Universum

De makers van Interstellar hadden gelijk: “Je kunt ontsnappen uit een zwart gat”

Help mee door deze info met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Natuurkundigen hebben altijd aangenomen dat materie wordt vernietigd als het in een zwart gat terecht komt. Stephen Hawking zei tijdens een bijeenkomst in Zweden echter dat je uit een zwart gat kunt ontsnappen.

Hij legde uit dat materie die in een zwart gat valt zelfs tevoorschijn kan komen in een andere dimensie. Het draait allemaal om de informatieparadox, die wetenschappers al jaren voor raadsels stelt. Hoewel de kwantummechanica stelt dat niets kan worden vernietigd in het heelal, leert de relativiteitstheorie ons dat materie wel vernietigd wordt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Volgens de nieuwe theorie van Hawking wordt alles wat in een zwart gat wordt gezogen, vastgehouden voorbij de waarnemingshorizon. Hij claimt dat alles wat erin valt ergens anders in ons universum of zelfs in een parallel universum weer tevoorschijn kan komen met behulp van Hawkingstraling: protonen die vanwege kwantumfluctuaties uit het zwarte gat kunnen ontsnappen.

“Als het voelt alsof je in een zwart gat zit, geef dan niet op, er is een uitweg,” zei Hawking in Stockholm. In de film Interstellar valt Cooper, gespeeld door Matthew McConaughey, in het zwarte gat Gargantura. Hij belandt uiteindelijk in een vierdimensionale kubus en weet vervolgens te ontsnappen.

Zwarte gaten zijn sterren die door hun eigen zwaartekracht in elkaar zijn gestort en produceren zulke extreme krachten dat zelfs licht er niet aan kan ontsnappen. Hawking stelt dat informatie nooit het binnenste van een zwart gat bereikt, maar wordt ‘vertaald’ in een soort hologram dat zich bij de waarnemingshorizon bevindt.

“De boodschap is dat zwarte gaten niet zo zwart zijn als we denken. Het zijn geen gevangenissen waar je nooit uit kunt ontsnappen. Dingen kunnen uiteindelijk weer uit een zwart gat komen, mogelijk zelfs in een ander universum,” zei Hawking. Vond je dit interessant? Denk er dan aan het artikel te delen op Facebook.

[Telegraph, NewScientist]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x