Innovatie

De ‘onmogelijke’ raketmotor gaat de ruimte in: tijd om de EmDrive te testen

Help mee door dit met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Binnenkort wordt voor het eerst een werkende EmDrive gelanceerd. Dan zal blijken of het mogelijk is om een raketmotor aan te drijven zonder enige vorm van brandstof.

De controversiële EmDrive is gebouwd door de Amerikaanse uitvinder en ingenieur Guido Fetta. Hoewel uit diverse experimenten is gebleken dat een dergelijke motor werkt, lijkt het apparaat in strijd te zijn met een fundamentele natuurwet.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2025/04/NFN-donatie-banner.png
Nanosatelliet

De derde wet van Newton zegt namelijk dat krachten altijd in paren optreden. Veel natuurkundigen zeggen dat de EmDrive in strijd is met die wet. De motor lijkt aangedreven te worden zonder brandstof. En dat niet alleen: met zo’n motor kunnen we in slechts 70 dagen naar Mars reizen.

Fetta is de bedenker van de Cannae Drive, een raketmotor die gebaseerd is op het oorspronkelijke ontwerp van de EmDrive. Hij heeft nu aangekondigd dat hij de motor gaat gebruiken om een 6U CubeSat, een nanosatelliet, te lanceren.

Opschieten

Popular Mechanics meldt dat ongeveer een kwart van de satelliet ter grootte van een schoenendoos zal bestaan uit de Cannae Drive, die tenminste zes maanden om de aarde zal draaien. “Hoe langer hij in een baan om de aarde blijft, hoe meer de satelliet zal laten zien dat hij wordt aangedreven zonder brandstof.”

Er is nog geen lanceerdatum bekend, maar verwacht wordt dat de satelliet binnen nu en zes maanden in de ruimte wordt gebracht. Fetta mag wel opschieten, aangezien Chinese ingenieurs en de uitvinder van de oorspronkelijke EmDrive Roger Shawyer ook werken aan lanceerbare EmDrives.

[ScienceAlert]

0 0 stemmen
Artikel waardering

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Aanmelden
Laat het mij weten wanneer er
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dnnnoz
Dnnnoz
8 jaren geleden

Stemrecht voor vrouwen en afschaffing (evolutie) van slavernij was ooit ook onmogelijk en tegen de natuurwet, dus we zullen zien.

Jos
Jos
8 jaren geleden

Prachtige uitvinden zijn er toch. Mooi al die technologie en op deze wijze kunnen we ver reizen en alle planeten die in de buurt liggen verkennen en evt bewoonbaar maken.

Loki
Loki
8 jaren geleden

Fundamentele natuurwet, derde wet van Newton?
Ach ja, hoe vaak hebben ze er niet al naast gezeten. Al vaker is gebleken dat de wetten van Newton niet rijmen met hedendaagse vindingen.

Bram
Bram
8 jaren geleden

Ik snap de titel niet. Wat heeft em drive met raketmoter te maken. Compleet andere technologie. Een oudewetse telefooncel is in deze titel vergelijkbaar met een smartfone. Whatever
De feit is dat wij al 100 jaar dezelfde technologie hebben wat vervoermiddelen betreft. En Dat is auto rijden en vliegen. De fiets is het buitenbeentje geworden maar het geniale hiervan is dat je geen brandstof ervoor nodig hebt. Nu de rest van de vervoersmiddelen.
Hopelijk is dit een stap in de goede richting. En hopelijk mogen wij dit nog meemaken…

Drie
Drie
8 jaren geleden

Ik denk niet dat ze die motor naar buiten brengen
Anders rijdt elke auto mee
Het is ook gratis kost bijna niks
Dus dat is niet goed
Niet goed voor de economie
Of anders gaat Schell en bp kapot

Logiter
Logiter
8 jaren geleden

Aangezien zelfs de snelheid van het licht variabel kan zijn,zal blijken dat er geen enkele natuurwet fundamenteel is,maar slechts een reactie binnen het gedrag van het geheel.
De wetenschapsziekte van positivisme want niets anders beteken dat alles meetbaar te verklaren moet zijn,maakt dat er gemiddelden worden gebruikt binnen berekeningen daar waar de fluctuatie nou net het verschil maakt.
Ze negeren zogezegd de BTW.
Een natuurwet staat niet aan of uit,maar fluctueert en binnen die fluctuatie kan een heleboel mogelijk zijn zoals misschien deze Emdrive aandrijving.

Jaya
Jaya
8 jaren geleden

Een revolutie in de ruimtevaart.

Sef
Sef
8 jaren geleden

We zullen zien. In feite is er niks anders dan energie in het heelal. Alleen moet de methode nog gevonden wordn om het te benutten.

Sergio
Sergio
8 jaren geleden

De enige fundamentele wet die altijd zal bestaan is dat alles relatief is 🙂

René
René
8 jaren geleden

als je een beetje door googled blijkt inderdaad dat deze “motor” geen brandstof gebruikt in de letterlijke zin; voor een verbranding met de daarbij behorende uitzetting van gas die gestuurd wordt door een nauwe opening en zodoende voortstuwing bereikt.
zoals in een raketmotor dus. in deze motor wordt wel degelijk elektrisch vermogen omgezet in voortstuwing er wordt zelfs gesproken over een kleine kernreactor…. (als je naar een andere planeet wil)

René
René
8 jaren geleden

het onmogelijke van deze motor is dat hij voortstuwing genereert zonder het raket principe (expanderend gas) wat tot nu toe de enige vorm van efficiënte voortstuwing is in de ruimte, naast de proton motor dan, die in plaats van gas protonen weg schiet.
en voor deze twee gelden de wetten (van newton dus) actie is reactie en behoud van energie wel. voor de em drive lijkt dat niet zo te zijn (het onmogelijke), en dat zijn ze dus nu aan het onderzoeken.

dus niet brandstofloos, wel onmogelijk

frans
frans
8 jaren geleden

Mijn tank is leeg!
Gewoon doorrijden! dus!!

Padja
Padja
8 jaren geleden

“Hoe langer hij in een baan om de aarde blijft, hoe meer de satelliet zal laten zien dat hij wordt aangedreven zonder brandstof

Alle huidige satellieten kunnen dat toch, zonder brandstof.

Hubert
Hubert
8 jaren geleden

EMdrive gebruikt wel energie. Alleen geen reactie stof om aandrijving te hebben. Electromagnetische golven worden gebruikt om impuls te verkrijgen.
Niks is gratis.

Jer
Jer
8 jaren geleden

In 70 dagen naar mars? Laat me niet lachen. In Star Trek doen ze daar nog niet eens in 5 minuten over. Alweer willen ons alsnog langzaam door het universum reizen. Dit is iets wat we al meer dan 70 geleden al konden.

Back to top button
24
0
We lezen graag je reactie!x