Wetenschappers hebben alle beschikbare studies over de link tussen de consumptie van rood en bewerkt vlees en borstkanker geanalyseerd.
En wat bleek? Mensen die bewerkt vlees – zoals bacon, salami en worst – eten hebben bijna 10 procent meer kans op borstkanker.
De onderzoekers vonden geen verband tussen het eten van rood (onbewerkt) vlees en het risico op borstkanker.
Helpen voorkomen
“Als we al het bewijs bij elkaar leggen, dan zien we dat een dieet dat rijk is aan bewerkt vlees het risico op borstkanker verhoogt,” zei Mariana Stern van de University of South Carolina.
Hoofdonderzoeker Maryam Farvir van de Harvard T.H. Chan School of Public Health voegde hieraan toe: “Het verlagen van de inname van bewerkt vlees lijkt borstkanker te helpen voorkomen.”
Nitrosamines
Aan bewerkt vlees worden nitraat en nitriet toegevoegd om de houdbaarheid te verbeteren of voor kleurvorming.
In combinatie met eiwitten uit voeding kunnen uit nitriet nitrosamines worden gevormd. Die zijn door het kankerinstituut IARC ingedeeld als waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens.
De studie is gepubliceerd in het International Journal of Cancer.
Bekijk ook onderstaand filmpje:
Nieuwste onthullingen MH17 desastreus voor Rutte. Volg de ontknoping
Zijn duurzame tuinmaterialen wel echt duurzaam?
Fiasco voor De Jonge: ‘Deze man mag nooit nooit nooit meer een functie in het openbaar bestuur bekleden’
Veel Amerikanen denken dat het Witte Huis liegt over buitenaardse wezens
Hoe beweegt het ouijabord?
6 redenen waarom lachen het beste medicijn is
Rossi’s E-Cat kan energiemarkt revolutionaliseren
Helpt dit middel van de drogist tegen corona? Ic-hoofd in de spotlight
Professor natuurkunde: “Global warming is de grootste pseudowetenschappelijke fraude die ik ooit heb gezien”