
Binnenkort wordt voor het eerst een werkende EmDrive gelanceerd. Dan zal blijken of het mogelijk is om een raketmotor aan te drijven zonder enige vorm van brandstof.
De controversiële EmDrive is gebouwd door de Amerikaanse uitvinder en ingenieur Guido Fetta. Hoewel uit diverse experimenten is gebleken dat een dergelijke motor werkt, lijkt het apparaat in strijd te zijn met een fundamentele natuurwet.
Nanosatelliet
De derde wet van Newton zegt namelijk dat krachten altijd in paren optreden. Veel natuurkundigen zeggen dat de EmDrive in strijd is met die wet. De motor lijkt aangedreven te worden zonder brandstof. En dat niet alleen: met zo’n motor kunnen we in slechts 70 dagen naar Mars reizen.
Fetta is de bedenker van de Cannae Drive, een raketmotor die gebaseerd is op het oorspronkelijke ontwerp van de EmDrive. Hij heeft nu aangekondigd dat hij de motor gaat gebruiken om een 6U CubeSat, een nanosatelliet, te lanceren.
Opschieten
Popular Mechanics meldt dat ongeveer een kwart van de satelliet ter grootte van een schoenendoos zal bestaan uit de Cannae Drive, die tenminste zes maanden om de aarde zal draaien. “Hoe langer hij in een baan om de aarde blijft, hoe meer de satelliet zal laten zien dat hij wordt aangedreven zonder brandstof.”
Er is nog geen lanceerdatum bekend, maar verwacht wordt dat de satelliet binnen nu en zes maanden in de ruimte wordt gebracht. Fetta mag wel opschieten, aangezien Chinese ingenieurs en de uitvinder van de oorspronkelijke EmDrive Roger Shawyer ook werken aan lanceerbare EmDrives.
Caroline van der Plas pakt De Jonge aan: ‘Daar gaat hij helemaal niet over, hij bepaalt dat niet’
Hulleman: 1984 en Animal Farm zijn niets vergeleken bij wat wij hier dan krijgen
Melkweg omsloten door gigantische halo van heet gas
‘Klimaatcrisis’ vanaf nu onderdeel van opleiding GENEESKUNDE, en raad eens wie dit financieren
Bouwkundige in open brief aan Hugo de Jonge: ‘Als u niet binnen 2 weken opstapt, verbrand ik mijn diploma’
Planten kunnen met elkaar communiceren
Bermudadriehoek van de ruimte onthult geheimen
Curiosity vindt nieuwe tekenen van leven op Mars. NASA geeft resultaten vrij
Tandarts: ‘Lockdown is als een hoge dosis chemotherapie’