Gezondheid

De lage prijs die je voor voedsel betaalt is een illusie: “We worden wereldwijd misleid”

Help anderen door dit met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De lage prijs die we voor voedsel betalen is een illusie. Wereldwijd worden we misleid door een handvol grote spelers die voedselprijzen en onze voedingspatronen manipuleren. Dat stelt Sarah Van Liefferinge van de Piratenpartij.

Mensen kopen massaal in grote supermarkten, die boeren en handelaren onder druk zetten om zo goedkoop mogelijk en zo snel mogelijk te produceren. Industrieel voedsel is de norm geworden. Het zit vol zout, suiker en kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen.

Keuzevrijheid is een illusie

Dieren worden in erbarmelijke omstandigheden opgepompt voor consumptie. De bodem verarmt, wat wordt gecompenseerd met kunstmest. Pesticiden doden de biodiversiteit en veroorzaken bijensterfte.

Van Liefferinge wijst erop dat dit alles wordt gemaskeerd met reclames en marketing. Daarnaast streken grote voedselproducenten als Nestlé, Mars en Kraft Foods de afgelopen jaren miljoenen op aan Europese subsidies. Bewerkt voedsel kost relatief weinig omdat we zonder het te weten twee keer de rekening gepresenteerd krijgen: als burger en als consument.

Burger is de dupe

Ook de keuzevrijheid in de supermarkt is een illusie. Door overnames en fusies heeft een kleine groep megabedrijven een monopolie gekregen op de wereldvoedselmarkt. We worden misleid door het behoud van vertrouwde merknamen, die stuk voor stuk eigendom zijn van hetzelfde groepje bedrijven.

De grote multinationals willen het aanstaande vrijhandelsverdrag TTIP gebruiken om de wereld verder te monopoliseren en uit te buiten. Net als bij de redding van de banken draait de burger op voor het comfort van het grootkapitaal.

Wees revolutionair!

We moeten dringend overschakelen naar kleinschalige biologische landbouwbedrijven en een holistische benadering, aldus Van Liefferinge. We moeten zelf het initiatief nemen door ons consumptiegedrag aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld steeds vaker terecht bij lokale boeren.

Steeds meer mensen beseffen dat we de controle over ons voedsel terug moeten winnen uit handen van de grote corporaties, besluit ze. “Wees revolutionair!” Vond je dit interessant? Denk er dan aan het artikel te delen op Facebook.

[Knack]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

33 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
loeky123
loeky123
8 jaren geleden

ik heb het niet geheel gelezen, maar ik zeg al jaren. agrarisch zit in de termijnhandel.
dit houd in dat de belangrijke producten, tarwe, mais, aardappels, koffie en veel meer producten veel te duur zijn, de aardappelen voor volgend jaar zijn al verkocht door de boer aan de speculazen. waar door de prijzen veel te hoog zijn. neem bv chips weegt niets dus is zeer weinig aardappel, maar een zak chips kost een veelvoud, wil je honger laten stoppen zal je speculeren op voedsel moeten verbieden wereld wijd, boeren hebben het wereld wijd zeer lastig, maar de laag speculanten er boven veren er zeer goed mee.
eten is levens behoefte, dus daar mag je niet mee speculeren, maar de regeringen zullen er niets aan doen, want grote bedrijven bepalen de regels.
en een boer die denkt. ik verkoopt het een jaar voor de teelt, en die kiest voor zekerheid.

Richard
Richard
8 jaren geleden

Wanneer beseffen wij eindelijk eens dat er een totale oorlog tegen alles wat leeft gevoerd wordt?
Waarin mensen, dieren en planten allemaal het slachtoffer zijn.

Bob
Bob
8 jaren geleden

Mijn inziens is geld de grote illusie en prijzen zijn er voor om mensen ziek te maken en de geplande chaos en paniek groter te maken. Een vat olie kost nog maar rond de 60 dollar maar voor een liter benzine betalen we nog steeds die dure olievaten prijs. Het is dus niet enkel in onze voedsel maar in ieder segment.

JPvandenBerg
JPvandenBerg
8 jaren geleden

Het vrijhandelsverdrag TTIP…
Einde van alle illusies.
Het begin van de ultieme nachtmerrie.

World Inc.

Back to top button
33
0
We lezen graag je reactie!x