Universum

De makers van Interstellar hadden gelijk: “Je kunt ontsnappen uit een zwart gat”

Help ons door deze info met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Natuurkundigen hebben altijd aangenomen dat materie wordt vernietigd als het in een zwart gat terecht komt. Stephen Hawking zei tijdens een bijeenkomst in Zweden echter dat je uit een zwart gat kunt ontsnappen.

Hij legde uit dat materie die in een zwart gat valt zelfs tevoorschijn kan komen in een andere dimensie. Het draait allemaal om de informatieparadox, die wetenschappers al jaren voor raadsels stelt. Hoewel de kwantummechanica stelt dat niets kan worden vernietigd in het heelal, leert de relativiteitstheorie ons dat materie wel vernietigd wordt.

Volgens de nieuwe theorie van Hawking wordt alles wat in een zwart gat wordt gezogen, vastgehouden voorbij de waarnemingshorizon. Hij claimt dat alles wat erin valt ergens anders in ons universum of zelfs in een parallel universum weer tevoorschijn kan komen met behulp van Hawkingstraling: protonen die vanwege kwantumfluctuaties uit het zwarte gat kunnen ontsnappen.

“Als het voelt alsof je in een zwart gat zit, geef dan niet op, er is een uitweg,” zei Hawking in Stockholm. In de film Interstellar valt Cooper, gespeeld door Matthew McConaughey, in het zwarte gat Gargantura. Hij belandt uiteindelijk in een vierdimensionale kubus en weet vervolgens te ontsnappen.

Zwarte gaten zijn sterren die door hun eigen zwaartekracht in elkaar zijn gestort en produceren zulke extreme krachten dat zelfs licht er niet aan kan ontsnappen. Hawking stelt dat informatie nooit het binnenste van een zwart gat bereikt, maar wordt ‘vertaald’ in een soort hologram dat zich bij de waarnemingshorizon bevindt.

“De boodschap is dat zwarte gaten niet zo zwart zijn als we denken. Het zijn geen gevangenissen waar je nooit uit kunt ontsnappen. Dingen kunnen uiteindelijk weer uit een zwart gat komen, mogelijk zelfs in een ander universum,” zei Hawking. Vond je dit interessant? Denk er dan aan het artikel te delen op Facebook.

[Telegraph, NewScientist]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x