zijn ze geestelijk veder als de mens ge-evolueërd en vandaar ruimte reizen door middel van de geest niet door middel van aparatuur..

Herman de Graaf
Herman de Graaf
11 jaren geleden

Kan het dichter bij huis ?
Dus gewoon aangeven dat extraterrestrials reeds vele jaren onder ons leven.
Dat moet de USA toch kunnen, lijkt me.
Dat scheelt weer een geldverslindend semi-militair project.

Jeroen
Jeroen
11 jaren geleden

[quote name=”stephan”]ik ben van mening dat buitenaardse zo ver zijn ge-evolueërd dat ze geen technologie meer gebruiken. en zo wel. toch zijn ze geestelijk veder als de mens ge-evolueërd en vandaar ruimte reizen door middel van de geest niet door middel van aparatuur..[/quote]
Je hebt gelijk..
Mensen zitten allemaal op tastbare technologie en tastbare wezens te wachten…
Maar een hoog ontwikkeld wezen heeft dit allang achter zich gelaten en zo vrij als een vogeltje met alle denkbare mogelijkheden..

meuron
meuron
11 jaren geleden

[quote name=”stephan”]ik ben van mening dat buitenaardse zo ver zijn ge-evolueërd dat ze geen technologie meer gebruiken. en zo wel. toch zijn ze geestelijk veder als de mens ge-evolueërd en vandaar ruimte reizen door middel van de geest niet door middel van aparatuur..[/quote]

Waarom gaat iedereen er altijd van uit dat buitenaards leven verder ontwikkeld is dan ons ras ? Voor hetzelfde geld zitten ze op andere planeten nog in hun “neandertalerfase” en zijn wij verder gevorderd dan “zij”. Misschien is het ultieme bewijs daarvan wel het feit dat we nog steeds geen echt contact hebben, al zullen velen het daarover wel niet met me eens zijn.

Back to top button
21
0
We lezen graag je reactie!x