Homepagina » Bewustzijn » De Ice Bucket Challenge: heb je enig idee waar je aan doneert?
De Ice Bucket Challenge: heb je enig idee waar je aan doneert?

De Ice Bucket Challenge: heb je enig idee waar je aan doneert?

De wereldwijde hype rond de Ice Bucket Challenge heeft in Nederland al een miljoen euro opgeleverd voor de stichting ALS Nederland. Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een ongeneeslijke spier/zenuwziekte.

De Ice Bucket Challenge, oftewel ijsemmer-uitdaging, begon in juli in Amerika. Een golfer gooide een emmer ijswater over zich heen om aandacht te vragen voor ALS en daagde iemand anders uit hetzelfde te doen. Sindsdien gaat de hype de wereld rond, geholpen door filmpjes op sociale media en de inzet van beroemdheden als Bill Gates, Gordon Ramsey, Oprah Winfrey en Mark Zuckerberg.

De Ice Bucket Challenge: heb je enig idee waar je aan doneert?

Mark Zuckerberg met een emmer ijswater (IG)

Nederland telt op dit moment rond de 1500 patiënten. Elk jaar overlijden er 500 en komen er 500 bij. De aandoening wordt soms nog wel de ziekte van Charcot genoemd en in de Verenigde Staten Lou Gehrig’s disease, naar een beroemde honkballer die eraan leed. Het is een tamelijk zeldzame neurologische ziekte waarbij de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg, de hersenstam en de motorische schors van de hersenen afsterven. Daardoor ontstaat krachtsverlies en verlamming.

Oorzaken

Officieel is de oorzaak van ALS ondanks wereldwijd onderzoek nog steeds onbekend. Er zijn echter de nodige studies verschenen waarin mogelijke oorzaken van de ziekte worden aangewezen. In het American Journal of Epidemiology werd ALS gelinkt aan landbouwchemicaliën.

De onderzoekers zeiden: “Het verband werd alleen gevonden bij mannen en met name bij insecticiden. Deze resultaten moeten niet worden gezien als een absolute bevestiging. Er is meer onderzoek nodig om gedetailleerde informatie te krijgen over verschillende soorten insecticiden.”

Uit een andere studie in hetzelfde tijdschrift werd duidelijk dat er een verband is tussen chemische stoffen in sigarettenrook en schade aan motorische zenuwcellen. De wetenschappers wezen 3800 verschillende componenten in sigarettenrook aan die de oorzaak zouden kunnen zijn, maar konden vanwege het grote aantal geen specifieke oorzaak aanwijzen.

“Pesticiden in tabak kunnen leiden tot een hoger risico op ALS, aangezien de blootstelling aan pesticiden gerelateerd is aan het risico op ALS,” schreven de onderzoekers.

Dan is er nog een studie in het tijdschrift Toxicology and Applied Pharmacology waaruit duidelijk wordt dat er ‘enorm veel bewijzen zijn voor de relatie tussen blootstelling aan pesticiden en een verhoogd risico op kankers, diabetes, neurogeneratieve aandoeningen zoals Parkinson, Alzheimer en Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) en geboorteafwijkingen.

In de genoemde studies wordt verwezen naar een groot aantal andere onderzoeken die een verband tussen pesticiden en ALS aantonen. Er zijn ook studies die ALS linken aan lood, statines, ontstekingsremmers en nicotine.

Behandelingen

Voor ALS zijn meer dan 60 verschillende behandelingen bekend, die niet of nauwelijks zijn benoemd tijdens de Ice Bucket Challenge. Er was alleen aandacht voor het medicijn Rilutek, dat bewezen effectief is bij de behandeling van ALS.

Wist je dat de algemeen directeur van de ALS Association ruim 330.000 dollar per jaar verdient? Aan de salarissen van overige bestuurders is de ALS Association per jaar een slordige 2 miljoen dollar kwijt. Wist je dat de ALS Association onder meer wordt gefinancierd door fabrikanten van medicijnen? Wist je dat de ALS Association op zijn website stelt dat slechts 27 procent van al het geld naar onderzoek gaat?

Met de Ice Bucket Challenge heeft de ALS Association alles bij elkaar meer dan 70 miljoen dollar ingezameld. Heeft de ALS Association dit geld hard nodig? Afgelopen jaar ontving de organisatie alleen al van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC 23 miljoen dollar subsidie voor onderzoek.

[Collective Evolution]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

16 reacties

 1. Wat een gebrekklig artikel.
  1/ De studie over pesticiden is gedateerd en klein. Veel grotere studies die in gerennommeerder tijdschriften zijn gepubliceerd laten geen environmental factors zien (zie bijv de review van Al Chalabi en Hardiman in Nature van Oktober 2013
  2/ Die lijst van 60 behandelingen is een lachertje: Vitamine E, cannabis en rode wijn! Of, CoQ10 dat getest is en niet bleek te werken. En zo meer. Noem dan Ozanezumab of een ander echt geneesmiddel dat getest wordt maar zich nog niet bewezen heeft.
  3/ Oh jee! Directie van de ALSA krijgt salaris! Marktconform volgens http://qz.com/257753/why-nobody-should-be-upset-that-als-foundation-only-spends-27-of-donations-on-research/
  4/ 70 miljoen, is dat wel nodig? Ach. Een medicijn ontwikkelen kost miljarden. 70 miljoen is een druppel op een hete plaat.

  Als je wilt dat je donatie echt bij onderzoek terecht komt, geef dan direct aan Project MinE, het ALS onderzoek dat gestart is en gesteund wordt door patienten zelf, zoals ik. http://www.projectmine.com/

  22 likes
  • Alles slecht praten en dat wat jij doorverwijst is goed zeg maar. Verkoop praatjes zijn dat toch?

   9 likes
   • conen,

    Het enige belang dat ik heb is dat er een geneesmiddel kot; mijn leven hangt er letterlijk vanaf. Sinds ik weet dat ik ALS heb ben ik keihard op zoek naar een oplossing. Het idee dat er een bekende oorzaak is of dat we gewoon over behandelingen heenkijken zou geweldig nieuws voor me zijn – als het waar was. Alle middelen op die lijst heb ik het afgelopen jaar uitgezocht en/of geprobeerd. Als het geholpen had hoefde ik deze post nu niet met mijn ogen te tikken,

    17 likes
    • Garmt van soest

     overheids troll jij bent gewoon bang voor de dood en dat heeft niks te maken met dit artikel het geld gaat daar niet heen beste vriend.
     Dat wordt in de zakken van de hoge heren gestopt .
     Net als met ontwikelings hulp hoe lang bestaat dat al, hoeveel geld is daar wel niet aan gedoneert en ze zijn nog geen meter verder snap je wat ik bedoel .
     wil je bel niet kapot prikken maar feiten zijn nu een keer feiten.

     en als jij denkt dat er een goed werkend medicijn komt vergeet dat maar
     daar wordt niets op verdient want dan wordt de ziekte uitgeroeit en dus geen pillen meer verkocht.

     Begrijp me niet verkeerd mocht je het echt hebben hoop ik van harte dat het goed met je komt en wens je veel sterkte toe

     2 likes
  • Garmt van Soest moet nog heeeeeeel veel leren voordat meneertje zijn mond weer een keer open trekt!
   Buiten dat, kun je ook niet uitsluiten dat ALS het gevolg is van o.a chem-trails! Het zal mij niks meer verbazen. Groeten

   0 likes
 2. Mijn vader is eenentwintig jaar geleden overleden aan ALS er is toentertijd door de arts gezegd dat men vermoedde dat DDT de oorzaak was, twintig jaar later is het dus nog steeds een vermoeden.
  Er waren toen helemaal geen medicijnen voor ALS de ziekte was te zeldzaam om medicijnen te ontwikkelen. Ook is mij verteld dat ALS erfelijk zou zijn en dan in de mannelijke lijn, kort geleden is mijn broer overleden aan een zeer agressieve kanker (maagkanker) binnen vier weken was mijn broer dood mijn broer vertelde mij dat ook nu weer werd medegedeeld dat deze kanker erfelijk zou zijn en weer in de mannelijke lijn, ik zou mij moeten laten onderzoeken.
  Heb nu zo het gevoel dat er een nieuwe inkomstenbron wordt gegenereerd voor de heren artsen, namelijk bang maken van de nabestaanden zodat deze zich zorgen gaan maken en zich laten onderzoeken.

  Belachelijk zie het al voor mij “ja mijnheer we hebben ontdekt dat u ook drager bent, helaas ook voor u is er helaas ook geen genezing mogelijk” geld is binnen patiënt is officieel bevestigend geïnformeerd op een vermoedelijk aanstaand lijden.
  Vind overig de term medicijn vrijwel altijd misplaatst er zijn maar weinig aandoeningen welke worden genezen met deze middelen de meeste pillen onderdrukken de verschijnselen van een aandoening en genezen niet.
  Al die chemicaliën waarvan men niet eens weet wat deze werkelijk doen in een lichaam men gebruikt een mix aan stoffen waarvan men alleen de korte termijn resultaten kent.
  Aspirine bijvoorbeeld is een toevalstreffer ongeëvenaard qua werking het helpt aanwijsbaar, maar hoe en waarom? men weet het nog steeds niet.

  34 likes
 3. Snel gerekend, dan wordt er dus nog geen 19 miljoen van de 70 miljoen voor onderzoek gebruikt en wordt er gezocht naar een medicijn, dat een langere levensverwachting heeft dan Rilutek(slechts 3 tot 6 maanden).
  TERWIJL ALS AL TE GENEZEN IS ZONDER MEDICIJNEN.
  Als u klikt op de volgende link, dan wordt u uitgelegd hoe dit kan en komen mensen aan het woord die ALS onder controle kregen of er vanaf kwamen. Ze hebben slecht 130.000 dollar nodig om dit alles wereldkundig te maken. Uw geld komt daar beter terecht en u krijgt iets terug voor uw sponsoring.
  Oordeel zelf en schenk uw geld goed. Bespaart bovendien water.
  https://www.indiegogo.com/projects/healing-als-mnd-lou-gehrig-s-disease

  6 likes
  • Het is nu “dood ” normaal geworden om geld te verdienen aan de sores van anderen.
   De ene zn dood is de ander zn brood. En de medicijnen maffia ( lees kwakzalvers) maar lachen om de naïviteit van de massa. Als wij normaal met moeder natuur om zouden gaan, hebben wij geen pesticiden of landbouw gif nodig en worden wij daar ook niet ziek van. De volgende beroepsgroep met een verhoogde kans op kanker en aanverwante ziekten zijn de bloembollentelers. Die gebruiken zoveel dat je er eng van wordt. Daar hangt m.i. ook een prijskaartje aan. En nu zal ik wel heel gemeen zijn, maar daar kiezen de mensen zelf voor. Er zijn bio telers genoeg die bewust ervoor kiezen om het anders te doen; zie het overkoepelend orgaan Demeter waar men zich bij aan kan sluiten, maar die strenge landbouw normen hanteren.

   13 likes
 4. Ik wil meevoelen met Silber Eye. Ik vrees dat Silber eye een juiste kijk op de zaak heeft en het daarom niet kwalijk zal nemen dat ikzelf geen duit riskeer aan deze (zoveelste) maffia. Ik herhaal : ik hoop dat u mij begrijpt.

  11 likes
  • Begrijp het volkomen marcelleke, de waarheid leert ons dat vrijwel elk goed doel roofdieren aantrekt welke handelen in de geest van de VVD, CDA, PVDA, partijen welke Nederland al decennia lang met inslaap liedjes besturen.

   Zoals de jarenlange ontwikkelingshulp welke buitengaats geboden werd ver uit het zicht van de belastingbetalers, nu pas erkennen/zien we welke mensen er beter van zijn geworden, een ieder dus welke een vinger in het landsbestuur hadden en er economisch gewin bij hadden om de goederen te leveren voor een exclusieve prijs.

   De mens collecteert en geeft aan een nobel doel nl onderzoek, men ontdekt en ontwikkeld een pil en vervolgens is het middel onbetaalbaar voor dezelfde gevers/belastingbetalers omreden het onderzoek veel geld heeft gekost.

   3 likes
  • zo is het MARCELLEKE ik gooi /en verspil hier ook geen water aan .ik zou ook eerder naar een alternatief zoeken !en die is er ook kijk maar naar wiet of de olie hiervan geneest beter dan die farma troep .

   2 likes
 5. Ik neem nog een glaasje Colloidaal Zilver en of een slokje Kava Kava.
  Scheelt mij hééél véél “eigen bijdragen” !
  Wees je eigen dokter, zorg voor je zelf het is jouw verantwoording en niet die van wie dan ook!
  Mensen laat je niet dogmatiseren door de farmacie en “volksvertegenwoordigers” die bepalen wat jij wel
  en niet mag/moet consumeren.
  Stop met het consumeren van suiker!!! Het grootste vergif wat er bestaat!!!
  En het zit overal in Google eens denieuwedokters als je leven je lief is!
  Doe eens zelf onderzoek…Neem jouw leven in je eigen handen
  Met liefde geplaatst..

  14 likes
 6. Dan moet je ook volledig zijn:
  28 % – onderzoek
  19 % – patient and community services
  32 % – public and professional education
  14 % – fundraising
  7 % – administration

  De ALS association heeft 7 % overhead, daar zit dus inderdaad ook die directeur met 330.000 dollar bij, dat kun je veel vinden, maar 7 % is veel minder dan de 25 % die in Nederland gebruikelijk is.

  10 likes
 7. Wat een enorm domme reacties staan hier boven! De enige slimme zijn van Garmt. Totaal geen kennis en niet lezen wat er wordt gezegd. Maar misschien ligt dit aan het niveau van deze figuren. Als je geen kennis of verstand van zaken hebt, probeer er dan van te leren ipv domme teksten neer te zetten naar een slimme ALS patient!! Ik schaam me er gewoon voor.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Chemiereuzen als Bayer-Monsanto kunnen wel inpakken. Dit onderzoek linkt pesticiden in voedsel aan toename dodelijke darmkanker

Chemiereuzen als Bayer-Monsanto kunnen wel inpakken. Dit onderzoek linkt pesticiden in voedsel aan scherpe toename dodelijke darmkanker

Het gebruik van pesticiden is verantwoordelijk voor ...

Biologische voeding verlaagt het risico op kanker. Ben jij al overgestapt?

Biologische voeding verlaagt het risico op kanker. Ben jij al overgestapt?

Het eten van biologische voeding kan het ...