Innovatie

De ‘onmogelijke’ raketmotor gaat de ruimte in: tijd om de EmDrive te testen

Help anderen door dit artikel met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Binnenkort wordt voor het eerst een werkende EmDrive gelanceerd. Dan zal blijken of het mogelijk is om een raketmotor aan te drijven zonder enige vorm van brandstof.

De controversiële EmDrive is gebouwd door de Amerikaanse uitvinder en ingenieur Guido Fetta. Hoewel uit diverse experimenten is gebleken dat een dergelijke motor werkt, lijkt het apparaat in strijd te zijn met een fundamentele natuurwet.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
Nanosatelliet

De derde wet van Newton zegt namelijk dat krachten altijd in paren optreden. Veel natuurkundigen zeggen dat de EmDrive in strijd is met die wet. De motor lijkt aangedreven te worden zonder brandstof. En dat niet alleen: met zo’n motor kunnen we in slechts 70 dagen naar Mars reizen.

Fetta is de bedenker van de Cannae Drive, een raketmotor die gebaseerd is op het oorspronkelijke ontwerp van de EmDrive. Hij heeft nu aangekondigd dat hij de motor gaat gebruiken om een 6U CubeSat, een nanosatelliet, te lanceren.

Opschieten

Popular Mechanics meldt dat ongeveer een kwart van de satelliet ter grootte van een schoenendoos zal bestaan uit de Cannae Drive, die tenminste zes maanden om de aarde zal draaien. “Hoe langer hij in een baan om de aarde blijft, hoe meer de satelliet zal laten zien dat hij wordt aangedreven zonder brandstof.”

Er is nog geen lanceerdatum bekend, maar verwacht wordt dat de satelliet binnen nu en zes maanden in de ruimte wordt gebracht. Fetta mag wel opschieten, aangezien Chinese ingenieurs en de uitvinder van de oorspronkelijke EmDrive Roger Shawyer ook werken aan lanceerbare EmDrives.

[ScienceAlert]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dnnnoz
Dnnnoz
7 jaren geleden

Stemrecht voor vrouwen en afschaffing (evolutie) van slavernij was ooit ook onmogelijk en tegen de natuurwet, dus we zullen zien.

Jos
Jos
7 jaren geleden

Prachtige uitvinden zijn er toch. Mooi al die technologie en op deze wijze kunnen we ver reizen en alle planeten die in de buurt liggen verkennen en evt bewoonbaar maken.

Loki
Loki
7 jaren geleden

Fundamentele natuurwet, derde wet van Newton?
Ach ja, hoe vaak hebben ze er niet al naast gezeten. Al vaker is gebleken dat de wetten van Newton niet rijmen met hedendaagse vindingen.

Bram
Bram
7 jaren geleden

Ik snap de titel niet. Wat heeft em drive met raketmoter te maken. Compleet andere technologie. Een oudewetse telefooncel is in deze titel vergelijkbaar met een smartfone. Whatever
De feit is dat wij al 100 jaar dezelfde technologie hebben wat vervoermiddelen betreft. En Dat is auto rijden en vliegen. De fiets is het buitenbeentje geworden maar het geniale hiervan is dat je geen brandstof ervoor nodig hebt. Nu de rest van de vervoersmiddelen.
Hopelijk is dit een stap in de goede richting. En hopelijk mogen wij dit nog meemaken…

Back to top button
24
0
We lezen graag je reactie!x