Gezondheid

Consumentengroep waarschuwt tegen sucralose

Help door deze info met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Sucralose kan een gevaar vormen voor de gezondheid. Er is meer onderzoek nodig om te kunnen bepalen of de kunstmatige zoetstof veilig is.

Dat zegt de Amerikaanse consumentengroep Center for Science in the Public Interest (CSPI). De voedselwaakhond stelt dat voorzichtigheid geboden is bij de consumptie van sucralose.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

De kunstmatige zoetstof, die wordt vervaardigd door een gecontroleerde chlorering van sacharose, werd in 1976 ontdekt door onderzoekers van de Britse suikerfabrikant Tate & Lyle Ltd. De zoetstof werd ontwikkeld door een onderdeel van de Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson.

Aspartaam

Het CSPI trok aan de bel nadat uit een nieuwe Italiaanse studie was gebleken dat sucralose leukemie veroorzaakt bij muizen. De studie is nog niet gepubliceerd en wordt eerst beoordeeld door andere wetenschappers.

Het CSPI raadt mensen aan om kunstmatige zoetstoffen als sacharine (E954), aspartaam (E951) en acesulfaam-K (E950) te vermijden.

Kunstmatige zoetstoffen zijn controversieel. Hoewel ze worden toegevoegd aan veel lightproducten, blijkt uit verschillende studies dat er risico’s kleven aan de consumptie van de additieven. Deze onderzoeken zijn echter gedaan naar dieren. Het is nog onduidelijk welke effecten kunstmatige zoetstoffen op de lange termijn hebben bij mensen.

Cafeïne

Om de risico’s van suiker en kunstmatige zoetstoffen te vermijden adviseert het CSPI om water, sodawater of sodawater met fruitsap of ongezoete ijsthee te drinken.

Het CSPI plaatst kunstmatige zoetstoffen overigens in dezelfde categorie als cafeïne. “Cafeïne houdt veel mensen uit hun slaap, maakt mensen onrustig en beïnvloedt de calciumstofwisseling,” aldus de organisatie.

Bron: Livescience.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Mojomirosa
Mojomirosa
11 jaren geleden

Ik verheugde me een jaar of 1,5 of 2 op Stevia, het betere suiker wat dan in de supermarkt te koop aangeboden zou worden. Maar ik schrok me rot toen ik de prijs bij de Ab (Albert Heijn) zag op zo’n doosje!

realitycheck
realitycheck
11 jaren geleden

Stevia is idd duur maarrrr .. je hebt er zo weinig van nodig dat het niet zo heel veel uitmaakt qua prijs. Daarnaast praat je wel over je gezondheid en mogelijk dus je eigen zorgrisico…

fox
fox
11 jaren geleden

[quote name=”realitycheck”]Stevia is idd duur maarrrr .. je hebt er zo weinig van nodig dat het niet zo heel veel uitmaakt qua prijs. Daarnaast praat je wel over je gezondheid en mogelijk dus je eigen zorgrisico…[/quote]
Nha laatst gehaald maar bitter joh ik heb nog steeds gewone suiker er bij nodig.

redice
redice
11 jaren geleden

in zowat alles zit tegenwoordig een kunstmatige zoetstof, en je moet al goed zoeken om het tussen de ingrediënten terug te vinden door de kleine letters..
mogelijks deze generatie op zen zestigste allemaal kanker, moeten ze minder pensioenen uitbetalen???

Back to top button
27
0
We lezen graag je reactie!x