Stop de Wapenhandel voert campagne tegen de deelname van 15 Nederlandse bedrijven volgende maand aan de IDEX-defensiebeurs in de Verenigde Arabische Emiraten.
De actiegroep hoopt de bedrijven er door een grote handtekeningenactie en politieke druk van te weerhouden naar de beurs te gaan. Verder wil Stop de Wapenhandel dat de wapenexport naar het Midden-Oosten wordt stopgezet.
Volgens de organisatie nemen ongeveer 15 Nederlandse bedrijven deel aan de wapenbeurs in Abu Dhabi, waaronder Thales Nederland en TNO Defensie. Ook de Nederlandse minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert, zal op de beurs aanwezig zijn. De bedrijvenmissie wordt gesteund door de Nederlandse overheid.
De wapenbeurs is de grootste van het Midden-Oosten en één van de grootste ter wereld. Er worden ruim 80.000 bezoekers verwacht, vooral uit het Midden-Oosten, Azië en Afrika. De Nederlandse wapenexport naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika bedroeg volgens Stop de Wapenhandel over de periode 2004-2013 1,3 miljard euro.
Tijdens de Arabische Lente in 2011 lag de export van Nederlandse wapens naar het gebied stevig onder vuur, nadat was gebleken dat in Bahrein en Egypte Nederlandse pantservoertuigen waren ingezet om de burgeropstanden neer te slaan.
De regering beloofde een strenger beleid te voeren, maar in 2013 verstrekte Nederland exportvergunningen voor wapenleveranties ter waarde van 116,6 miljoen euro aan het Midden-Oosten en Noord-Afrika.
Stop de Wapenhandel vindt de wapenverkopen aan het Midden-Oosten en de deelname aan de wapenbeurs onverantwoord. Het gebied is een aantrekkelijke markt voor wie het niet te nauw neemt met mensenrechten en democratie. Ook de steun vanuit Saoedi-Arabië en Qatar aan extremistische islamitische groeperingen, inclusief het doorleveren van wapens, vormt nauwelijks een beletsel.
[FD]
Geen complottheorie: we moeten in 2030 verplicht onze eiwitconsumptie voor de helft uit planten halen
15 tot 20 procent van de bevolking is hoogsensitief
Reiner Fuellmich legt uit: hoe globalisten de coronapandemie 10 jaar lang hebben gepland
Niet eerder was het in juli in Groenland zo koud. Is global warming pure onzin?
Foto uit crisisjaren leidt tot geruchten over tijdreizen
Weet jij wat je eet? Producten met het grootste gezondheidsrisico
Maya-tijdperk eindigt niet feestelijk voor Maya’s
Waarom houdt het WEF overal ter wereld archeologische opgravingen tegen?
CERN heeft aanwijzingen voor ‘deeltje dat sleutel kan zijn tot andere dimensies’