Homepagina » Buitenland » ‘Buitensporige aanval’: niet te geloven wat ze met deze Australische journalisten hebben gedaan
'Buitensporige aanval': niet te geloven wat ze met deze Australische journalisten hebben gedaan
Foto: John Hewat of Canberra Australia Wikimedia Commons

‘Buitensporige aanval’: niet te geloven wat ze met deze Australische journalisten hebben gedaan

De Australische politie is binnengevallen in de kantoren van nationale nieuwszender ABC in Sydney nadat de zender in 2017 verhalen publiceerde over moorden die de Australische speciale militaire eenheden hadden gepleegd in Afghanistan.

Het artikel beschrijft op basis van gelekte militaire documenten hoe speciale eenheden in Afghanistan clandestiene missies uitvoerden, waarbij onder meer kinderen en ongewapende mannen zijn gedood.

De incidenten werden onder het tapijt geveegd.

In het huiszoekingsbevel werden drie journalisten bij naam genoemd.

Bezorgdheid

Algemeen directeur David Anderson zei dat de raid een ‘legitieme bezorgdheid oproept over de persvrijheid en degelijk openbaar onderzoek naar nationale veiligheid en defensiezaken’.

De Australische federale politie (AFP) zei in een verklaring dat de bevelen zijn uitgevaardigd na ‘beschuldigingen van het publiceren van geheim materiaal’.

De politie deed ook een inval bij journaliste Annika Smethurst van News Corp Australia, die artikelen had geschreven over de plannen van de Australische regering om spionageagentschappen meer macht te geven.

Geheime wetsvoorstellen

Smethurst had onder meer geschreven over geheime wetsvoorstellen in de eindfase die de Australische inlichtingendiensten burgers laten bespioneren.

Volgens de Australische journalistenvereniging was de inval een ‘buitensporige aanval op de persvrijheid die journalisten bestraft die berichten over legitieme nieuwsverhalen die duidelijk belang hebben voor het grote publiek’.

Bekijk ook het onderstaand filmpje:

[Belga, Villamedia]


Vond je dit artikel goed? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

6 reacties

 1. Zeer verontrustende berichten!
  Net als bij Assange gaan de klokkenluiders voor de bijl en mogen de oorlogsmisdadigers gewoon hun gang gaan, zogenaamd in het landsbelang. Ja dat kennen we ondertussen: het landsbelang is er om hun eigen misdaden te verhullen. Smeerlappen. Bah!
  Waar blijven nu die grote groep regeringsleiders die na de aanslag op Charly Hebdo, massaal opkwamen voor : DE VRIJHEID van MENINGSUITING ???

  6 likes
 2. :adrianus-johannes.

  ja leuk de sprongen van de kat(het systeem wat wereldwijd het zelfde is) worden steeds vreemder.. hier kan je er vanuit gaan dat deze in het nauw begint te komen.. begrijpelijk als er geheime en jou rechten verduisterende wetten worden gemaakt in het geniep en onbegrijpelijk voor mensen die normaal doen..
  fijn dat alles sneller onder de pet vandaan komt dan zij gebruikelijk (70 jaar 4000weken) laten komen.. maakt dit dat er steeds meer ontoelaatbare rechten schendingen door het systeem zichtbaar worden en de foute mensen(natuurlijk-persoon) die garant staan voor deze schendingen ik mijn visie is niet het systeem slecht maar in ergere maten de mensen(natuurlijk-persoon) die hun macht willekeurig gebruiken naar vaak eigen belang van hun groep, club, vereniging en dergelijke..
  daarmee bedoel ik mensen(natuurlijk-persoon) die anderen laten werken voor minder dan dat zij zelf verdienen..
  daarnaast door hun vele verdiensten ook nog eens heeeeel weinig belasting betalen.. terwijl jij en ik de minder verdiende juist veeeeel belasting betalen..
  waarvan, ik zo ik hier boven lees vreselijke dingen mee betaalt worden.. en dat dan weer in het belang van de veel verdieners..

  5 likes
 3. Denk dat de reden om de boel in de doofpot te houden meer ligt bij: internationale drugshandel.(volgens mij de enige reden van deze oorlog).
  Bij ons zitten er bij de top/politiek ook mensen die in drugshandel verwikkeld zijn.
  Men doet alles om het systeem draaiende te houden.(geld moet blijven rollen/zwart geld komt weer terug en is eigenlijk nu best goed om een economie draaiende te houden) Ook slechte dingen worden dus toegestaan denk ik.

  1 likes
 4. De militaire macht voert oorlog in het buitenland en de politie macht voert oorlog in eigen land tegen eigen bevolking. Als de politie eens wist wie en wat ze beschermen dan zouden er wel eens heel wat emmers vol gekotst kunnen worden.

  1 likes
 5. Hans van der Veen

  Tjonge, dit lijkt een regelrecht scenario uit de Netflix serie Secret City, wat zich afspeelt in Canberra Australië…

  0 likes
 6. De Neoliberale Technocratische Fascisten hebben hun zinnen nu op Nieuw Zeeland gezet, en zullen nu hun onzinnige mind-control schuldgevoel gedreven zelf corrigerende slavernij indoctrinatie ten volle los laten over het vrijzinnige en vrijhartige volkje daar… binnen een decennia zal Nieuw Zeeland eruit gaan zien als San Francisco.

  Het enige wat dit proces kan voorkomen is een abrupte grass-roots oprijzen van het volk die de touwtjes snel terug in handen neemt en de staats media zwaar bestraft voor hun manipulaties en de samenzwerende die dit allemaal ten uitvoering aan het brengen zijn te arresteren voor landveraad aan antinationale Ideologie, vervolgens verbannen uit het land en deporteren naar een derde wereld land van eigen keuze!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

regering

‘Regering, RIVM en media moeten vervolgd worden voor dood door schuld’

Eén van de meest opvallende zaken in ...

coronavirus

Coronavirus gemaakt door mensen? Australische wetenschappers doen ‘verrassende ontdekking’

Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat 15 ...