Binnenland

De ’transitie landelijk gebied’ is een omschakeling naar een oorlogseconomie

Help mee door dit met iederen die je kent op je social media te delen!

De onveiligere wereld vraagt om leveringszekerheid van munitie en defensiemateriaal in Nederland en Europa, schrijft demissionair minister van Defensie Ollongren (D66) op sociale media.

Nederland stopt samen met Denemarken 400 miljoen euro in een Zweeds fonds om gevechtsvoertuigen te bouwen voor Oekraïne. Deze worden voor een groot deel in Nederland geproduceerd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Dit fonds maakt industriële opschaling mogelijk. “Zo werken we met de Nederlandse industrie aan een sterk Europa,” aldus Ollongren.

Boeren eruit, tanks erin

Het Nederlandse leger wil grootscheeps uitbreiden en heeft daarbij heel veel extra ruimte nodig. In een schets voor de milieueffectrapportage schrijft Defensie dat het leger kan profiteren van de transitie in het landelijk gebied, die plaatsvindt vanwege de ‘stikstofproblematiek’.

In de rapportage staat:

“De ruimtelijke opgave van Defensie biedt kansen om in de gebieden met een matige of zware opgave de transitie van het landelijk gebied te bewerkstelligen. Concreet door aankoop van agrarische gronden en/of bedrijven waarbij resterende gronden beschikbaar kunnen komen voor (extensiever) agrarisch gebruik passend bij de water-, bodem- en ecologische condities.”

Boeren eruit, tanks erin.

Onvoldoende ondersteunende capaciteiten

Defensie is al één van de grootste terreinbeheerders van Nederland, met ongeveer 35.000 hectare grond. Dat is echter niet genoeg voor wat de NAVO nu eist. Volgens de organisatie heeft Nederland ‘onvoldoende ondersteunende capaciteiten’ om de eigen gevechtseenheden ‘adequaat te ondersteunen’.

Waarschijnlijk worden de legerlocaties bij Ermelo en Stroe uitgebouwd en daarnaast wordt er gedacht aan nieuwe kazernes in Flevoland en Gelderland.

30 miljard euro

Jaren geleden, al voor het begin van de oorlog in Oekraïne, werd bekend dat een miljoenen kostende ‘oorlogsrenovatie’ onze wegen geschikt moet maken voor tanks. De Telegraaf berichtte begin 2021 dat wegen, spoorlijnen en viaducten de komende jaren voor honderden miljoenen euro’s op de schop gaan om ruimte te maken voor het verplaatsen van ‘groot materieel’ door ons land.

Dit gebeurt overigens overal in de EU. De Europese Commissie heeft 30 miljard euro opzijgezet voor het project. De burger draait op voor de kosten.

Het Amerikaanse leger wil dat er een soort militaire Schengenzone komt, waarbinnen tanks ongehinderd kunnen reizen.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.8 127 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

129 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Herman R
Herman R
13 dagen geleden

No way!😤

Dwarsje
Dwarsje
13 dagen geleden

Nou begrijp je ook wat Rutte eventueel weer voor enorme schade kan aanrichten in zijn nieuwe baantje. Wat is eigenlijk de omschrijving van een verderfelijk mens?

Sardo
Sardo
13 dagen geleden

Dat dat Olonkreng D666 nog wat te zeggen en invloed heeft. Wat een soap en het volk vind het maar goed.

Verzet is niet zomaar
Verzet is niet zomaar
13 dagen geleden

Citaat;
De onveiligere wereld vraagt om leveringszekerheid van munitie en defensiemateriaal in Nederland en Europa, schrijft demissionair minister van Defensie Ollongren (D66) op sociale media.

WAAROM GEEF DAT RATE MENS DAN AL ONS OORLOGSMATERIEEL WEG AAN OEKRAÏNE ❓❓❓❓❓
DAT WIJF IS ECHT GESTOORD DAT MOET OPROTTEN OORLOGSZUCHTIG KRENG‼️

Back to top button
129
0
We lezen graag je reactie!x