Homepagina » Financieel » EU-commissarissen krijgen half miljoen voor vier maanden werk
EU-commissarissen krijgen half miljoen voor vier maanden werk

EU-commissarissen krijgen half miljoen voor vier maanden werk

Europa legt zijn lidstaten steeds strengere bezuinigingsmaatregelen op, maar betaalt zelf nog altijd topsalarissen uit. Vier EU-commissarissen strijken in nog geen vier maanden tijd ongeveer een half miljoen euro op, becijferde het Duitse weekblad Der Spiegel.

Het gaat om de Pool Jacek Dominik (interim-commissaris Financiële Programmering en Begroting), de Luxemburgse Martine Reicherts (Justitie), de Italiaan Ferdinando Nelli Feroci (Industrie en Ondernemerschap) en de Finse oud-premier Jyrki Katainen (Economische en Monetaire Zaken), die in juni werden benoemd als vervangers van respectievelijk Janusz Lewandowski, Viviane Redding, Antonio Tajani en Olli Rehn. De vier interim-commissarissen worden op 1 november weer vervangen door anderen, die gaan zetelen in de commissie-Juncker.

De commissarissen krijgen een maandsalaris dat kan oplopen tot ruim 23.000 euro, twee maanden salaris als verhuisvergoeding, 15 procent van het salaris als verblijfsvergoeding en een maandelijkse representatievergoeding. Daarbij worden de opgebouwde pensioenrechten geteld en ook heeft een commissaris drie jaar lang recht op 40 procent van zijn basisloon. Alles bij elkaar komt dat neer op een half miljoen euro.

De lonen van commissarissen en EU-ambtenaren liggen al geruime tijd onder vuur. De Europese Commissie heeft de hoge lonen altijd verdedigd met het argument dat ze nodig zijn om de meest getalenteerde mensen aan te trekken, omdat ze anders worden weggekaapt door grote banken of multinationals, waar de salarissen nog veel hoger zijn.

EU-commissarissen krijgen half miljoen voor vier maanden werk

Jyrki Katainen (EPA)

Ondanks maatregelen om de hoge lonen aan banden te leggen – waaronder een langere werkweek, een loonbevriezing en beperkingen wat betreft bonussen en vakantie – roept de vergoeding de nodige vragen op. “In sommige gevallen verdienen de commissarissen meer dan staatshoofden,” zei Pieter Cleppe van denktank Open Europe. “Ook de expatvergoeding is excessief en zo zijn er wel meer voorbeelden. Er zijn de laatste tijd inspanningen gedaan, maar die zijn minimaal te noemen.”

De Fin Jyrki Katainen, die wordt voorgedragen als nieuwe commissaris, zal het overgangsgeld dat tot aan een nieuwe indiensttreding betaald wordt niet opeisen, aldus Der Spiegel. In 2007 en 2009 nam Katainen deel aan de Bilderbergconferentie.

[De Morgen]


Vind je dit artikel interessant? Klik dan hieronder om te delen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

16 reacties

 1. De rekening van de crisis wordt uitsluitend betaald door het gewone volk, de rest vult ongegeneerd hun zakken, zo gaat het in tijden van crisis, in tijden van oorlog of welke oorzaak van schaarste van geld, energie of voedsel dan ook. Hoe lang laten we ze daar nog mee wegkomen ?

  25 likes
 2. POLITIEK TUIG in denhaag en brussel en usa
  misleiding leugens en bedrog in grijpen voor het nog niet telaat is schapen volk
  weg met dat politieke tuig

  18 likes
 3. De grootse ELITE worden de grootste vallers! Al moet ik zeggen dat de grootste Elite heel goed weten wat er gaat gebeuren dus kunnen ze gaan rekenen op een wereld zonder geld en zonder bankpasjes dus staat Rothschild naast je bij de bakker.

  GELD is een ILLUSIE!!

  10 likes
  • Geld is zeker een soort van illusie, alleen we leven in het hier en nu en wij zullen er op dit moment mee moeten dealen. Dat is het grootste probleem.
   Alleen een enorme allesoverheersende catastrofe kan de neuzen een kant opdraaien. bv. zichtbaarheid van planeet X, met de daarbij behorende aardse rampen.
   Op een andere manier gaat dat echt niet lukken.

   4 likes
 4. ben zo kotsmisselijk van deze maatschappij geworden de laatste tijd dat het zelfs zover is dat het mij niet meer kan schelen moest ik vannacht of morgen sterven.. voel me hier echt niet meer op mijn plaats, tussen het parasitaire menselijke ras!! niemand die iets doet tegen deze rotzakken die alles naar de vaantjes helpen en hun eigen zakken vullen en alles doen in hun eigen belang…het kon zo anders zijn, maar ja, dat vuile rotgeld ook he

  6 likes
  • Ik voel dit ook al een tijdje. Na een 3 maanden veel met gehandicapten doorgebracht te hebben ben ik heel erg gaan nadenken. Die mensen hebben nog echte menselijkheid. Dit is zo verfrissend. Ik vraag me echt af hoe het zo ver is gekomen dat hebberigheid de wereld is gaan besturen. Hoe de staten zich aan de Rothschild’s en aanverwanten verkocht hebben rijzen mij de nekharen van. Ook hoe de mensen in “Nederland” hebben toegestaan dat het koningshuis en de regering na de oorlog terug zijn gekomen. Tegen de regels van de grondwet. Ik voel me geen Nederlander. Al zeker geen Europeaan.

   5 likes
 5. Er is maar een oplossing, stem Wilders!!!!!!

  10 likes
 6. Strijdervoorvrijheid

  Ik mis nog een ding in het verhaal, dat het allemaal belastingvrij is. Moet je voorstellen; anderen opzadelen met zoveel belastingen dat aan het leven deelnemen niet meer mogelijk is maar het voor hun zelf dus uitsluiten. Vooral die socialisten alhier des vaderlands lopen op dit moment het hardst van stapel hiervoor, iets wat we niet moeten willen. Let wel deze socialisten die er zo voor zijn om het volk des vaderlands wat wel aan zijn verplichtingen voldoet te nivelleren, terwijl zij met uitkeringen en subsidies die we dus moeten ophoesten het ISIS leger alhier en wereldwijd oppermachtig hebben gemaakt. Nogmaals dit moeten we niet willen.

  9 likes
 7. De stropdassen brigade heeft naar jarenlang ongegeneerd corrumperen en parasiteren de samenleving totaal ontmenselijkt, terreur bewegingen zoals ISIS zijn daarvan een extreem gevolg. (mijn mening)
  Als er nu een oorlog uitbreekt met Russia hebben wij als samenbeleving dit zelf veroorzaakt door aan de grenzen te zuigen van soevereine staten, ons corrupt bestel beseft dat het de eigen onderdanen leeggezogen heeft en er dus geen rek meer inzit dan alleen nog het definitief slachten van de kip (burger) met de gouden eieren.

  Wetsovertreders worden in de Nederlandse gevangenissen geresocialiseerd (zegt men) daarbij zouden de politici absolute voorrang moeten hebben zodat de burgers onvoldoende ingang vinden om crimineel te worden.

  3 likes
 8. Het is niet zonder reden dat een heel groot deel politiekers (zodra de kans zich voordoet) het lieve vaderland verlaten en zich in de onuitputtelijke rijstebrij “Europa” ingraven. Dubbel en dik betaald, om de haverklap premies, zich eventjes laten zien op een vergadering en een handtekeningetje verzekert een “aanwezigheidspremie”. Hoeveel belasting betaald wordt op dit alles ? Men gaat toch niet zichzelf belasten, veronderstel ik ! En, niet vergeten, het royale pensioen dat stilaan opgebouwd wordt …. Ik zwijg en kots !

  1 likes
 9. En al 25 jaar geen sluitende begroting kunnen maken.. Typisch voor communisten.

  1 likes
 10. De grote vraag is wie gaat hier nog iets aan doen, de middenklasse wordt verarmd, de corruptie by de EU is onvoorstelbaar dit gefinancieerd door de verarming, komen er mensen naar boven om dit EU gedrocht te stoppen ?

  1 likes
 11. Veel mensen zijn het beu, probleem is echter dat de grootste hoop in Europa het nog goed hebben.
  de 2 verdieners en of de mensen met iets wat hogere lonen. Dat is een hele grote groep. + velen zijn het wel beu maar zijn ze wel bereid om te vechten voor verandering. Vanachter je pc je frustraties typen is heel wat makkelijker dan je leven en vrijheid riskeren. Maar ja, dit moet stoppen, het is niet alleen de politiek, de bedrijfswereld is ook rot tot op het bot.De ambtenarij, alles is verrot door corruptie voor het geld. En ze houden alles zo goed in het gareel, tegen dat je iets wat georganiseerd bent zit je achter de tralies. Maar ja, zolang we graag typen in forums, zullen we slaven blijven die juist genoeg krijgen om in leven te blijven om hun noden te voorzien. Ik ben bereid mijn vrijheid af te geven, jij ook?

  1 likes
  • je hebt gelijk philippe, de reactie zal wel komen wees niet bang, ze zal exponentieel zijn, in het begin nauwelijks merkbaar maar naarmate de tijd vordert zal ze onweerstaanbaar de hoogte in schieten en onstuitbaar blijken te zijn

   0 likes
   • Ik hoop het Marco, dit moet gedaan gaan zijn, grote opkuis wereldwijd en een eerlijke wereld dringend, ik geef me hierbij al op als vrijwilliger om mee te werken .

    0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

wilders

Wilders wil uit de EU vanwege ‘compleet gestoord’ coronaplan Brussel: ‘Nexit’

De Europese Commissie wil belastingen gaan heffen ...

minister

Oud-minister: Weg met de euro, terug naar de gulden. ‘Totaal mislukt!’

Bert de Vries, van 1989 tot 1994 ...