Gezondheid

Verzadigde vetten beschermen tegen hartziekte. Kijk hier hoe we 50 jaar lang zijn misleid

Help door dit artikel met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het advies om verzadigde vetten te vermijden blijkt niet te kloppen. Vetten in vlees, boter, room en kaas verhogen het risico op hartziekte niet, maar hebben juist een beschermend effect, in tegenstelling tot vetten in bewerkte voedingsmiddelen.

Dat concluderen wetenschappers van de Universiteit van Bergen in Noorwegen.

Mensen die veel verzadigde vetten eten hebben minder vaak hartproblemen, een lagere bloeddruk, cholesterolspiegel en een gezondere insulinespiegel.

Echte boosdoeners

Hoewel we meer dan 50 jaar lang te horen hebben gekregen dat verzadigde vetten hartziekte veroorzaken, zijn de echte boosdoeners de op bloem gebaseerde bewerkte producten zoals brood en koekjes, sterk bewerkte vetten en voedingsproducten met toegevoegde suikers.

Als we koolhydraten of vetten innemen moeten we ervoor zorgen dat ze niet afkomstig zijn uit bewerkte voedingsmiddelen.

De wetenschappers onderzochten 46 mannen van 30 tot 50 jaar die vetophopingen hadden rond de buik, lever en het hart.

Heel laag risico

Ondanks hun buikvet hadden deze mannen een heel laag risico op hartziekte. Ze kregen namelijk 12 weken lang koolhydraten en vetten die afkomstig waren van niet of nauwelijks bewerkte voedingsmiddelen.

“De meeste gezonde mensen verdragen een hoge consumptie van verzadigde vetten waarschijnlijk goed, zolang het vet maar van goede kwaliteit is en de totale energie-inname niet te hoog is,” zei onderzoeker Ottar Nygard.

“Dan kan het zelfs gezond zijn,” voegde hij toe.

Onterecht

Er is onterecht gewaarschuwd tegen het eten van verzadigde vetten. Er kan beter aandacht komen voor de gevaren van op bloem gebaseerde voedingsmiddelen, sterk bewerkte voedingsmiddelen en die waaraan suikers zijn toegevoegd.

De studie is gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition.

[Medisch Dossier]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dolex
Dolex
5 jaren geleden

‘Ondanks hun buikvet hadden deze mannen een heel laag risico op hartziekte. Ze kregen namelijk 12 weken lang koolhydraten en vetten die afkomstig waren van niet of nauwelijks bewerkte voedingsmiddelen.’

‘Namelijk’?
Ik snap helemaal niets van deze alinea.

vegan cyclist
vegan cyclist
5 jaren geleden

Vooral lekker veel vlees, boter, room en kaas eten mensen. Zou wel het eigen risico van je verzekering zo laag mogelijk houden. Producten van mishandelde dieren eten, top idee! Slecht voor je gezondheid, slecht voor het milieu en natuurlijk de mishandelde dieren. Met deze artikelen slaat nine for news wel de plank mis zeg!

Het licht wint
Het licht wint
5 jaren geleden

De openbaringen blijven komen.de dominator cultuur is aan het instorten.heerlijk!…fijne week vrienden

Helen
Helen
5 jaren geleden

Klopt, roomboter zorgt voor de productie van leptines. Leptine is een hoormoon dat het signaal a/d hersenen geeft: ik ben vol.
Het verwijderen van vetten dient dus de voedings industrie, immers de mens blijft een honger gevoel houden en blijft maar eten en eten.

Zie leptine.nl

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

13
0
We lezen graag je reactie!x