Gezondheid

Zijn neonicotinoïden een gevaar voor de gezondheid?

Help mee door dit met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Neonicotinoïden worden vooral in verband gebracht met de bijensterfte, maar in ons voedsel zitten ook residuen van deze bestrijdingsmiddelen.

We weten nog niet precies wat deze stoffen in ons lichaam doen. Kees Beaart stuurde een open brief aan de Tweede Kamer omdat de toegestane residuen van neonicotinoïden volgens hem een gevaar vormen voor de volksgezondheid.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Eind vorige maand werd in de Tweede Kamer een motie van de Partij voor de Dieren aangenomen waarin wordt aangedrongen op een moratorium op neonicotinoïden wegens het gevaar voor bijen. Fabrikanten van deze giffen zijn zoals begrijpelijk niet blij met deze ontwikkeling. Chemiereus Syngenta plaatste zelfs een paginagrote open brief in alle grote Nederlandse dagbladen aan de leden van de Twee Kamer om te wijzen op de onschadelijkheid van het middel.

Syngenta investeert evenals Monsanto, de Rockefeller Foundation en de Bill & Melinda Gates Foundation in de Svalbard Global Seed Vault, een gigantische bunker waar miljoenen zaden worden opgeslagen ‘met het oog op toekomstige catastrofes’. Ook Nederland heeft zaden ingeleverd.

Overbodig

Beaart hoopt dat de lobby van de chemie geen effect zal hebben op de Kamerleden. Het blijkt dat verschillende neonicotinoïden 5400 tot 7297 maal giftiger zijn voor bijen dan het inmiddels verboden middel DDT.

Maar wat is het effect van imidacloprid, thiacloprid, acetamiprid en thiamethoxan op de menselijke gezondheid? Met deze werkzame stoffen worden na toevoeging van allerlei andere geheime stoffen bestrijdingsmiddelen gemaakt.

Imidacloprid wordt veel op bessen, peulen en erwten gespoten. De stof hoopt zich op in lever en nieren. In Nederland zijn per februari dit jaar 38 bestrijdingsmiddelen met imidacloprid toegelaten door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Te denken valt aan Gazon Insect van farmareus Bayer, Pokon Mierenstop, HGX mierenlokdoos, Bayer Vliegensticker en Vapona Raamsticker.

Wie heel goed leest kan de naam van de werkzame stof op de verpakking lezen, maar veel gebruikers zien meestal alleen een groene, vriendelijk ogende verpakking. Beaart betoogt dat al deze middelen overbodig zijn en bovendien schadelijk voor de gezondheid van de gebruiker, zijn of haar naasten en het milieu.

In Nederland mogen zeven bestrijdingsmiddelen worden verkocht met als werkzame stof thiacloprid. De meeste middelen zijn voor professioneel gebruik, zoals Exemptor van Bayer. Op de verpakking moet de volgende waarschuwing worden vermeld:

R40: Carcinogene effecten zijn niet uitgesloten

Voor particulier gebruik, zoals in het geval van Calypso Vloeibaar, heeft de fabrikant bewust voor een kleine verpakking gekozen zodat de waarschuwing niet hoeft te worden vermeld. Thiacloprid hoopt zich ook op in nieren en lever.

In ons land is één middel toegelaten met als werkzame stof acetamiprid: Gazelle. Het Ctgb oordeelde dat de aard en de hoeveelheid van de werkzame stoffen en onzuiverheden in de werkzame stof en de hulpstoffen bij de toelating zijn bepaald. Deze stoffen worden zoals altijd geheim gehouden. Wie een bestrijdingsmiddel gebruikt mag niet weten welke stoffen er in het middel zitten. Acetamiprid hoopt zich vooral op in de nieren.

Onderzoek

In Nederland mogen 11 middelen worden gebruikt met als werkzame stof thiamethoxam. Syngenta heeft veel belang bij de verkoop van dit gif onder de merknamen Cruiser 350FS, Cruiser 70WS, Cruiser SB en Actara.

Bij voorbaat was al bekend hoe giftig het middel voor bijen is. Bij de toelating van Actara is bijvoorbeeld bepaald dat binnen drie maanden na gebruik van het middel geen voor bijen aantrekkelijke gewassen mogen worden verbouwd. Toch concludeerde het Ctgb dat het middel geen schadelijke uitwerking heeft op de gezondheid van de mens en het milieu.

Beaat concludeert dat het dringend gewenst is om zo spoedig mogelijk onderzoek te verrichten naar residuen van neonicotinoïden en overige bestrijdingsmiddelen in de mens. Toxicoloog Henk Tennekes sluit zich aan bij het betoog van Beaat. Hij pleit voor onderzoek naar de effecten van neonicotinoïden op het centrale zenuwstelsel en de hersenen.

Bron: Vara.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Knn
Knn
11 jaren geleden

Lekker boeiend, tegenwoordig is alles slecht voor je gezondheid.

Lilian
Lilian
11 jaren geleden

Het is naïef om te denken dat een mens geen gevolgen zou merken van dit middel, als je ziet waar een bij precies aan sterft. Lees vooral dat een plant volledig giftig wordt. Met andere woorden: het gif zit in de HELE appel.

Op de website van de Bijenstichting is deze info te vinden:

“Genoemde bestrijdingsmiddelen, die opgenomen worden door de gehele plant zodat de totale plant giftig wordt, zorgen bij bijen en hommels als deze in contact komen met stuifmeel van de plant, voor desoriëntatie met als gevolg dat zij hun volken niet meer terug kunnen vinden.”

Bron: http://www.bijenlint.nl/nieuws/imidacloprid-en-andere-bestrijdingsmiddelen-steeds-vaker-aangetroffen-in-noord-hollandse-wateren

garriet60
garriet60
11 jaren geleden

ze mogen van mij wel degene,n die dit soort stoffen op de markt toelaten ! het deze mensen ingeven zodra zij hun eten geleverd krijgen een beetje van dit spul er op wat zullen ze dit lekker gaan vinden na drie maanden !

M
M
11 jaren geleden

De mens heeft de Wereld en alles wat erop leeft vergiftigd en blijf gewoon doorgaan met dit. De mens is echt een ziek wezen. Sorry mensen… maar t schiet gewoon niet op met ons.

Back to top button
25
0
We lezen graag je reactie!x