Homepagina » Buitenland » Bolivia maakt einde aan drugsoorlog door DEA het land uit te zetten en coca te legaliseren
Bolivia maakt einde aan drugsoorlog door DEA het land uit te zetten en coca te legaliseren

Bolivia maakt einde aan drugsoorlog door DEA het land uit te zetten en coca te legaliseren

Coca, een plant die een stimulerende stof bevat, wordt al duizenden jaren gebruikt door mensen die in de Andes wonen. De bladeren van de plant worden gebruikt tegen allerlei aandoeningen, variërend van hoogteziekte tot menstruatiepijn.

Uit cocabladeren kan echter ook cocaïne worden gemaakt. De toenemende populariteit van deze drug heeft in de jaren tachtig geleid tot een drugsoorlog, die deels gevoerd wordt door de Verenigde Staten.

Een Amerikaans programma dat gericht was op het vernietigen van coca in Bolivia, heeft in de Boliviaanse provincie Chapare geleid tot een traumatisch conflict. “Ze verschenen uit het niets, dag en nacht, en begonnen ons te ondervragen,” zei een boer over de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA. “Ze sloegen en schopten ons zonder reden. We sliepen vaak op de plantages zodat ze ons niet konden vinden.”

Ongekend besluit

De Boliviaanse overheid heeft besloten coca die bestemd is voor binnenlandse consumptie te legaliseren. Een ongekend besluit.

In Chapare, één van de twee gebieden in Bolivia waar coca wordt verbouwd, gaan veel verhalen rond over politiegeweld, verkrachtingen en gewelddadige protesten waarbij doden vielen. Mensen zijn blij dat Bolivia de productie nu heeft gereguleerd en niet langer probeert de plantages te vernietigen.

President Evo Morales wees de DEA in 2008 de deur vanwege gewelddadige confrontaties in Chapare. “Nu is alles anders, de politie is onze vriend,” zei de boer. “Vroeger keek ik weg als ze langsreden. Nu zeggen we elkaar gedag.”

Stuk minder

Uit satellietbeelden blijkt dat er sinds 2004, het jaar waarin coca werd gelegaliseerd, een stuk minder wordt geproduceerd. In 2015 lag de productie 33 procent lager in vergelijking met het laatste jaar dat de DEA nog actief was in Bolivia.

Hoewel de aanpak wordt beschouwd als een succes, zijn de hervormingen niet populair in Washington. Eerder deze maand zei president Obama dat Bolivia niet genoeg doet tegen drugs.

Morales heeft echter duidelijk gemaakt dat het hem niet uitmaakt wat de VS denkt. “In Bolivia, waar we geen Amerikaanse legerbases en DEA hebben, hebben we laten zien dat het mogelijk is om drugssmokkel tegen te gaan met de hulp van het volk,” zei hij eerder dit jaar.

Steunen

Onder Morales werd een systeem uitgerold waarbij elk gezin tot 1600 vierkante meter cocaplanten mocht verbouwen. De overheid helpt boeren die willen overstappen op andere gewassen, zoals citrusvruchten, noten of rijst.

“Je moet gezinnen steunen in plaats van gewassen verbieden,” zei drugsexpert Sanho Tree van de denktank Institute for Policy Studies in Washington. “Je kunt ze niet dwingen om honger te lijden.”

Angstklimaat

Critici waarschuwen dat het vernietigen van cocabladeren niets doet aan de vraag naar coca en ook niets aan de armoede onder de boeren. In buurlanden Colombia en Peru, waar de Amerikaanse benadering nog altijd wordt gehanteerd, wordt vandaag de dag nog bijna evenveel coca geproduceerd als in 2001, toen de metingen begonnen. In Colombia schoot de productie afgelopen jaar met 40 procent omhoog.

Voor Roxana Argandoña, een 49-jarige boerin uit Bolivia en moeder van vier, is het grootste voordeel van de legalisering dat er een einde is gekomen aan het angstklimaat. “Hier waren eerst veel conflicten. Nu is de situatie heel anders,” zei ze. “De soldaten misbruikten ons, met name de vrouwen. Nu is er sprake van wederzijds respect. Sommige mensen hebben niet eens een voordeur.”

[VICE]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Wim
Wim
5 jaren geleden

Goed zo schoppen die Gringos d’r uit.

christusbewustzijn
christusbewustzijn
5 jaren geleden

Vrijheid leidt steeds naar resultaten, dwang en inderdrukking nooit ! Mensen moeten zelf inzien wat goed en slecht is voor ze .

trackback
Eindtijdsignalen en ander opvallend nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
5 jaren geleden
J. Selten.
J. Selten.
5 jaren geleden

Weer een land dat er op vooruit gaat zonder de VS.

x

Check Also

politie

Politieman ‘zag collega’s speed snuiven’ voordat ze als ME’er werden ingezet: ‘Dit is levensgevaarlijk’

Ik ga u iets vertellen waaraan ik ...

Er moet iets gebeuren: natuurgenezeres zit al twee jaar vast. Is ze het slachtoffer van een complot?

Er moet iets gebeuren: natuurgenezeres zit al twee jaar vast. Is ze het slachtoffer van een complot?

Natuurgenezeres Sara Glatt uit Kockengen behandelde tussen ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

10
0
We lezen graag je reactie!x