Financieel

‘Basisinkomen moet ingevoerd’

Help door deze informatie met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het basisinkomen is een geboorterecht, dat in de grondwet vastgelegd zou moeten worden. Als iedereen gelijk geboren wordt, delen we ook gelijk in de bronnen van de natuur. Dat stelt voorzitter van de Vereniging Basisinkomen Ad Planken.

Hij vindt het onzin dat het onbetaalbaar zou zijn om elk individu een basisinkomen te bieden van ongeveer 1200 euro.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Uit talloze rekenmodellen blijkt volgens Planken dat het basisinkomen 24 miljard euro per jaar kost. Wat is dat in vergelijking met de staatsschuld of de miljarden aan belastingontduiking en fraude?

Onrechtvaardig

Econoom Aldert Boonen van FNV Bondgenoten vindt het onrechtvaardig om iedereen jaarlijks een kleine 14.000 euro netto te geven. Wie gaat dat betalen, als je iedereen te pas en te onpas geld geeft, vraagt hij zich af.

Volgens Boonen kost het basisinkomen de staat jaarlijks grofweg 240 miljard euro. Meer dan zorg, onderwijs, veiligheid, wegen en ontwikkelingssamenwerking bij elkaar.

“Waarom zou je nog gaan werken? Niet voor het inkomen. Werk moet lonen,” zegt Boonen. “Ja, allerlei leuke en creatieve dingen doen, maar wie maakt er schoon, werkt er in de fabriek? En hoe komt de overheid aan geld voor de politieagent of de onderwijzer?”

Onethisch

Boonen is er wel voor om het inkomen niet te belasten tot 20.000 euro, met daarboven een vlaktaks en een toptarief. Dan kun je volgens hem ook de zorgtoeslag, huursubsidie en hypotheekrenteaftrek afschaffen.

Als het basisinkomen zou worden ingevoerd komen veel uitkeringen te vervallen en dat scheelt veel geld en rompslomp, aldus Planken. Hij vindt betalen voor arbeid onethisch. Basisinkomen zorgt voor een loskoppeling van inkomen en arbeid. Dan kun je kiezen voor iets waar je je ziel en zaligheid in legt.

“Natuurlijk wordt er dan nog schoongemaakt. Iedereen wil wat doen, met mensen te maken hebben,” zegt hij. “Het biedt bestaanszekerheid. Het bestrijdt ook criminaliteit. Jongeren kunnen langer leren en er is minder reden tot afgunst.”

Lees de stelling op Fnvbondgenoten.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

91 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
biko steve
biko steve
11 jaren geleden

“Natuurlijk wordt er dan nog schoongemaakt. Iedereen wil wat doen, met mensen te maken hebben”

Uhm, naïef en onrealistisch.
1001 redenen waarom dit nooit zal gebeuren en nooit zou kunnen werken… ja in een ideale wereld, maar daar leven we niet in helaas.

Red Skywalker
Red Skywalker
11 jaren geleden

Eens, maar kost dat nu 24 of 240 miljard op jaarbasis?
Zouden mensen dan helemaal niets meer doen?
Denk het niet, na een paar weken komen de muren op hen af. En degenen die gewend zijn wc’s schoon te maken (zoals ik ook heb gedaan) zijn best bereid om dat nog steeds te doen om wat leuke extra’s te bekostigen.

hetzalwel
hetzalwel
11 jaren geleden

als iedereen een basis inkomen zal hebben zal dan niet een brood 20 euro of meer gaan kosten? ze halen het toch, of het nu uit lengte of breedte komt. het enige wat zou helpen is de banken uit hun macht positie zetten er zijn genoeg mensen die weten hoe het wel sociaal en humaner kan.maar zolang wij als koeien gemolken worden en blijven slapen gehypnotiseerd door media en weet ik veel wat, blijven we klootjes folk.

maria zanders
maria zanders
11 jaren geleden

Go jammer als ik op tweet klik staat er zoveel letters min. kans is daardoor kleiner dat mensen retweeten.

Back to top button
91
0
We lezen graag je reactie!x