Buitenland

Wapenleveranties aan foute vrienden: 15 Nederlandse bedrijven naar wapenbeurs in Midden-Oosten

Help mee door deze info met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Stop de Wapenhandel voert campagne tegen de deelname van 15 Nederlandse bedrijven volgende maand aan de IDEX-defensiebeurs in de Verenigde Arabische Emiraten.

De actiegroep hoopt de bedrijven er door een grote handtekeningenactie en politieke druk van te weerhouden naar de beurs te gaan. Verder wil Stop de Wapenhandel dat de wapenexport naar het Midden-Oosten wordt stopgezet.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Volgens de organisatie nemen ongeveer 15 Nederlandse bedrijven deel aan de wapenbeurs in Abu Dhabi, waaronder Thales Nederland en TNO Defensie. Ook de Nederlandse minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert, zal op de beurs aanwezig zijn. De bedrijvenmissie wordt gesteund door de Nederlandse overheid.

De wapenbeurs is de grootste van het Midden-Oosten en één van de grootste ter wereld. Er worden ruim 80.000 bezoekers verwacht, vooral uit het Midden-Oosten, Azië en Afrika. De Nederlandse wapenexport naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika bedroeg volgens Stop de Wapenhandel over de periode 2004-2013 1,3 miljard euro.

Tijdens de Arabische Lente in 2011 lag de export van Nederlandse wapens naar het gebied stevig onder vuur, nadat was gebleken dat in Bahrein en Egypte Nederlandse pantservoertuigen waren ingezet om de burgeropstanden neer te slaan.

De regering beloofde een strenger beleid te voeren, maar in 2013 verstrekte Nederland exportvergunningen voor wapenleveranties ter waarde van 116,6 miljoen euro aan het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Stop de Wapenhandel vindt de wapenverkopen aan het Midden-Oosten en de deelname aan de wapenbeurs onverantwoord. Het gebied is een aantrekkelijke markt voor wie het niet te nauw neemt met mensenrechten en democratie. Ook de steun vanuit Saoedi-Arabië en Qatar aan extremistische islamitische groeperingen, inclusief het doorleveren van wapens, vormt nauwelijks een beletsel.

[FD]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Henk
Henk
9 jaren geleden

Om je have te beschermen mag je hier geen wapen(s) in je bezit hebben!
Makkelijk om met twee maten te meten, de politiek staat het toe om elders gewoon hun ‘oorlogje’ te spelen.
116 miljoen het is me nogal wat.

ferrimassi
ferrimassi
9 jaren geleden

Deze wapens zullen in toekomst op ons gericht zijn.. het meest moderne wapentuig verkopen aan salafistische olieboeren die geen enkel probleem hebben deze tegen de eigen bevolking in te zetten of door te spelen aan terroristische organisaties. Hennis plassert weet de impotentie van de nederlandse staat prima te projecteren.. Genoeg filmpjes uit Syrie waar deze wapens al te zien zijn. Maar als het wat maar werkgelegenheid en nederlandse bedrijvigheid schept mogen er best wat mensen voor sterven kennelijk. En defensie loopt voorop. Met zulke vrienden ben je geen vijanden nodig. Maar vooral blijven stemmen op deze verraders.. ziek.

Sunshine
Sunshine
9 jaren geleden

Als er geld verdient zou worden met oorlogen zouden er al lang geen oorlogen meer zijn.

Overheden en bedrijven doen er alles aan om burgers te manipuleren. Hun beelden voor te schotelen via TV, verhalen in de kranten (want dán is het waar! Nietwaar?) enz. enz.
Alles om ons te laten zien, horen en geloven wat zíj willen dat wij zien, horen en geloven. Alles om ‘ingrijpen’ ergens anders in de wereld te rechtvaardigen en onze steun te krijgen. Want wij zien toch zeker ook wel dat dat hoognodig is want die engerds overweg onderdrukken hun bevolking, verjagen bepaalde groepen en vul maar aan.

Er is echter 1 steengoed boek wat iedereen snel uit de droom helpt. The Economic Hitman van John Perkins. Zou een verplicht boek op scholen moeten zijn. Maar aangezien de jeugd dan met de waarheid opgroeid is die kans niet zo heel groot.
Daarom maar hopen dat zo veel mogelijk volwassenen het lezen zodat zij hun kinderen kunnen vertellen hoe het echt zit.

Alle overheden zijn zo hypocriet zoals dit artikel mooi duidelijk maakt.

Kalki
Kalki
9 jaren geleden

‘ Aliens ‘ zijn voorstanders van een grootschalige ontwapening op aarde; wanneer ‘ Aliens ‘ massaal landen op onze planet, dan komen ze hier vrede brengen en zijn wapens overbodig. Mensen zijn bang voor deze ‘ Buitenaardse Vredesmisssie ‘ en vallen de buitenaardsen liever aan.

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x