Homepagina » Binnenland » ‘Coronapaspoort of vaccinatiebewijs mag nooit verplicht worden!’
corona
Foto: CC0

‘Coronapaspoort of vaccinatiebewijs mag nooit verplicht worden!’

Woensdag stuurde het kabinet een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer waarin een negatieve coronatest verplicht wordt gesteld voor reizigers uit het buitenland. Gisteren is dat wetsvoorstel aangenomen: alleen FVD, Henk Krol en DENK stemden tegen.

Een rechter oordeelde onlangs dat een verplichte test niet zomaar kan worden opgelegd aan reizigers uit zogeheten hoogrisicolanden, maar het kabinet negeerde die uitspraak. Ministers De Jonge, Grapperhaus en Ollongren maakten intussen een spoedwet om de verplichting juridisch te regelen. Het kabinet maakt dus haast.

Onder andere DENK maakt zich daar zorgen over. “Wat ons betreft is de balans tussen het bestrijden van het virus en het respecteren van de vrijheid, de privacy, de lichamelijke integriteit en het democratisch bestel allang zoek,” zei Kamerlid Tunahan Kuzu donderdag tijdens het debat over het wetsvoorstel.

Coronapaspoort

Kuzu zegt dat de verplichte coronatest voor reizigers een ‘opmaat is richting een coronapaspoort, aan de hand waarvan ook gezegd kan worden: wanneer je een vaccin niet neemt, dan kom je het land ook niet in’.

Hij somde vervolgens 8 redenen op waarom het wetsvoorstel volgens hem een slecht idee is:

Punt 1: de voorgestelde wet doet afbreuk aan de lichamelijke integriteit door testen verplicht op te leggen. Zonder de test kom je er niet in volgens de wet.

Punt 2: de Nederlandse burger heeft te allen tijde het recht om terug te keren naar zijn eigen staat. Met deze wet wordt het internationaal recht geschonden door burgers niet meer toe te laten.

Punt 3: slechts 0,3% van de besmettingen komt door reizen, blijkt uit het bron- en contactonderzoek. En voor Europa is dit 1% volgens het ECDC, het Europese RIVM. Dit zijn niet bepaald cijfers waardoor je strengere maatregelen wil gaan opleggen. Als reizen niet bijdraagt aan de verspreiding van het virus, waarom mensen dan op straffe van een boete verplichten om een test af te leggen?

Punt 4: er zijn nu al illegale praktijken in Nederland waarbij vervalste negatieve reisadviezen en zogenaamde testuitslagen worden afgeleverd voor een paar tientjes. Dit wetsvoorstel werkt dus fraude in de hand.

Punt 5: voor een negatieve test met reisverklaring moet je bij een particulier testbureau terecht, waar je soms 200 euro moet dokken om te kunnen reizen. Een test is dan duurder dan een vliegticket tegenwoordig.

Punt 6: de coronareisadviezen zijn inconsistent. Er is vaak geen touw aan vast te knopen waarom sommige landen opeens een negatief reisadvies krijgen en andere landen niet. Dat reizen naar landen waar de besmettingen veel lager zijn dan in Nederland en de EU niet mocht, terwijl mensen afgelopen zomer wel naar alle coronahotspots in Europa mochten gaan.

Punt 7: een test is een momentopname waarbij mensen die in de incubatieperiode zitten, worden gemist of een hele virale lading hebben en alsnog negatief uit de test komen. Een dergelijke uitslag geeft geen garantie dat de reiziger negatief is.

Punt 8: het ECDC is tegen het testen van reizigers naar een land waar het virus toch al circuleert.

4.7 46 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
84 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ertje
Ertje
10 maanden geleden

als de rest van Europa voor een coronapaspoort is heeft de Nederlandse regering weinig te zeggen en zal ook die regel toepassen

Geoffrey
Geoffrey
10 maanden geleden

Mijn stem krijgen ze NOOIT, maar een 10 voor de opsomming van de 8 legitieme punten, dat snijdt hout en dat heet logica iets wat volgens mij vroeger de gemiddelde Nederlander toch echt had.

We stonden altijd bekend als een kritisch volkje….. Maar ja tradities verbreken is tegenwoordig waar het land het beste in wil zijn!

Jeroen
Jeroen
10 maanden geleden

Ze kunnen een spoedwet maken, echter een spoedwet veranderd alleen de gewone wet maar niet de GRONDWET!
En een vaccinatiebewijs of coronapaspoort veranderd ook niets want na het vaccin kun je nog steeds corona krijgen én anderen besmetten.
Jammer Hugo 😂😂😂

Hoen Will
Hoen Will
10 maanden geleden

Dat een kabinet er zo op kan reagen laat zien wat een klote zooi van een regering dit is!!Democraties NL onder Dictatuur van deze regering. Oprotten met deze zooi.

x

Check Also

grond

PVV-senator somt grondwetschendingen op: ‘De constitutie is onder dit kabinet een vod geworden’

Minister Hugo de Jonge is bij de ...

de jonge

‘Zou Hugo de Jonge excuses aanbieden voor deze misleiding?’

De Denk-fractie heeft ‘een smak vragen’ over ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

84
0
We lezen graag je reactie!x