De wereldwijde hype rond de Ice Bucket Challenge heeft in Nederland al een miljoen euro opgeleverd voor de stichting ALS Nederland. Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een ongeneeslijke spier/zenuwziekte.
De Ice Bucket Challenge, oftewel ijsemmer-uitdaging, begon in juli in Amerika. Een golfer gooide een emmer ijswater over zich heen om aandacht te vragen voor ALS en daagde iemand anders uit hetzelfde te doen. Sindsdien gaat de hype de wereld rond, geholpen door filmpjes op sociale media en de inzet van beroemdheden als Bill Gates, Gordon Ramsey, Oprah Winfrey en Mark Zuckerberg.
Nederland telt op dit moment rond de 1500 patiënten. Elk jaar overlijden er 500 en komen er 500 bij. De aandoening wordt soms nog wel de ziekte van Charcot genoemd en in de Verenigde Staten Lou Gehrig’s disease, naar een beroemde honkballer die eraan leed. Het is een tamelijk zeldzame neurologische ziekte waarbij de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg, de hersenstam en de motorische schors van de hersenen afsterven. Daardoor ontstaat krachtsverlies en verlamming.
Oorzaken
Officieel is de oorzaak van ALS ondanks wereldwijd onderzoek nog steeds onbekend. Er zijn echter de nodige studies verschenen waarin mogelijke oorzaken van de ziekte worden aangewezen. In het American Journal of Epidemiology werd ALS gelinkt aan landbouwchemicaliën.
De onderzoekers zeiden: “Het verband werd alleen gevonden bij mannen en met name bij insecticiden. Deze resultaten moeten niet worden gezien als een absolute bevestiging. Er is meer onderzoek nodig om gedetailleerde informatie te krijgen over verschillende soorten insecticiden.”
Uit een andere studie in hetzelfde tijdschrift werd duidelijk dat er een verband is tussen chemische stoffen in sigarettenrook en schade aan motorische zenuwcellen. De wetenschappers wezen 3800 verschillende componenten in sigarettenrook aan die de oorzaak zouden kunnen zijn, maar konden vanwege het grote aantal geen specifieke oorzaak aanwijzen.
“Pesticiden in tabak kunnen leiden tot een hoger risico op ALS, aangezien de blootstelling aan pesticiden gerelateerd is aan het risico op ALS,” schreven de onderzoekers.
Dan is er nog een studie in het tijdschrift Toxicology and Applied Pharmacology waaruit duidelijk wordt dat er ‘enorm veel bewijzen zijn voor de relatie tussen blootstelling aan pesticiden en een verhoogd risico op kankers, diabetes, neurogeneratieve aandoeningen zoals Parkinson, Alzheimer en Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) en geboorteafwijkingen.
In de genoemde studies wordt verwezen naar een groot aantal andere onderzoeken die een verband tussen pesticiden en ALS aantonen. Er zijn ook studies die ALS linken aan lood, statines, ontstekingsremmers en nicotine.
Behandelingen
Voor ALS zijn meer dan 60 verschillende behandelingen bekend, die niet of nauwelijks zijn benoemd tijdens de Ice Bucket Challenge. Er was alleen aandacht voor het medicijn Rilutek, dat bewezen effectief is bij de behandeling van ALS.
Wist je dat de algemeen directeur van de ALS Association ruim 330.000 dollar per jaar verdient? Aan de salarissen van overige bestuurders is de ALS Association per jaar een slordige 2 miljoen dollar kwijt. Wist je dat de ALS Association onder meer wordt gefinancierd door fabrikanten van medicijnen? Wist je dat de ALS Association op zijn website stelt dat slechts 27 procent van al het geld naar onderzoek gaat?
Met de Ice Bucket Challenge heeft de ALS Association alles bij elkaar meer dan 70 miljoen dollar ingezameld. Heeft de ALS Association dit geld hard nodig? Afgelopen jaar ontving de organisatie alleen al van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC 23 miljoen dollar subsidie voor onderzoek.
Toppsychiater: medicijngebruik reden van schietpartijen
Professor noemt Oekraïens tegenoffensief suïcidaal: ‘Ze maken geen schijn van kans’
Kijken: Kamerlid sloopt wereldvreemde elitaire commissies die u alles afpakken. ‘Dit is echt een schande!’
Overheidsexpert spreekt zich uit over complottheorieën rond Nibiru. Vergaat de wereld vandaag?
Video: ‘Letterlijk alle oorlogen van onze eeuw zijn gevoerd op basis van leugens’
Hoogleraar: ‘Het voelt alsof we in een wereldwijde coronasekte zitten’
Kijk hoe ON!-verslaggever en zijn cameraman worden aangevallen door ‘barbaren’: ‘Politie gaf ons de schuld’
Hoe de ultrarijken onder het mom van liefdadigheid de wereld overnemen
Ex-NAVO-analist schetst totaal ander beeld van oorlog in Oekraïne dan we gewend zijn