Homepagina » Binnenland » Dit doen goede doelen met jouw geld: ze zitten in peperdure panden op toplocaties
Dit doen goede doelen met jouw geld: ze zitten in peperdure panden op toplocaties

Dit doen goede doelen met jouw geld: ze zitten in peperdure panden op toplocaties

Het is bekend dat niet alle goede doelen hun geld even nuttig besteden. Een aantal maken het wel heel bont. Een kwart van alle grote doelen heeft een kantoor op een dure locatie.

Milieuorganisatie Greenpeace spant de kroon met een kantoorpand aan het IJ in Amsterdam. De kosten voor de huur bedragen bijna een half miljoen per jaar. Het pand is bovendien voor ruim twee ton verbouwd.

Naast Greenpeace zijn er nog een aantal andere goede doelen die met donateursgeld smijten om op een toplocatie te kunnen zitten. Het Aids Fonds betaalt ruim 230.000 euro voor de huur van twee panden aan de Keizersgracht en Herengracht in Amsterdam. Tel daar nog eens 134.000 euro bij voor energie, schoonmaak en beveiliging.

Het kan ook anders

Ook Plan Nederland, Human Rights Watch, Amnesty International en het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn veel kwijt aan huur omdat ze per se op een toplocatie willen zitten. Het Prins Bernhard Cultuurfonds betaalt ruim twee ton aan huur voor een pand aan de Herengracht in Amsterdam.

War Child laat zien dat het ook anders kan. Dit goede doel huist in een pand boven de Albert Heijn in Amsterdam-Zuidoost. De huurkosten bedragen 127.000 euro per jaar. Bovendien wordt de bewaking van het pand gesponsord.

Van geen kwaad bewust

“Ongepast,” oordeelde hoogleraar filantropie van de Vrije Universiteit Amsterdam Theo Schuyt. Hij vindt dat fondsen die afhankelijk zijn van donateurs zich ernstig moeten afvragen of het wel nodig is om op zo’n toplocatie te zitten.

De goede doelen zijn zich zelf van geen kwaad bewust en zeggen dat een representatief kantoor nodig is voor succesvolle fondsenwerving. Vind jij het ook ongepast dat goede doelen in peperdure panden op toplocaties zitten? Deel dit artikel dan met je vrienden op Facebook.

[AD]


Vond je deze informatie leuk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

halsema

‘Halsema zet links boven de wet en dat is corrupt. Ze moet aftreden’

In Amsterdam waren vandaag duizenden mensen op ...

dodenherdenking

Dodenherdenking 4 mei: Hoe Rutte al jarenlang ‘nazi-moordenaars beschermt’

De Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam ...