Homepagina » Natuur en Milieu » Als CO2 de oorzaak van de opwarming is, zou de temperatuur geleidelijk moeten stijgen, maar dat gebeurt niet. Lees dit interessante gesprek
Als CO2 de oorzaak van de opwarming is, zou de temperatuur geleidelijk moeten stijgen, maar dat gebeurt niet. Lees dit interessante gesprek

Als CO2 de oorzaak van de opwarming is, zou de temperatuur geleidelijk moeten stijgen, maar dat gebeurt niet. Lees dit interessante gesprek

Onlangs gingen op de Radboud Universiteit in Nijmegen twee sceptische lezers van het RD in gesprek met een klimaatwetenschapper.

Eén van de sceptici, oud-wetenschappelijk medewerker van de Wageningen University Wim Eradus, stelde tijdens het gesprek dat de impact van de mens op de klimaatopwarming maar heel betrekkelijk is.

“Een belangrijke rol is volgens mij weggelegd voor natuurlijke verschijnselen en met name de invloed van de zon,” zei hij.

Bewolking

“De hoeveelheid zonnevlekken zorgt voor een variabel magnetisch veld om de aarde, waardoor er meer of minder kosmische straling onze atmosfeer kan binnendringen,” vervolgde hij.

Nu zijn er opmerkelijk weinig zonnevlekken, wat wolkvorming zou stimuleren en dus weleens voor een nieuwe afkoeling zou kunnen zorgen, aldus Eradus.

Hij wees erop dat deze theorie van de Deense hoogleraar Henrik Svensmark komt.

Verder speelt bewolking een belangrijke rol voor de temperatuur op aarde, benadrukte Eradus.

Luchtstromingen

De tweede scepticus, amateurweerkundige Bennie Bouwhuis, zei: “Als CO2 de oorzaak van de opwarming is, zou de temperatuur geleidelijk moeten stijgen, maar dat gebeurt niet.”

Hij merkte op dat de temperatuur rond 1990 opeens 1,3 graad werd opgetild, iets wat ook wel de ‘klimaatsprong’ wordt genoemd.

In die periode blijken de luchtstromingen plotseling te zijn veranderd.

“De abrupte temperatuurstijging komt in ieder geval niet door een geleidelijke stijging van het CO2-gehalte in de atmosfeer,” stelt Bouwhuis, die negen miljoen kranten uit de periode van 1650 tot en met 2017 onderzocht.

Positief effect

Eradus zei verder dat meer CO2 een positief effect is dat soms wordt gebagatelliseerd.

Hierdoor groeien planten beter en vergroent de aarde. “Dat kun je duidelijk zien met satellieten,” klonk het.

Lees hier het hele gesprek.

[RD]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Jantje schreef:

  Ik heb be dat India en China gezamenlijk meer bomen aanplanten dan er in de oerwouden wordt gekapt.
  Tevens worden de randen van de Sahara steeds groener.

  5 likes
  • Elise schreef:

   Dus is er wel degelijk een verandering aan de gang. Vraag blijft: is het een natuurlijke verandering of heeft het met geoengeneering te maken. Is geoengeneering een antwoordt op het fenomeen dat het lentepunt verandert?
   Zolang we niet alle inns en outs krijgen te horen, dan is elke discussie nietszeggend.
   Wat ik graag wil weten: waarom moet de mens wereldwijd met elkaar in verbinding staan via technologie? Wat doet het hele netwerk van wifi boven ons? Wat voor een functie heeft het echt? Zowel voor de natuur als mens.
   Ik zie wifi(toevoegende frequenties) als luchtvervuiling. Het verandert de natuurlijke energieën. Hier wordt vrijwel nooit in het openbaar over gesproken. Dit valt wel degelijk onder milieuvervuiling. Dus heel dat hypocriet gedoe over klimaat/milieu/mens moet stoppen. Kinderen een schuldgevoel/angst aanpraten lijkt me ook niet verstandig.
   Het moet open en eerlijk besproken worden. Doen we dit niet, dan gaan we er zelf aan. oa door verkeerde beslissingen.

   6 likes
 • Marieke schreef:

  “The Cloud Mystery” een mooie documentaire waarin Henrik Svensmark ook het bewijs voor zijn theorie levert.

  0 likes
 • x

  Check Also

  troonrede

  Troonrede: ‘Koning slaat op elk gebied de plank mis’

  Dinsdag sprak koning Willem-Alexander de troonrede uit. ...

  timmermans

  Europees klimaatactieplan: ‘De stoppen in het hoofd van Timmermans zijn nu echt doorgeslagen’

  Terwijl de meeste landen nog worstelen met ...

  >