Homepagina » Gezondheid » Consumentengroep waarschuwt tegen sucralose
Consumentengroep waarschuwt tegen sucralose

Consumentengroep waarschuwt tegen sucralose

Sucralose kan een gevaar vormen voor de gezondheid. Er is meer onderzoek nodig om te kunnen bepalen of de kunstmatige zoetstof veilig is.

Dat zegt de Amerikaanse consumentengroep Center for Science in the Public Interest (CSPI). De voedselwaakhond stelt dat voorzichtigheid geboden is bij de consumptie van sucralose.

De kunstmatige zoetstof, die wordt vervaardigd door een gecontroleerde chlorering van sacharose, werd in 1976 ontdekt door onderzoekers van de Britse suikerfabrikant Tate & Lyle Ltd. De zoetstof werd ontwikkeld door een onderdeel van de Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson.

Aspartaam

Het CSPI trok aan de bel nadat uit een nieuwe Italiaanse studie was gebleken dat sucralose leukemie veroorzaakt bij muizen. De studie is nog niet gepubliceerd en wordt eerst beoordeeld door andere wetenschappers.

Het CSPI raadt mensen aan om kunstmatige zoetstoffen als sacharine (E954), aspartaam (E951) en acesulfaam-K (E950) te vermijden.

Kunstmatige zoetstoffen zijn controversieel. Hoewel ze worden toegevoegd aan veel lightproducten, blijkt uit verschillende studies dat er risico’s kleven aan de consumptie van de additieven. Deze onderzoeken zijn echter gedaan naar dieren. Het is nog onduidelijk welke effecten kunstmatige zoetstoffen op de lange termijn hebben bij mensen.

Cafeïne

Om de risico’s van suiker en kunstmatige zoetstoffen te vermijden adviseert het CSPI om water, sodawater of sodawater met fruitsap of ongezoete ijsthee te drinken.

Het CSPI plaatst kunstmatige zoetstoffen overigens in dezelfde categorie als cafeïne. “Cafeïne houdt veel mensen uit hun slaap, maakt mensen onrustig en beïnvloedt de calciumstofwisseling,” aldus de organisatie.

Bron: Livescience.com

Gerelateerd:

 Vond je dit waardevol? Deel het dan met iedereen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

27 reacties

 1. #1 Mojomirosa 13-06-2013 13:57
  Wat zit er nu echt in die potjes zoetstof? Afbeelding van de Steviaplant op het etiket (leuk)doch het gerommel met ons voedsel maakt mij wantrouwig.

  1 likes
 2. mojomirosa,

  Geen stevia bij AH want dat is nep ga naar de natuurwinkel daar is de4 echte stevia !

  1 likes
 3. Kokosbloesemsuiker is heel lekker en heeft een zeer lage glycemische waarde!

  1 likes
 4. Ik verheugde me een jaar of 1,5 of 2 op Stevia, het betere suiker wat dan in de supermarkt te koop aangeboden zou worden. Maar ik schrok me rot toen ik de prijs bij de Ab (Albert Heijn) zag op zo’n doosje!

  0 likes
 5. Stevia is idd duur maarrrr .. je hebt er zo weinig van nodig dat het niet zo heel veel uitmaakt qua prijs. Daarnaast praat je wel over je gezondheid en mogelijk dus je eigen zorgrisico…

  0 likes
 6. [quote name=”realitycheck”]Stevia is idd duur maarrrr .. je hebt er zo weinig van nodig dat het niet zo heel veel uitmaakt qua prijs. Daarnaast praat je wel over je gezondheid en mogelijk dus je eigen zorgrisico…[/quote]
  Nha laatst gehaald maar bitter joh ik heb nog steeds gewone suiker er bij nodig.

  0 likes
 7. in zowat alles zit tegenwoordig een kunstmatige zoetstof, en je moet al goed zoeken om het tussen de ingrediënten terug te vinden door de kleine letters..
  mogelijks deze generatie op zen zestigste allemaal kanker, moeten ze minder pensioenen uitbetalen???

  0 likes
 8. Ik gebruik al meer dan een jaar tot volle tevredenheid Stevia van Süssli(Aldi).

  0 likes
 9. Ik had ook stevia gekocht en het beviel prima gebruikte maar weinig in de koffie en thee, niks mis mee. Maar na een een paar dagen begon ik zélf zoet te smaken. Het komt letterlijk door de huid heen. Ben best een zoet meisje, maar dit was te veel van het goede. Nu staat het in het keukenkastje te wachten voor de liefhebber, dan maar zonder suiker.

  0 likes
 10. [quote name=”realitycheck”]Stevia is idd duur maarrrr .. je hebt er zo weinig van nodig dat het niet zo heel veel uitmaakt qua prijs. Daarnaast praat je wel over je gezondheid en mogelijk dus je eigen zorgrisico…[/quote]

  Dat kan wel zo zijn maar ik vind dat iedereen dat moet kunnen kopen.Ook Jan met de korte achternaam.

  0 likes
 11. [quote name=”Plien”]#1 Mojomirosa 13-06-2013 13:57
  Wat zit er nu echt in die potjes zoetstof? Afbeelding van de Steviaplant op het etiket (leuk)doch het gerommel met ons voedsel maakt mij wantrouwig.[/quote]

  Tja, je moet je toch ergens op baseren hè. Douwe Egberts doet naast Stevia ook die andere troep erbij dus wat voor nut heeft het? Ik drink inmiddels mijn kopje thee zonder suiker, zucht.

  0 likes
 12. days of our lives

  Stevia? Ik dacht dat men hier zo tegen e-nummers was?

  E960 = Stevia.

  0 likes
 13. Ik snap niet dat mensen Stevia bitter vinden..heb er geen last van. In het begin een beetje maar je raakt eraan gewend en dan is het gewoon normaal zoetig. En helaas ben ik er geen zoet meisje van geworden dat het door mijn huis komt 😛
  En inderdaad…de stevia uit de supermarkten is niet de zuivere Stevia. Die is nog steeds aangevuld met rotzooi.

  0 likes
 14. [quote name=”Odette”]Ik had ook stevia gekocht en het beviel prima gebruikte maar weinig in de koffie en thee, niks mis mee. Maar na een een paar dagen begon ik zélf zoet te smaken. Het komt letterlijk door de huid heen. Ben best een zoet meisje, maar dit was te veel van het goede. Nu staat het in het keukenkastje te wachten voor de liefhebber, dan maar zonder suiker.[/quote]

  Leuke opmerking hahaha! 😛

  0 likes
 15. je hebt stevia die eruit zien als gewone suikerklontjes en dan wat kleiner. Die zijn dus ook gebleekt en dat vertrouw ik dus ook niet. Ik heb ze het liefste gewoon in hun Eigen kleur groen dus en ben blij dat ik ze ook in mijn tuin heb en zo weet wat ik eet.

  0 likes
 16. Stevia gekocht bij de Aldi. Je moet wel 10 eetlepeltjes gebruiken voordat de thee zoet wordt. De fabrikanten hebben dat natuurproduct verkracht.

  0 likes
 17. [quote name=”Pietje Puk”]Stevia gekocht bij de Aldi. Je moet wel 10 eetlepeltjes gebruiken voordat de thee zoet wordt. De fabrikanten hebben dat natuurproduct verkracht.[/quote]

  stevia smaakt bitter net zoals aspartaam Stevia zou overigens wel vele malen zoeter zijn dan gewone suiker , zodat je er niet zoveel van nodig zou hebben.
  Daar ik het gewoonweg smerig vind door de bittersmaak als aspartaam vind ik het geen goed vervangend middel voor gewone suiker en zeker niet voor aspartaam wat ook smerig is, ronduit smerig bitter en wat schiet je er dan mee op om weer zo’n bitter ”suiker” in je koffie te doen ?
  Troep is het !

  0 likes
 18. [quote name=”pietje”]mojomirosa,

  Geen stevia bij AH want dat is nep ga naar de natuurwinkel daar is de4 echte stevia ![/quote]
  Bij de albert heyn is inderdaad de stevia in een pot gemengd met gewone suiker of suiker type dus niet puur stevia. tja wat schiet je daarnu mee op ? IK heb spijt dat ik de pot kocht en de kleine zoetjes tabletten in die groene wit doosjes.

  0 likes
 19. [quote name=”days of our lives”]Stevia? Ik dacht dat men hier zo tegen e-nummers was?

  E960 = Stevia.[/quote]
  E nummers is niet erg het is gewoon een aanduiding van een bep stof.

  0 likes
 20. deze zoet stoven zit niet alleen in de light ze zitten en nog veel meer producten zat laats op de aanmaaklimo te kijken en wat zag ik jaja zelf daar zit het in alleen de rosacea niet alle ander wel ik kijk nu eerst op de verpakking wat er in zit voor ik het koop en zoek op als ik niet weet wat het is hier geen rommel in huis

  0 likes
 21. days of our lives

  [quote name=”T.R.Hunter”][quote name=”days of our lives”]Stevia? Ik dacht dat men hier zo tegen e-nummers was?

  E960 = Stevia.[/quote]
  E nummers is niet erg het is gewoon een aanduiding van een bep stof.[/quote]

  Dat heb ik herhaaldelijk aangegeven hier. Maar dan word ik bijna gezien als een medewerker van Monsanto.

  E-nummers zijn gewoon stofjes of delen van een plant. En e-nummers zijn volgens sommigen hier per definitie fout. Stevia is nummer 960 en is dus ook fout. Dat botst en dat was mijn punt.

  0 likes
 22. [quote name=”tammy”]deze zoet stoven zit niet alleen in de light ze zitten en nog veel meer producten zat laats op de aanmaaklimo te kijken en wat zag ik jaja zelf daar zit het in alleen de rosacea niet alle ander wel ik kijk nu eerst op de verpakking wat er in zit voor ik het koop en zoek op als ik niet weet wat het is hier geen rommel in huis[/quote]
  Je zult wel Roosvicee bedoelen. Rosacea is de latijnse naam voor de Rozen familie !

  0 likes
 23. [quote name=”days of our lives”][quote name=”T.R.Hunter”][quote name=”days of our lives”]Stevia? Ik dacht dat men hier zo tegen e-nummers was?

  E960 = Stevia.[/quote]
  E nummers is niet erg het is gewoon een aanduiding van een bep stof.[/quote]

  Dat heb ik herhaaldelijk aangegeven hier. Maar dan word ik bijna gezien als een medewerker van Monsanto.

  E-nummers zijn gewoon stofjes of delen van een plant. En e-nummers zijn volgens sommigen hier per definitie fout. Stevia is nummer 960 en is dus ook fout. Dat botst en dat was mijn punt.[/quote]
  Niet alle E-nummers zijn per definitie fout. Je hebt rode (slecht), oranje (twijfelachtig), groen (goed). Stevia rebaudiana, oftewel honingkruid, is nu verkrijgbaar in bijna elk tuincentrum.
  Er zijn legio websites om je te vertellen wat een goed of slecht E-nummer is, dus geen paniek, eerst onderzoek plegen. Succes.

  0 likes
 24. Stevia rebaudiana, oftewel honingkruid, is nu verkrijgbaar in bijna elk tuincentrum.
  Er zijn legio websites om je te vertellen wat een goed of slecht E-nummer is, dus geen paniek, eerst onderzoek plegen. Succes.[/quote]

  Ik denk dat je vrij weinig hebt aan een stevia plantje, of moet ik blaadjes in mijn koffie roeren ?

  0 likes
 25. Wil je geen stevia, gebruik dan Xylitol poeder.

  0 likes
 26. de stevia die in winkels wordt aangeboden is mogelijks nog giftiger dan gewone suiker, niet te vertrouwen.
  best kan je de plant gewoon zelf kweken of zoeten met honing van de imker!!!

  0 likes
 27. [quote name=”T.R.Hunter”]Stevia rebaudiana, oftewel honingkruid, is nu verkrijgbaar in bijna elk tuincentrum.
  Er zijn legio websites om je te vertellen wat een goed of slecht E-nummer is, dus geen paniek, eerst onderzoek plegen. Succes.[/quote]

  Ik denk dat je vrij weinig hebt aan een stevia plantje, of moet ik blaadjes in mijn koffie roeren ?[/quote]
  Wees experimenteel zou ik zeggen, zo zijn de beste ideeën ontstaan!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Welke wonderlijke dingen heeft jouw gids je te vertellen?

Voordat ik je vertel over de wonderlijke ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

5G

5G veroorzaakt coronavirus? Deze theorie gaat viraal op WhatsApp

Een theorie die stelt dat 5G de ...

5g

Zuster op Britse radio: ‘Uitrol 5G gelinkt aan corona-uitbraak’. Radiozender krijgt tik op vingers

Britse media kunnen bestraft worden als zij ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 9 april
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.