Homepagina » Gezondheid » Zijn neonicotinoïden een gevaar voor de gezondheid?
Zijn neonicotinoïden een gevaar voor de gezondheid?

Zijn neonicotinoïden een gevaar voor de gezondheid?

Neonicotinoïden worden vooral in verband gebracht met de bijensterfte, maar in ons voedsel zitten ook residuen van deze bestrijdingsmiddelen.

We weten nog niet precies wat deze stoffen in ons lichaam doen. Kees Beaart stuurde een open brief aan de Tweede Kamer omdat de toegestane residuen van neonicotinoïden volgens hem een gevaar vormen voor de volksgezondheid.

Eind vorige maand werd in de Tweede Kamer een motie van de Partij voor de Dieren aangenomen waarin wordt aangedrongen op een moratorium op neonicotinoïden wegens het gevaar voor bijen. Fabrikanten van deze giffen zijn zoals begrijpelijk niet blij met deze ontwikkeling. Chemiereus Syngenta plaatste zelfs een paginagrote open brief in alle grote Nederlandse dagbladen aan de leden van de Twee Kamer om te wijzen op de onschadelijkheid van het middel.

Syngenta investeert evenals Monsanto, de Rockefeller Foundation en de Bill & Melinda Gates Foundation in de Svalbard Global Seed Vault, een gigantische bunker waar miljoenen zaden worden opgeslagen ‘met het oog op toekomstige catastrofes’. Ook Nederland heeft zaden ingeleverd.

Overbodig

Beaart hoopt dat de lobby van de chemie geen effect zal hebben op de Kamerleden. Het blijkt dat verschillende neonicotinoïden 5400 tot 7297 maal giftiger zijn voor bijen dan het inmiddels verboden middel DDT.

Maar wat is het effect van imidacloprid, thiacloprid, acetamiprid en thiamethoxan op de menselijke gezondheid? Met deze werkzame stoffen worden na toevoeging van allerlei andere geheime stoffen bestrijdingsmiddelen gemaakt.

Imidacloprid wordt veel op bessen, peulen en erwten gespoten. De stof hoopt zich op in lever en nieren. In Nederland zijn per februari dit jaar 38 bestrijdingsmiddelen met imidacloprid toegelaten door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Te denken valt aan Gazon Insect van farmareus Bayer, Pokon Mierenstop, HGX mierenlokdoos, Bayer Vliegensticker en Vapona Raamsticker.

Wie heel goed leest kan de naam van de werkzame stof op de verpakking lezen, maar veel gebruikers zien meestal alleen een groene, vriendelijk ogende verpakking. Beaart betoogt dat al deze middelen overbodig zijn en bovendien schadelijk voor de gezondheid van de gebruiker, zijn of haar naasten en het milieu.

In Nederland mogen zeven bestrijdingsmiddelen worden verkocht met als werkzame stof thiacloprid. De meeste middelen zijn voor professioneel gebruik, zoals Exemptor van Bayer. Op de verpakking moet de volgende waarschuwing worden vermeld:

R40: Carcinogene effecten zijn niet uitgesloten

Voor particulier gebruik, zoals in het geval van Calypso Vloeibaar, heeft de fabrikant bewust voor een kleine verpakking gekozen zodat de waarschuwing niet hoeft te worden vermeld. Thiacloprid hoopt zich ook op in nieren en lever.

In ons land is één middel toegelaten met als werkzame stof acetamiprid: Gazelle. Het Ctgb oordeelde dat de aard en de hoeveelheid van de werkzame stoffen en onzuiverheden in de werkzame stof en de hulpstoffen bij de toelating zijn bepaald. Deze stoffen worden zoals altijd geheim gehouden. Wie een bestrijdingsmiddel gebruikt mag niet weten welke stoffen er in het middel zitten. Acetamiprid hoopt zich vooral op in de nieren.

Onderzoek

In Nederland mogen 11 middelen worden gebruikt met als werkzame stof thiamethoxam. Syngenta heeft veel belang bij de verkoop van dit gif onder de merknamen Cruiser 350FS, Cruiser 70WS, Cruiser SB en Actara.

Bij voorbaat was al bekend hoe giftig het middel voor bijen is. Bij de toelating van Actara is bijvoorbeeld bepaald dat binnen drie maanden na gebruik van het middel geen voor bijen aantrekkelijke gewassen mogen worden verbouwd. Toch concludeerde het Ctgb dat het middel geen schadelijke uitwerking heeft op de gezondheid van de mens en het milieu.

Beaat concludeert dat het dringend gewenst is om zo spoedig mogelijk onderzoek te verrichten naar residuen van neonicotinoïden en overige bestrijdingsmiddelen in de mens. Toxicoloog Henk Tennekes sluit zich aan bij het betoog van Beaat. Hij pleit voor onderzoek naar de effecten van neonicotinoïden op het centrale zenuwstelsel en de hersenen.

Bron: Vara.nl

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

25 reacties

 1. Lekker boeiend, tegenwoordig is alles slecht voor je gezondheid.

  0 likes
 2. Het is naïef om te denken dat een mens geen gevolgen zou merken van dit middel, als je ziet waar een bij precies aan sterft. Lees vooral dat een plant volledig giftig wordt. Met andere woorden: het gif zit in de HELE appel.

  Op de website van de Bijenstichting is deze info te vinden:

  “Genoemde bestrijdingsmiddelen, die opgenomen worden door de gehele plant zodat de totale plant giftig wordt, zorgen bij bijen en hommels als deze in contact komen met stuifmeel van de plant, voor desoriëntatie met als gevolg dat zij hun volken niet meer terug kunnen vinden.”

  Bron: http://www.bijenlint.nl/nieuws/imidacloprid-en-andere-bestrijdingsmiddelen-steeds-vaker-aangetroffen-in-noord-hollandse-wateren

  0 likes
 3. ze mogen van mij wel degene,n die dit soort stoffen op de markt toelaten ! het deze mensen ingeven zodra zij hun eten geleverd krijgen een beetje van dit spul er op wat zullen ze dit lekker gaan vinden na drie maanden !

  0 likes
 4. De mens heeft de Wereld en alles wat erop leeft vergiftigd en blijf gewoon doorgaan met dit. De mens is echt een ziek wezen. Sorry mensen… maar t schiet gewoon niet op met ons.

  0 likes
 5. De mens kan er wel tegen hoor! Sterker als ratten en minstens zo bestendig als de kakkerlak. Het zal wel wennen toch? Die dorre oersaaie va natuur ontdane planeet die straks bediend word door robotjes. Ach het zal wel wennen allemaal. Wat is gif tenslotte? De natuur moet zich maar aanpassen verdorie!

  0 likes
 6. [quote name=”Knn”]Lekker boeiend, tegenwoordig is alles slecht voor je gezondheid.[/quote]
  Dit is jezelf zwak maken en typisch een voorkeur voor zelfdestructie door onwetendheid.

  0 likes
 7. [quote name=”Jolanda”]De mens kan er wel tegen hoor! Sterker als ratten en minstens zo bestendig als de kakkerlak. Het zal wel wennen toch? Die dorre oersaaie va natuur ontdane planeet die straks bediend word door robotjes. Ach het zal wel wennen allemaal. Wat is gif tenslotte? De natuur moet zich maar aanpassen verdorie![/quote]

  Iemand die ook wel eens op deze site is zou zeggen KIELHALEN die flauwe gifmengers

  0 likes
 8. wat moet al dat gif in ons eten?
  hoe krankzinnig zijn die lui?
  zou geld het enige zijn waar ze om geven of willen ze ons uitroeien?
  zolang de eu en de landen dit goed keuren blijft het in ons eten zitten.
  ik hoop dat diegeen die dit flikken een vreselijke ziekte krijgen en persoonlijk door mij toegewenst.

  0 likes
 9. [quote name=”M”]De mens heeft de Wereld en alles wat erop leeft vergiftigd en blijf gewoon doorgaan met dit. De mens is echt een ziek wezen. Sorry mensen… maar t schiet gewoon niet op met ons.[/quote]

  Door een virus is de mens ziek,moet ervan uit gaan wie dit virus met opzet heeft verspreiden

  0 likes
 10. De chemie giganten hebben het voor het zeggen, dus zal onze regering dit echt niet allemaal verbieden.
  Bayer heeft al mensen van universiteit Wageningen gekocht en die zullen blijven zeggen dat het niet schadelijk is.
  De ene wetenschapper tegenover de andere.

  0 likes
 11. Beluister het programma van Casa Luna dat hier aandacht aan bsteedde:

  https://bijenstichting.wordpress.com/2011/02/20/casa-luna-over-bijensterfte/

  0 likes
 12. Als ik mensen zeg dat bio fruit beter is omdat er (ervanuitgaande) geen gif op en in zit zeggen ze, Ja maar ik was mn appel altijd even, of jaa maar ik eet de schil niet.

  Dan moet ik altijd lachen, want het is net als bij een mensen/dieren huis, als je er wat op spuit of smeert dan absorbeert je huid het, oftewel het wordt opgenomen in je hele systeem, dus ook zonder huid/schil eet je gif.

  Ik weet niet of we nu nog wel alles kunnen vertrouwen nu de schandalen uit de doofpot komen maar ik weet wel dat alles wat ik bio koop vele malen lekkerder is dan de reguliere gifbende.

  Gister brocolie op wat bij een spaanse bio teler vandaan kwam, HEERLIJKE brocolie moet je nu eens zo’n zielig struikje bij de Albert heijn halen, blehh

  V/d zomer zelf zoveel mogelijk proberen te kweken, want dat scheelt geld en geeft garantie !

  0 likes
 13. Ik vraag mij nog steeds af waar al die stoffen voor nodig zijn. Bestrijdingsmiddelen hoezo. De wereld bestaat al ik niet hoeveel jaar. En alles regelde zichzelf. Het wordt met die rotzooi alleen maar slechter. En met onderzoeken wordt ook heel veel gerotzooit. Ik snap ook niet dat de regering al dat soort dingen toestaat. Hoe kan iemand die er niet voor heeft gestudeerd, bepalen dat het wordt goedgekeurd. Als de fabriek zelf met het onderzoek komt dan weet je vooraf al wel dat het niet deugd. Wij van WC eend adviseren WC eend. Ja Ja. Afschaffen die bestrijdingsmiddelen. Het groeit zonder ook heel goed. en wat maakt het nu uit of er een klein gaatje in een appel zit of een plekje op de tomaat. Ik denk dat je een slakje opeet die in de sla zit gezonder is dan al die bestrijdingsmiddelen die erin zitten.
  Bovendien als je wat eet waar iets opzit waarvan zeg maar verkeerde bacteriën in zitten die eventueel schadelijk kunnen zijn, goed is voor je afweer systeem. Je wordt er alleen maar sterker van.

  0 likes
 14. [quote name=”Knn”]Lekker boeiend, tegenwoordig is alles slecht voor je gezondheid.[/quote] tJa We leven in een wegwerpmaatschappij op een wegwerpwereld en wij zijn gedegradeerd tot een wegwerp mens, dus als je jong ben en/of kinderen heb, jammer dan.
  Mijn tijd zal het wel duren!

  0 likes
 15. [quote name=”leenvr”][quote name=”Knn”]Lekker boeiend, tegenwoordig is alles slecht voor je gezondheid.[/quote] tJa We leven in een wegwerpmaatschappij op een wegwerpwereld en wij zijn gedegradeerd tot een wegwerp mens, dus als je jong ben en/of kinderen heb, jammer dan.
  Mijn tijd zal het wel duren![/quote]
  Jammer ? nee wij MOETEN hier wat aan doen voor die kinderen ! Niet zo aan je zelf denken graag .

  0 likes
 16. Vaak weet ik niet wat ik met dit soort berichtgevingen aan moet. Is het allemaal waar wat men zegt en schrijft? Ik weet het nog zo net niet.Straling, chemtrails, uitlaatgassen, belastende E nummers, chemicaliën die ook in cosmetica producten en kleding zitten, combinatie van eiwitten en koolhydraten, en ik vergeet er vast nog een aantal. Het schijnt ons allemaal de nek om te draaien. Een ding weet ik wel, het geeft mij een overdosis bezorgdheid en angst als ik me er in verdiep. ‘Is dan niets meer goed?’ Eigenlijk kan ik me dit niet voorstellen. Het bejaardentehuis zit vol van mensen die ver de leeftijd van 90 zijn gepasseerd. Mensen die zich helemaal niet bezig houden met dit soort onderwerpen. Mensen die geestelijk heel vitaal zijn, lichamelijk sterk zijn voor hun leeftijd. Komt het door hun positieve geestkracht? Dit vraag ik mezelf wel eens af en nu ook weer bij het lezen van dit artikel. Ik verdiep me er niet volledig in want mezelf kennende gaat mijn bezorgdheid zodanig toenemen dat dit omslaat in angst. En is het niet dat angst ons juist ziek maakt????? Dan maar mijn kop in het zand……..

  0 likes
 17. [quote name=”Cathy”][quote name=”leenvr”][quote name=”Knn”]Lekker boeiend, tegenwoordig is alles slecht voor je gezondheid.[/quote] tJa We leven in een wegwerpmaatschappij op een wegwerpwereld en wij zijn gedegradeerd tot een wegwerp mens, dus als je jong ben en/of kinderen heb, jammer dan.
  Mijn tijd zal het wel duren![/quote]
  Jammer ? nee wij MOETEN hier wat aan doen voor die kinderen ! Niet zo aan je zelf denken graag .[/quote] tJa Ik denk al tientallen jaren aan andere mensen en weet je wat ik straks krijg, Tandenborstel controle. Dus het wordt tijd dat de jongeren eens aan hun eigen en mijn toekomst gaan denken 🙂

  0 likes
 18. [quote name=”Cathy”][quote name=”leenvr”][quote name=”Knn”]Lekker boeiend, tegenwoordig is alles slecht voor je gezondheid.[/quote] tJa We leven in een wegwerpmaatschappij op een wegwerpwereld en wij zijn gedegradeerd tot een wegwerp mens, dus als je jong ben en/of kinderen heb, jammer dan.
  Mijn tijd zal het wel duren![/quote]
  Jammer ? nee wij MOETEN hier wat aan doen voor die kinderen ! Niet zo aan je zelf denken graag .[/quote]

  Ja klopt overal zit gif in.
  zelfs in de bio winkel koop je dingen met evenveel gif als in reguliere supermarkt.

  0 likes
 19. [quote name=”Monique”]Vaak weet ik niet wat ik met dit soort berichtgevingen aan moet. Is het allemaal waar wat men zegt en schrijft? Ik weet het nog zo net niet.Straling, chemtrails, uitlaatgassen, belastende E nummers, chemicaliën die ook in cosmetica producten en kleding zitten, combinatie van eiwitten en koolhydraten, en ik vergeet er vast nog een aantal. Het schijnt ons allemaal de nek om te draaien. Een ding weet ik wel, het geeft mij een overdosis bezorgdheid en angst als ik me er in verdiep. ‘Is dan niets meer goed?’ Eigenlijk kan ik me dit niet voorstellen. Het bejaardentehuis zit vol van mensen die ver de leeftijd van 90 zijn gepasseerd. Mensen die zich helemaal niet bezig houden met dit soort onderwerpen. Mensen die geestelijk heel vitaal zijn, lichamelijk sterk zijn voor hun leeftijd. Komt het door hun positieve geestkracht? Dit vraag ik mezelf wel eens af en nu ook weer bij het lezen van dit artikel. Ik verdiep me er niet volledig in want mezelf kennende gaat mijn bezorgdheid zodanig toenemen dat dit omslaat in angst. En is het niet dat angst ons juist ziek maakt????? Dan maar mijn kop in het zand……..[/quote]

  Wat jij doet is ook wat het grote publiek nog steeds doet en ook wat een psygoloog al eens vertelde..dat het voor ons mensen zo angstaanjagend is om de “waarheid”te geloven omdat die dan vaak zo bedreigend voor ons bestaan is.Dus dan maar kop in het zand. Gelukkig hebben we tegenwoordig internet…in iedergeval een medium waar de waarheid verteld KAN worden en het aan de mensen laat om er wat mee te doen. En JA op dit moment komt er zo veel vuil naar boven…dat het voor velen als TE bedreigend wordt gezien en dan word afgedaan ach het zal wel niet waar zijn…maar als je eerlijk bent dan weet je dat veel van de beschreven ellende helemaal waar is. Voor alles wat met de banken de media en de pharmacie heeft te maken …omdat de belangen daar zo groot zijn..(lees geldelijk gewin en macht)

  0 likes
 20. [quote name=”leenvr”][quote name=”Cathy”][quote name=”leenvr”][quote name=”Knn”]Lekker boeiend, tegenwoordig is alles slecht voor je gezondheid.[/quote] tJa We leven in een wegwerpmaatschappij op een wegwerpwereld en wij zijn gedegradeerd tot een wegwerp mens, dus als je jong ben en/of kinderen heb, jammer dan.
  Mijn tijd zal het wel duren![/quote]
  Jammer ? nee wij MOETEN hier wat aan doen voor die kinderen ! Niet zo aan je zelf denken graag .[/quote] tJa Ik denk al tientallen jaren aan andere mensen en weet je wat ik straks krijg, Tandenborstel controle. Dus het wordt tijd dat de jongeren eens aan hun eigen en mijn toekomst gaan denken :)[/quote]
  Wat zegt u eerst zeg je het zal mijn tijd zijn …Maar je heb altijd mensen geholpen hhmmm .Begrijp ik even niet kan aan mij liggen ?

  0 likes
 21. #19 persoonlijk plaats ik mezelf niet in de grote groep. Hou me meer dan 30 jaar bezig met vitaal of fataal voedsel maar ben ook enigszins sceptisch over alle info die loskomt. 30 jaar geleden mocht er bijv absoluut niet in dezelfde week bietjes met spinazie gegeten worden. Nu adviseren ze zelfs deze twee in een combi gerecht te maken, schijnt goed te zijn voor ons lichaam. Dan krab ik opnieuw achter mijn oren.

  0 likes
 22. [quote name=”Aardebewoner”][quote name=”Jolanda”]De mens kan er wel tegen hoor! Sterker als ratten en minstens zo bestendig als de kakkerlak. Het zal wel wennen toch? Die dorre oersaaie va natuur ontdane planeet die straks bediend word door robotjes. Ach het zal wel wennen allemaal. Wat is gif tenslotte? De natuur moet zich maar aanpassen verdorie![/quote]

  Iemand die ook wel eens op deze site is zou zeggen KIELHALEN die flauwe gifmengers[/quote]

  haha kielhaal bif 🙂
  ik denk dat ze ondertussen mee lezen en de zweet druppels op hun voorhoofd lopen… Ze gaan allemaal bekennen, anders worden ze gekielhaald 🙂

  0 likes
 23. [quote name=”Monique”]#19 persoonlijk plaats ik mezelf niet in de grote groep. Hou me meer dan 30 jaar bezig met vitaal of fataal voedsel maar ben ook enigszins sceptisch over alle info die loskomt. 30 jaar geleden mocht er bijv absoluut niet in dezelfde week bietjes met spinazie gegeten worden. Nu adviseren ze zelfs deze twee in een combi gerecht te maken, schijnt goed te zijn voor ons lichaam. Dan krab ik opnieuw achter mijn oren.[/quote]

  Je moet gewoon doen waar jij je goed bij voelt, de een slaapt 5u per dag en de ander 8u.
  De een eet graag 3x per week bloemkool de ander 1x in de twee weken.

  Ieder mens is uniek, dus geen mens kan zich gaan voeden volgens een rooster of aanbevolen diversiteit.

  0 likes
 24. Op de site http://www.weetwatjeeet.nl kun je precies zien welke bestrijdingsmiddelen aangetroffen zijn op groenten en fruit bij verschillende winkelketens.
  Biologisch eten lijkt de enige oplossing te zijn. Jammer dat het zo duur is, vaak 2 tot 4 keer duurder dan het reguliere eten. Ik baal er toch wel van om iedere dag een landbouwgif cocktail te eten.

  Eten is natuurlijk maar een ding, het volgende is met een mondkapje op over straat lopen in een stralingsvrij pak :o)

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

internist

Internist deelt belangrijke informatie over coronavaccin: ‘Dit beangstigt me’

Internist Carrie Madej doet naar eigen zeggen ...

vaccinatiepaspoort

Nederlandse huisarts pleit voor vaccinatiepaspoort: ‘Enge dingen’

Recentelijk zei miljardair Bill Gates op microblogsite ...