Homepagina » Financieel » ‘Basisinkomen moet ingevoerd’
Basisinkomen moet ingevoerd

‘Basisinkomen moet ingevoerd’

Het basisinkomen is een geboorterecht, dat in de grondwet vastgelegd zou moeten worden. Als iedereen gelijk geboren wordt, delen we ook gelijk in de bronnen van de natuur. Dat stelt voorzitter van de Vereniging Basisinkomen Ad Planken.

Hij vindt het onzin dat het onbetaalbaar zou zijn om elk individu een basisinkomen te bieden van ongeveer 1200 euro.

Uit talloze rekenmodellen blijkt volgens Planken dat het basisinkomen 24 miljard euro per jaar kost. Wat is dat in vergelijking met de staatsschuld of de miljarden aan belastingontduiking en fraude?

Onrechtvaardig

Econoom Aldert Boonen van FNV Bondgenoten vindt het onrechtvaardig om iedereen jaarlijks een kleine 14.000 euro netto te geven. Wie gaat dat betalen, als je iedereen te pas en te onpas geld geeft, vraagt hij zich af.

Volgens Boonen kost het basisinkomen de staat jaarlijks grofweg 240 miljard euro. Meer dan zorg, onderwijs, veiligheid, wegen en ontwikkelingssamenwerking bij elkaar.

“Waarom zou je nog gaan werken? Niet voor het inkomen. Werk moet lonen,” zegt Boonen. “Ja, allerlei leuke en creatieve dingen doen, maar wie maakt er schoon, werkt er in de fabriek? En hoe komt de overheid aan geld voor de politieagent of de onderwijzer?”

Onethisch

Boonen is er wel voor om het inkomen niet te belasten tot 20.000 euro, met daarboven een vlaktaks en een toptarief. Dan kun je volgens hem ook de zorgtoeslag, huursubsidie en hypotheekrenteaftrek afschaffen.

Als het basisinkomen zou worden ingevoerd komen veel uitkeringen te vervallen en dat scheelt veel geld en rompslomp, aldus Planken. Hij vindt betalen voor arbeid onethisch. Basisinkomen zorgt voor een loskoppeling van inkomen en arbeid. Dan kun je kiezen voor iets waar je je ziel en zaligheid in legt.

“Natuurlijk wordt er dan nog schoongemaakt. Iedereen wil wat doen, met mensen te maken hebben,” zegt hij. “Het biedt bestaanszekerheid. Het bestrijdt ook criminaliteit. Jongeren kunnen langer leren en er is minder reden tot afgunst.”

Lees de stelling op Fnvbondgenoten.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
91 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
biko steve
biko steve
7 jaren geleden

“Natuurlijk wordt er dan nog schoongemaakt. Iedereen wil wat doen, met mensen te maken hebben”

Uhm, naïef en onrealistisch.
1001 redenen waarom dit nooit zal gebeuren en nooit zou kunnen werken… ja in een ideale wereld, maar daar leven we niet in helaas.

Red Skywalker
Red Skywalker
7 jaren geleden

Eens, maar kost dat nu 24 of 240 miljard op jaarbasis?
Zouden mensen dan helemaal niets meer doen?
Denk het niet, na een paar weken komen de muren op hen af. En degenen die gewend zijn wc’s schoon te maken (zoals ik ook heb gedaan) zijn best bereid om dat nog steeds te doen om wat leuke extra’s te bekostigen.

hetzalwel
hetzalwel
7 jaren geleden

als iedereen een basis inkomen zal hebben zal dan niet een brood 20 euro of meer gaan kosten? ze halen het toch, of het nu uit lengte of breedte komt. het enige wat zou helpen is de banken uit hun macht positie zetten er zijn genoeg mensen die weten hoe het wel sociaal en humaner kan.maar zolang wij als koeien gemolken worden en blijven slapen gehypnotiseerd door media en weet ik veel wat, blijven we klootjes folk.

maria zanders
maria zanders
7 jaren geleden

Go jammer als ik op tweet klik staat er zoveel letters min. kans is daardoor kleiner dat mensen retweeten.

Lowietje
Lowietje
7 jaren geleden

Boonen weet niet waar hij over praat…

kim
kim
7 jaren geleden

Men is zó gewend om afgeknepen te worden dat een basisinkomen van 1200= gewoon schrikken is, hahahah.Zie het voor me;wát jullie ons betalen? Nee hê ík moet betalen toch? please?! Moet niet gekker worden.Ik zeg betalen TERUG die hap die ons al decennialang is afgejat door de neus geboord en waar we niks voor terugkrijgen ja bv stomme hogesnelheidssporen/treinen die na een debacle van 600 miljoen weer van de baan is en vele andere miljardenkostende over de balkprojecten en bonussen van corrupte figuren..

biko steve
biko steve
7 jaren geleden

[quote name=”Red Skywalker”]Eens, maar kost dat nu 24 of 240 miljard op jaarbasis?
Zouden mensen dan helemaal niets meer doen?
Denk het niet, na een paar weken komen de muren op hen af. En degenen die gewend zijn wc’s schoon te maken (zoals ik ook heb gedaan) zijn best bereid om dat nog steeds te doen om wat leuke extra’s te bekostigen.[/quote]

De muren op hen af? zal wel meevallen, als je 1200 E te besteden hebt per maand kan je genoeg dingen doen die niets met werk te maken hebben om te voorkomen dat de muren op je afkomen.

85% van de mensen die werkt zit niet ‘op zijn plek’, dus zo’n 85% wil iets anders doen, een mooier baantje dus, maarja daar zijn er maar weinig van.

De minder mooie baantjes, die er in overvloed zijn, zal niemand ongedwongen willen aannemen.

Wc’s schoonmaken is niet eens het ergste wat ik kan bedenken.
Wat dacht je van asbest (zeer schadelijk) verwijderen?
Of rioolwerker? of in de bio-industrie?

SytseFlyge
SytseFlyge
7 jaren geleden

Bestaanszekerheid? Wie gaat , als je genoeg krijgt om thuis te zitten, vrijwillig WC’s schrobben?

Wel ff reeel blijven he.

kim
kim
7 jaren geleden

[quote name=”hetzalwel”]als iedereen een basis inkomen zal hebben zal dan niet een brood 20 euro of meer gaan kosten? ze halen het toch, of het nu uit lengte of breedte komt. het enige wat zou helpen is de banken uit hun macht positie zetten er zijn genoeg mensen die weten hoe het wel sociaal en humaner kan.maar zolang wij als koeien gemolken worden en blijven slapen gehypnotiseerd door media en weet ik veel wat, blijven we klootjes folk.[/quote]

En zo is het we moeten die lui maar eens uit hun ivoren torentjes gaan plukken en begane eerlijk personen de boel laten regelen die niét in de eerste plaats aan hun eigen gewin denken of positie, (hogerop komen/hielenlikkerij ect).

Vonzie
Vonzie
7 jaren geleden

“Als iedereen gelijk geboren wordt, delen we ook gelijk in de bronnen van de natuur.”

Alleen is geld geen natuurlijke bron. En ja, er zou nog schoongemaakt worden omdat er zat mensen zijn die zich na een tijdje zich stierlijk gaan vervelen en zich nuttig willen maken. Nu wordt er ook gratis gewerkt door mensen. Die noemen zich “vrijwilligers’. En als je meer luxe wilt hebben moet je er evengoed voor werken. # keer per jaar op vakantie? Prima maar werk er dan wel voor. Dat Basisinkomen is net hoe het heet…een basis. En bij basis hoort geen luxe.

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

gommers

Diederik Gommers: ‘Nee, IC-capaciteit niet drastisch vergroten’

De Haagse politiek zegt diep geschokt te ...

italianen

Italianen vechten terug tegen totalitaire lockdowns: ‘Genoeg!’

Protesten tegen de avondklok in de Italiaanse ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

91
0
We lezen graag je reactie!x