
Een nieuwe conceptwet geeft de politie ruime bevoegdheden om in te breken in computers, meldt het AD. Volgens privacyorganisatie Bits of Freedom gaat het om de meest vergaande wet ter wereld op dit gebied. Er wordt dan ook erg kritisch op het voorstel gereageerd. “De aanslagen in Parijs worden gebruikt om een politiestaat in te voeren,” klinkt het.
“Een overheid die mag inbreken in systemen en computers om zo aan informatie te komen, begeeft zich op glad ijs,” zegt Lotte de Bruijn, voorzitter van branchevereniging Nederland ICT. “Stel dat de politie het recht zou hebben om zich zonder toestemming toegang te verschaffen tot woningen, zouden we dat accepteren? Ook al zouden ze daarmee verdachte buren kunnen afluisteren? Ik denk het niet.”
Ongekend veel bevoegdheden
Het draait allemaal om de wet Computercriminaliteit III, waar sinds 2013 aan wordt gewerkt. De conceptwet maakt het voor de politie mogelijk om in computers van onschuldige derden in te breken om zo bij een verdachte uit te komen.
De conceptwet geeft de politie ongekend veel bevoegdheden. Ze mag stiekem inbreken in computers en gegevens kopiëren, toevoegen en wissen. Ook mag de politie meekijken met webcams, afluisteren via de microfoon van een computer en live meekijken met wat iemand typt.
Politiestaat
“Het is absoluut ongepast dat de minister van Veiligheid en Justitie de aanslagen in Parijs gebruikt voor het doordrukken van zijn wetsvoorstel,” aldus Rejo Zenger van Bits of Freedom. “De minister wil al lang de bevoegdheden van de politie uitbreiden.”
Bas Filippini, voorzitter van Privacy First, gaat nog een stap verder: “In plaats van dat politie- en inlichtingendiensten zich schamen dat ze de daders van de aanslagen niet beter in beeld hadden, stelt Nederland voor om 16 miljoen burgers onder de knoet te houden. Een politiestaat, daar moeten we niet naartoe willen.”
[AD]
Ik heb het al eerder pogen te zeggen, dat je smart-phone en pc echt niet bedoeld zijn om het jouw of mij zo verschrikkelijk naar de zin te maken. We hebben ze gewoon een mandaat gegeven en daar hebben ze echt niet een Parijs voor nodig. Ik heb een lap-top, maar zal de dag koesteren dat ik ‘m van 8 hoog naar beneden kan gooien. Heb geen smart-phone en als ik een foto wil maken, dan pak ik een camera. Een telefoon is om mee te bellen!!
Big brother…. jij en ik.
Zoals Benjamin Franklin ooit zei: ‘Zij die een fundamentele vrijheid opgeven voor meer tijdelijke veiligheid verdienen noch vrijheid noch veiligheid.’
Voor iedereen die wil reageren met “dat roep ik al jaren” en “niemand luisterde naar me toen ik…”
Dan had uit je stoel moeten komen en de straat op gaan, vanuit je veilige woonkamer dit soort spreuken scanderen op het internet komt me werkelijk mijn neus uit. Ook dat is overigens een niet meer geheel veilige (laat staan anonieme) manier van reageren geworden blijkt uit dit stuk van het AD.
Overigens: http://www.meervrijheid.nl/index.php?pagina=1338
Is het niet zo dat alle hierboven beschreven mogelijkheden nu al benut worden? Dat het nu alleen nog legaal gemaakt moet worden?
Duidelijk