Homepagina » Gezondheid » De waarheid sijpelt stilaan door: Dit is wat artsen vinden van medicinale cannabis
De waarheid sijpelt stilaan door: Dit is wat artsen vinden van medicinale cannabis

De waarheid sijpelt stilaan door: Dit is wat artsen vinden van medicinale cannabis

De Belgische huisarts Patrik Vankrunkelsven behandelt patiënten al tientallen jaren met cannabis, hoewel zeer sporadisch. “Het is zeker niet iets wat we vaak doen, maar toch al een geruime tijd,” zegt hij.

Hij voegt toe dat medicinale cannabis een veilig product is met een hoge therapeutische veiligheid. “Je moet heel veel nemen om in gevaar te komen.”

Vankrunkelsven legt uit dat het niet de bedoeling is dat mensen er high van worden bij medisch gebruik. “Het is zaak net die dosis te zoeken die wel de klachten kan opheffen zonder dat mensen er last van hebben.”

Niet goed op de hoogte

Volgens de huisarts zijn artsen vaak niet goed op de hoogte als het gaat om medicinale cannabis. Hij verwijst mensen door naar de Belgische belangenvereniging voor medicinale cannabis Medcan of het Nederlandse Cannabisbureau.

Paul Lebbink van de Transvaal Apotheek in Den Haag merkt op dat medicinale cannabis al meer dan 50 jaar verkrijgbaar is in Nederlandse apotheken in de vorm van gedroogde blaadjes. “Daar zitten stoffen in die verantwoordelijk zijn voor het medische effect,” zegt hij.

Bijzonder interessant product

“We hebben nu een olie,” voegt hij toe. “We hebben heel veel reacties van mensen die minder pijn hebben, beter slapen, meer eetlust hebben of die veel minder aanvallen hebben bij migraine, Gilles de la Tourette en veel minder trillingen bij MS. Dat is een geweldige vooruitgang voor deze mensen.”

Professor Jaak Janssens van de Universiteit van Hasselt ziet zo’n 6000 kankerpatiënten per jaar. “In een situatie waarin genezing vrijwel onmogelijk of onmogelijk is, telt de levenskwaliteit,” zegt de oncoloog. “Alle middelen die de levenskwaliteit kunnen beïnvloeden en verbeteren zijn nuttig om aan te wenden. Daar hoort tegenwoordig ook cannabis bij.”

“Medicinale cannabis is een bijzonder interessant product omdat het zoveel eigenschappen heeft,” aldus dr. Janssens. “Die eigenschappen kunnen zeer nuttig zijn voor kankerpatiënten.”

[Medcan]


Vond je dit goed? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

11 reacties

 1. Mijn broer had op advies van zijn huisarts kalmeringspillen. Weet even de naam niet meer maar eindigde met “pam”. Na alle andere rotzooi die hij voorgeschreven heeft gekregen de afgelopen jaren die nooit hielpen. Hij werd daar helemaal maf van. Grote zwarte pupillen. Geen gesprek mee te voeren. Met dubbele tong praten. Rare vlekken in zijn gezicht. Droge huid etc etc. Na 1 zo een pilletje!
  Daarbij kreeg hij waanideeën en sprak over “ik wil hier niet meer zijn” na het innemen van die troep.
  Hij lachte me uit als ik hem cannabisolie wilde laten gebruiken. Nooit geprobeerd. Inmiddels is hij er niet meer. 45 jaar geworden. “Onwel geworden” en hard gevallen. Een huiselijk ongeval met fatale afloop. Onder invloed van zo een rotpilletje. En dát lees je nooit in de krant…..

  43 likes
 2. Verenigingen, die het gebruik van medicinale cannabis bij de Overheid gelegaliseerd proberen te krijgen ondervinden veel tegenstand via de farmaceutische industrie. Het is totaal niet de bedoeling dat mensen zich goed voelen, laat staan dat zij gezond worden. Daar wordt streng tegen opgetreden!

  Maar het wel bewust toelaten om zwaar vergiftigde stoffen boven onze hoofden uit te sproeien door speciaal daarvoor geschikte vliegtuigen (de z.g. Chemtrails), daar wordt niet tegen opgetreden.

  9 likes
  • Dominique van Gruisen

   MEDCAN vzw ondervindt eerder tegenstand van bepaalde cannabisactivisten die het medicinale gebruik gebruiken om te lobbien voor recreatief gebruik. Denk daar maar eens over na.

   0 likes
   • Tegenstand van de groep cannabisactivisten staat in geen verhouding tot de tegenstand die door mij genoemde verenigingen ondervinden van onze Overheid, die duidelijk niet het belang van de patiënten voor ogen hebben, maar eerder dat van de farmaceutische industrie. Doe daar maar eens onderzoek naar. . . .

    5 likes
    • Dominique van Gruisen

     Ik kan enkel spreken voor MEDCAN. En wij ondervinden hier geen tegenstand van. Misschien ligt het in een verschil in aanpak? En cannabis wordt enkel interessant voor Big Farma, als het ook werkelijk een bedreiging vormt. Zolang patienten het als laatste lijns middel gebruiken heeft BF er warm noch koud aan. Het is pas wanneer men als eerste lijn cannabis gaat gebruiken dat ze zich bedreigd gaan voelen. We zullen zien hoe het in Amerika gaat verlopen. In Europa speelt dit vooralsnog niet.

     0 likes
  • Dominique van Gruisen

   Trouwens, als je over Nederland spreekt, dan IS het daar al gelegaliseerd, want het ligt er in de apotheken.
   Als je over Belgie spreekt, dan mag je gerust de verenigingen die hiervoor lobbien bij de overheid bij naam noemen.

   0 likes
   • @Dominique van Gruisen. Jouw reacties geven aan dat je in het geheel niet op de hoogte bent van wat er wèrkelijk speelt in Nederland. Het privé kweken van cannabis voor eigen gebruik wordt door de Overheid gedoogd; dat versta jij onder ‘gelegaliseerd’. De realiteit is echter, dat ook de ‘gedoogde’ kweek door de politie wordt geruimd. Veel patiënten gaan over op eigen kweek omdat medici om diverse redenen weigeren om cannabis voor te schrijven. Big Pharma lijkt serieus onderzoek en productie eerder te frustreren dan te bevorderen . . . .

    1 likes
 3. @ Dominique van Gruisen: Nee, cannabis is in Nederland (nog steeds) niet legaal, hoogstens dat het gebruik wordt gedoogd….als jij of ik een cannabis kwekerij zou willen beginnen, om wat van reden dan ook, dan komt onherroepelijk de politie om de zaak op te rollen..

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

marc de hond

Marc de Hond wenst president Trump kanker toe. Kijk, dit zijn zogenaamd de deugers op de linkse flank

Marc de Hond, de zoon van opiniepeiler ...

chemotherapie

Chemotherapie kan juist leiden tot méér kanker. Dit is hoe het werkt

De behandeling tegen kanker is in de ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 2 april
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.