Homepagina » Innovatie » De ‘onmogelijke’ raketmotor gaat de ruimte in: tijd om de EmDrive te testen
De 'onmogelijke' raketmotor gaat de ruimte in: tijd om de EmDrive te testen

De ‘onmogelijke’ raketmotor gaat de ruimte in: tijd om de EmDrive te testen

Binnenkort wordt voor het eerst een werkende EmDrive gelanceerd. Dan zal blijken of het mogelijk is om een raketmotor aan te drijven zonder enige vorm van brandstof.

De controversiële EmDrive is gebouwd door de Amerikaanse uitvinder en ingenieur Guido Fetta. Hoewel uit diverse experimenten is gebleken dat een dergelijke motor werkt, lijkt het apparaat in strijd te zijn met een fundamentele natuurwet.

Nanosatelliet

De derde wet van Newton zegt namelijk dat krachten altijd in paren optreden. Veel natuurkundigen zeggen dat de EmDrive in strijd is met die wet. De motor lijkt aangedreven te worden zonder brandstof. En dat niet alleen: met zo’n motor kunnen we in slechts 70 dagen naar Mars reizen.

Fetta is de bedenker van de Cannae Drive, een raketmotor die gebaseerd is op het oorspronkelijke ontwerp van de EmDrive. Hij heeft nu aangekondigd dat hij de motor gaat gebruiken om een 6U CubeSat, een nanosatelliet, te lanceren.

Opschieten

Popular Mechanics meldt dat ongeveer een kwart van de satelliet ter grootte van een schoenendoos zal bestaan uit de Cannae Drive, die tenminste zes maanden om de aarde zal draaien. “Hoe langer hij in een baan om de aarde blijft, hoe meer de satelliet zal laten zien dat hij wordt aangedreven zonder brandstof.”

Er is nog geen lanceerdatum bekend, maar verwacht wordt dat de satelliet binnen nu en zes maanden in de ruimte wordt gebracht. Fetta mag wel opschieten, aangezien Chinese ingenieurs en de uitvinder van de oorspronkelijke EmDrive Roger Shawyer ook werken aan lanceerbare EmDrives.

[ScienceAlert]

Vond je deze informatie leuk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?
Vond je dit artikel interessant?
Meld je nu aan!
op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het échte nieuws.
Wij hanteren een strikt anti-SPAM beleid en versturen pas email nadat je je aanmelding hebt bevestigd. Je gegevens worden door ons nooit met derden gedeeld. Met één klik kun je je ook weer afmelden.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 

24 reacties

 1. Ik snap de titel niet. Wat heeft em drive met raketmoter te maken. Compleet andere technologie. Een oudewetse telefooncel is in deze titel vergelijkbaar met een smartfone. Whatever
  De feit is dat wij al 100 jaar dezelfde technologie hebben wat vervoermiddelen betreft. En Dat is auto rijden en vliegen. De fiets is het buitenbeentje geworden maar het geniale hiervan is dat je geen brandstof ervoor nodig hebt. Nu de rest van de vervoersmiddelen.
  Hopelijk is dit een stap in de goede richting. En hopelijk mogen wij dit nog meemaken…

  3 likes
 2. Fundamentele natuurwet, derde wet van Newton?
  Ach ja, hoe vaak hebben ze er niet al naast gezeten. Al vaker is gebleken dat de wetten van Newton niet rijmen met hedendaagse vindingen.

  8 likes
 3. als je een beetje door googled blijkt inderdaad dat deze “motor” geen brandstof gebruikt in de letterlijke zin; voor een verbranding met de daarbij behorende uitzetting van gas die gestuurd wordt door een nauwe opening en zodoende voortstuwing bereikt.
  zoals in een raketmotor dus. in deze motor wordt wel degelijk elektrisch vermogen omgezet in voortstuwing er wordt zelfs gesproken over een kleine kernreactor…. (als je naar een andere planeet wil)

  4 likes
 4. Ik denk niet dat ze die motor naar buiten brengen
  Anders rijdt elke auto mee
  Het is ook gratis kost bijna niks
  Dus dat is niet goed
  Niet goed voor de economie
  Of anders gaat Schell en bp kapot

  5 likes
 5. “Hoe langer hij in een baan om de aarde blijft, hoe meer de satelliet zal laten zien dat hij wordt aangedreven zonder brandstof

  Alle huidige satellieten kunnen dat toch, zonder brandstof.

  3 likes
  • Satellieten in een lage baan worden afgeremd door de paar luchtdeeltjes die daar nog zijn. Zo een lage-baan satelliet moet regelmatig met een raketje een stootje geven om de afgenomen snelheid weer op te voeren. Voor langlevende lage-baan satellieten kan die raketbrandstof wel de helft van het gewicht uitmaken.

   Een EMdrive zou met een zonnepaneeltje een voortdurende, maar zwakke kracht kunnen leveren om de lage-baan satelliet op hoogte te houden. En of die zwakke kracht nu echt bestaat? Als de satelliet niet 6 weken maar 6 maanden in de baan blijft, dan heb je een soort bewijs dat de kracht bestaat. Natuurlijk heb je nog een gewone raket nodig om die satelliet in de hoogte te krijgen en daar rinkelt elke bespaarde kilo in de portemonnee.

   4 likes
 6. Aangezien zelfs de snelheid van het licht variabel kan zijn,zal blijken dat er geen enkele natuurwet fundamenteel is,maar slechts een reactie binnen het gedrag van het geheel.
  De wetenschapsziekte van positivisme want niets anders beteken dat alles meetbaar te verklaren moet zijn,maakt dat er gemiddelden worden gebruikt binnen berekeningen daar waar de fluctuatie nou net het verschil maakt.
  Ze negeren zogezegd de BTW.
  Een natuurwet staat niet aan of uit,maar fluctueert en binnen die fluctuatie kan een heleboel mogelijk zijn zoals misschien deze Emdrive aandrijving.

  5 likes
 7. Prachtige uitvinden zijn er toch. Mooi al die technologie en op deze wijze kunnen we ver reizen en alle planeten die in de buurt liggen verkennen en evt bewoonbaar maken.

  4 likes
 8. Stemrecht voor vrouwen en afschaffing (evolutie) van slavernij was ooit ook onmogelijk en tegen de natuurwet, dus we zullen zien.

  3 likes
 9. We zullen zien. In feite is er niks anders dan energie in het heelal. Alleen moet de methode nog gevonden wordn om het te benutten.

  2 likes
 10. Een revolutie in de ruimtevaart.

  2 likes
 11. EMdrive gebruikt wel energie. Alleen geen reactie stof om aandrijving te hebben. Electromagnetische golven worden gebruikt om impuls te verkrijgen.
  Niks is gratis.

  2 likes
 12. het onmogelijke van deze motor is dat hij voortstuwing genereert zonder het raket principe (expanderend gas) wat tot nu toe de enige vorm van efficiënte voortstuwing is in de ruimte, naast de proton motor dan, die in plaats van gas protonen weg schiet.
  en voor deze twee gelden de wetten (van newton dus) actie is reactie en behoud van energie wel. voor de em drive lijkt dat niet zo te zijn (het onmogelijke), en dat zijn ze dus nu aan het onderzoeken.

  dus niet brandstofloos, wel onmogelijk

  1 likes
 13. De enige fundamentele wet die altijd zal bestaan is dat alles relatief is 🙂

  0 likes
 14. Mijn tank is leeg!
  Gewoon doorrijden! dus!!

  0 likes
 15. In 70 dagen naar mars? Laat me niet lachen. In Star Trek doen ze daar nog niet eens in 5 minuten over. Alweer willen ons alsnog langzaam door het universum reizen. Dit is iets wat we al meer dan 70 geleden al konden.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

De oerknal bestaat niet. Natuurkundige legt hier uit hoe het universum dan wél ontstaan is

De oerknal bestaat niet. Natuurkundige legt hier uit hoe het universum volgens hem dan wél ontstaan is

Waar komt het heelal vandaan? Het idee ...

Alien landt in een park en stapt uit. Lees hier 3 opmerkelijke UFO-verhalen uit Rusland

Alien landt in een park en stapt uit. Lees hier 3 opmerkelijke UFO-verhalen uit Rusland

In Rusland vinden net als in de ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LnBheXByby5ubC9wcm9kdWN0ZW4vaW50ZXJuZXRfc3VjY2VzX2dpZHNubF8tX2ludGVybmV0X21hc3RlcmNsYXNzLzMzMDY2LzMxMjUxL2l3Yy9odHRwczovL3d3dy5pbnRlcm5ldHN1Y2Nlc2dpZHMubmwvaXdjX3JlZGlyZWN0IiBuYW1lPSJteWlGcmFtZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIG1hcmdpbmhlaWdodD0iMHB4IiBtYXJnaW53aWR0aD0iMHB4IiBoZWlnaHQ9IjEwMCUiIHdpZHRoPSIxMDAlIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+